Ποιο αντιπυρετικό για τον κορονοϊό να πάρω αν πιστεύω ότι έχω κολλήσει; Ο γιατρός κατευθύνει.

Ποιο αντιπυρετικό για τον κορονοϊό να πάρω αν πιστεύω ότι έχω κολλήσει; Ο γιατρός κατευθύνει.

Το αντιπυρετικό για τον κορονοϊό που συστήνουν οι ειδικοί και δύο ακόμη βασικές απαντήσεις για τον ιό.

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

Συμπτώματα που σε ανησυχούν; Μήπως δεν είναι μια απλή ίωση;
Ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κορονοϊού. Τι ισχύει και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε;

Ποιο αντιπυρετικό για τον κορονοϊό συστήνουν οι ειδικοί;
Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για το εάν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα και για την αντιμετώπιση του πυρετού μπορεί να συντελούν σε πιο βαριά νόσο.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι ασφαλέστερη, και μετά από την καθοδήγηση και την οδηγία του προσωπικού μας γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης. «Μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό, κρίνεται ασφαλέστερη η χρήση της παρακεταμόλης (Depon, Panadol). Ουσίες όπως η ιβουπροφαίνη (brufen, ponstan), έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση και χρειάζεται προσοχή και συγκράτηση στη χορήγησή τους, καθώς ακόμη δεν έχουμε δεδομένα για το αν κάνει καλό στην αντιμετώπιση του ιού» αποσαφήνισε ο καθηγητής.

Φάρμακα για την πίεση και κορονοϊός
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή συσχέτιση του κορονοϊού με τα φάρμακα για αυξημένη πίεση. «Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση, τα οποία οι ασθενείς παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά. Το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες. Να μη σπεύδει να διακόψει αγωγή που παίρνει ήδη για χρόνιο νόσημα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του» συμβούλεψε όλους μας.

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

ΠΗΓΗ:www.shape.gr

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr