Τι πρέπει να τρώμε για να αντισταθούμε στον Κορωνοϊό. Συστάσεις από την Καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου.

Τι πρέπει να τρώμε για να αντισταθούμε στον Κορωνοϊό. Συστάσεις από την Καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου.

Κορωνοϊός – Μεσογειακή διατροφή: Ακόμη ένα “όπλο” των Ελλήνων απέναντι στον ιό – Πως θα ενισχύσουμε επιπλέον την άμυνά μας – Συνέντευξη με την Α. Τριχοπούλου
Γιάννα Σουλάκη 
Εκτός από τα πρωτοφανή προληπτικά μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού, υπάρχει και δεύτερη γραμμή άμυνας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την διατροφή μας, η οποία υπερτερεί έναντι της διατροφής των άλλων λαών. Δείτε τι συμβουλές μας δίνει η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου.

Αν και δεν έχουν εξαχθεί ακόμα έρευνες για τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε πάσης φύσεως απειλές.

“Αντιμετωπίζουμε έναν ιό για την καταπολέμηση του οποίου δεν υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια”, αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Ιατρικής και πρωτοπόρος στα ζητήματα της Μεσογειακής Διατροφής, Αντωνία Τριχοπούλου. Έτσι, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή μας, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στον φονικό ιό.

Υπάρχει άλλωστε πληθώρα μελετών που αποδεικνύει τα ευεργετικά οφέλη της πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων από φυσικές πηγές, τόσο στην προστασία μας από λοιμογόνους παράγοντες, όσο και στη μείωση των χρόνιων ασθενειών.

Δείτε τι μας συμβουλεύει η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου…

ΕΡ: Κυρία Τριχοπούλου. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά όπλα αυτή τη στιγμή στα χέρια των επιστημόνων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Πόσο μπορεί να μας βοηθήσει η σωστή διατροφή για να αποφύγουμε να νοσήσουμε ή εάν νοσήσουμε να έχουμε ήπια συμπτώματα;

Α.Τ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες μελέτες για τον νέο κορωνοϊό. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού και την καλύτερη θωράκισή του. Η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η αντίστασης του οργανισμού μας, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης διατροφής, η οποία μας βοηθά να κάνουμε πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Δεν ξέρουμε πάντα την αποτελεσματικότητα του έχουν τα αντίστοιχα βιταμινούχα σκευάσματα. Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τις βιταμίνες μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

ΕΡ: Μιλήστε μας συγκεκριμένα για το τι θα πρέπει να τρώμε
Α.Τ: Να τρώμε πολλά πορτοκάλια, που υπάρχουν σε αφθονία αυτήν την εποχή και τα οποία είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C. Όχι σε χάπια. Να τρώμε λάχανο, να τρώμε κουνουπίδι, να τρώμε μπρόκολο, σαλάτες, ώστε να μας εξασφαλίζεται η πρόσληψη πολλών βιταμινών και διαφόρων άλλων ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία συχνά παραλείπουμε από τη διατροφή μας. Βλέπουμε από πολλές έρευνες που έχουν γίνει, ότι υπάρχουν αρκετές μερίδες πληθυσμού, οι οποίες δεν τρώνε φρούτο κάθε μέρα, δεν τρώνε φρέσκια σαλάτα κάθε μέρα. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό.

ΕΡ: Το κρέας έχει κάποια θετική συμβολή ή θα πρέπει να το μειώσουμε ή να το αντικαταστήσουμε;

Α.Τ: Καλύτερο είναι αντί να τρώμε κάθε μέρα κρέας να το αντικαταστήσουμε. Όταν θα φας μια μεγάλη σαλάτα κι όταν θα φας ένα με δύο φρούτα κάτι άλλο θα πρέπει να κόψεις. Μπορεί ο κόσμος να κόψει λίγο τα μακαρόνια ή να κόψει λιγάκι το κρέας και να προσθέσει μεγάλες φρέσκιες σαλάτες, με το ελαιόλαδο τους και το λεμόνι τους. Και πολλά φρούτα της εποχής, δηλαδή πορτοκάλια, μανταρίνια, υπάρχουν και ωραία μήλα, για να υπάρχει πρόσληψη βιταμινών, C και άλλων. Είναι μια διατροφή η οποία προασπίζει και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι σε οποιονδήποτε λοιμογόνο παράγοντα, χωρίς να κάνουμε μείζονες αλλαγές.

ΕΡ: Είπατε προηγουμένως κυρία Τριχοπούλου, όχι χάπια. Δεν βοηθούν τα βιταμινούχα σκευάσματα;

Α.Τ: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές έρευνες οι οποίες αμφισβητούν τη δράση των supplements, δηλαδή τα χαπάκια τα οποία παίρνουμε. Ενώ βλέπουμε ότι η ανταπόκριση στις φυσικές πηγές είναι πολύ καλύτερη και πολλές φορές που έχουμε κάνει έρευνες με πάσχοντες, έχουμε δει ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Και εξάλλου όταν κανείς καταναλώνει φρούτα και λαχανικά δεν παίρνει μόνο μία βιταμίνη, παίρνει πληθώρα άλλων συστατικών τα οποία είναι πάρα πολύ ωφέλιμα για την αντίσταση του οργανισμού μας γενικότερα. Αυτήν την εποχή αν πάρουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση.

www.iatropedia.gr

Υπερτροφή Μορίνγκα (Μoringa)Οπλοστάσιο Βιταμινών.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr