8 τρόποι για να διώξεις το άγχος που έφερε η πανδημία

8 τρόποι για να διώξεις το άγχος που έφερε η πανδημία

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία.

Οκορωνοϊός είναι η μόνη λέξη που χρησιμοποιείς περισσότερο αυτές τις μέρες. Και είναι λογικό. Με τα κρούσματα και τους θανάτους συνεχώς να αυξάνονται είναι αναμενόμενο να αυξάνεται και το άγχος σου. Δεν είσαι όμως μόνη σε αυτό. Για αυτό χρειάζεται, όπως συνιστούν οι ειδικοί, ψυχραιμία. Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος σε περιόδους κρίσης και ειδικά στις μέρες αυτές που ζούμε με την πανδημία που δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Σίγουρα δεν μπορείς να αποτρέψεις όλη αυτή την υπερπληροφόρηση των ημερών σχετικά με τον COVID-19. Και σίγουρα θα κλικάρεις κι εσύ σε σχετικά άρθρα. Άλλωστε κι αυτό είναι ένα τέτοιο. Αυτό ενισχύει το στρες και την ανησυχία. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι με το να έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου αλλά και του τι πραγματικά συμβαίνει με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παρακάτω σου έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς το άγχος των ημερών.

1. Ενημερώσου για τον κορωνοϊό με ελεγχμόμενες δόσεις

Η γνώση είναι δύναμη όταν μιλάμε για τη μάχη με το άγχος γιατί είναι πιο εύκολο να φοβάσαι κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Ενημερώσου σχετικά με τα συμπτώματα του κορωνοϊού, τους τρόπους μετάδοσης αλλά και τα μέτρα πρόληψης που μπορείς να λάβεις εσύ και η οικογένειά σου. Είναι πολύ πιθανό να τραβήξουν την προσοχή σου οι τίτλοι των άρθρων με τους πιο “τρομακτικούς” τίτλους αλλά περιορίσου στο να διαβάσεις συγκεκριμένα άρθρα από αξιόπιστες πηγές. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

2. Η διαδικασία του self-care μειώνει το άγχος

Το άγχος μπορεί να έχει συνέπειες στη διάθεσή σου, τον ύπνο, την όρεξη αλλά και άλλες πτυχές της υγείας σου. Είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου για ανα νιώθεις καλύτερα σωματικά και πνευματικά. Επικέντρωσε την προσοχή σου στο self care για να σε κρατά προσγειωμένη στο τώρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, διαλογισμό, υγιεινή διατροφή, ενσυναίσθηση, καλό ύπνο ή απλά μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Δεν είναι εγωιστικό να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις τον εαυτό σου αν το άγχος καταστρέφεσαι την υγεία και την ποιότητα της ζωής σου.

3. Σκέψου τον τρόπο που μοιράζεσαι τις πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Το δικό σου άγχος μπορεί να σε οδηγεί στο να μοιράζεσαι όλα αυτά που διαβάζεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα με αποτέλεσμα να μεγαλώνεις και το δικό τους άγχος. Αν θέλεις να μοιραστείς κάτι, σκέψου αν θα δημιουργήσεις πανικό στον άλλο ή θα τον βοηθήσεις γνωστοποιώντας του στοιχεία που δεν ξέρει. Αν διαπιστώσεις ότι το να βρίσκεις και να μοιράζεσαι πληροφορίες για τον ιο δεν σε βοηθά ή δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους άλλους, το να σταματήσεις να το κάνεις θα ήταν ευεργετικό.

4. Σταμάτα να αναμασάς τις πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Όταν το άγχος αρχίζει να κλιμακώνεται είναι δύσκολο να το σταματήσεις αλλά με το να αποσπάς το μυαλό σου μπορεί να βοηθήσει. Το ίδιο ισχύει και για το άγχος στις ημέρες της πανδημίας. Όταν νιώθεις ότι το άγχος αυξάνεται προσπάθησε να ασχοληθείς με άλλες δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα, οι ταινίες ή τα σχέδια με οικογένεια και φίλους. Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσεις για να αποσπάσεις την προσοχή σου από τον κορωνοϊό μπορεί να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια ψύχραιμη ματιά και εικόνα για όσα συμβαίνουν.

5. Φτιάξε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του άγχους

Για την περίπτωση που το άγχος σε κυριεύσει θα ήταν καλό να έχεις ένα σχέδιο δράσης. Ένα “κόλπο” είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου και να αποφεύγεις να ακουμπάς τα κουμπιά του ασανσέρ ή πόμολα και να αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου. Θέτοντας απλούς κανόνες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το #μένουμε_σπίτι, είναι η καλύτερη πρόληψη. Σκέψου τι θα πρέπει να κάνεις αν σου τελειώσουν ή προμήθειες, τι χρειάζεσαι από το φαρμακεία και άλλα πρακτικά για να προνοήσεις πριν τα χρειαστείς. Το να είσαι προετοιμασμένη μειώνει το αίσθημα της ανασφάλειας.

6. Δημιούργησε χώρο για το συναίσθημα του άγχους για τον ιό

Κάποιες φορές το άγχος πρέπει να εκφράζεται. Το να βρεις λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σου και να να αφεθείς στο να νιώθεις ανησυχία αντί να την πνίγεις, μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό. Ίσως να ορίσεις πέντε λεπτά μέσα στην ημέρα σου που θα το αφήνεις αυτό να συμβαίνει και θα κάνεις όλες αυτές τις αγχωτικές σκέψεις για τον κορωνοϊό. Όταν ο χρόνος αυτός τελειώνει μπορείς να καταγράψεις αυτές τις σκέψεις ή να μιλήσεις σε ένα φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο για την εσωτερική σου πάλη. Βάζοντας το άγχος σε μια θέση μπορεί να σε βοηθήσει να το νιώθεις με μικρότερη ένταση στο μέλλον.

7. Προσπάθησε να αποφύγεις ανθρώπους που είναι σε πανικό

Ακόμα κι αν έχεις καταφέρει να διαχειριστείς το άγχος σου με επιτυχία το να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο που είναι σε πανικό και έχει αγοράσει όλα τα αντισυπτικά από το φαρμακείο θα σε κάνει να μπεις ξανά στη σκοτεινή σου φάση. Προσπάθησε να αποφύγεις τέτοιους ανθρώπους σε αυτή τη φάση που αγχώνεσαι από μόνος σου για τον κορωνοϊό.

8. Μίλησε σε έναν ειδικό

Η βοήθεια από έναν ειδικό είναι η καλύτερη λύση όταν τα πράγματα ζορίζουν από το άγχος. Ίσως χρειαστεί να βρεις κάποιον που ειδικεύεται στη διαχείριση άγχους για να σε βοηθήσει να βρεις μια νέα στρατηγική για να το ξεπεράσεις στις μέρες του κορωνοϊού. Αν δεν μπορείς να κλείσεις ένα ραντεβού από κοντά, για ευνόητους λόγους, δοκίμασε μια συνεδρία μέσα Skype ή μια τηλεφωνική επικοινωνία.

www.marieclaire.gr

Γανόδερμα. Το μανιτάρι της αθανασίας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr