ΛΑΓΑΝΑ: ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΛΑΓΑΝΑ: ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΛΑΓΑΝΑ: Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια Καθαρά Δευτέρα που έλειπε από το τραπέζι σας η λαγάνα; Μπορεί να μην έχουμε χταπόδι ή γαρίδες ή ελιές ή ταραμά, αλλά λαγάνα θα έχουμε οπωσδήποτε. Το ψωμάκι που ταιριάζει εξίσου με τη γλυκιά γεύση του χαλβά και με την αλμυρή της ελιάς και του ταραμά, είναι από τα αγαπημένα εδέσματα της πρώτης μέρας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η γεύση του σουσαμιού που τονίζεται από το ταχίνι που πολλοί -ανάμεσά τους κι εγώ- προσθέτουν στο ζυμάρι, χαρακτηρίζει αυτόν τον επίπεδο σαν πίτα άρτο που κόβεται με το χέρι και δεν χορταίνεται ιδιαίτερα αν είναι ζεστός.

φωτογραφία: cookstory.gr

Η λαγάνα ΠΡΕΠΕΙ να είναι επίπεδη. Μια φουσκωτή λαγάνα «δεν λέει». Άζυμο ψωμί, λειψανάβατο. Γι αυτό και η μαγιά ( ή το προζύμι ) είναι λιγότερη αναλογικά και σε μερικές, παλιότερες συνταγές λείπει τελείως.

Και φυσικά δεν χρησιμοποιείται στο ζύμωμά της γάλα ή βούτυρο που διάβασα σε κάποιες συνταγές. Η λαγάνα είναι νηστίσιμο ψωμί. Πολλοί δεν βάζουν ούτε λάδι, αντικαθιστώντας το με ταχίνι.

Υλικά για 2 μέτριες λαγάνες

2 κούπες χλιαρό νερό

1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)

2 κουταλιές ταχίνι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή
μαγιά

Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι ( 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης,
και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις)

Για το τέλειωμα:

2 κουταλιές ζάχαρη

2-3 κουταλιές νερό

1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι

2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει (δεν θέλει πολλή ώρα…).

Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς, το αλάτι, το σταρένιο αλεύρι και σταδιακά το λευκό μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη.

Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη και πατώντας τη με το πίσω μέρος της παλάμης μας μέχρι να γίνει ελαστική.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος).Αφήνουμε να ανεβεί ξανά.

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με μαυροσίσαμο και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.

Ωστόσο το λαμπάκι του φούρνου θα έχει σβήσει.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα.

Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε την ξαναπερνάμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσει.

Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ιδανικά όλα τα εδέσματα του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού.

www.ekklisiaonline.gr

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Μπαχαρικά

Εσάνς σοκολάτα

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Χαρουπόμελο απο τα μυστικά ομορφιάς.

Στέβια απο τα μυστικά ομορφιάς.

Τσάι μάτσα (matcha).

Διαβάστε ακόμα