Κορωνοϊός COVID-19 και βιταμίνη D: Η βιταμίνη που μας προστατεύει από τον ιό και ποιες τροφές την περιέχουν

Κορωνοϊός COVID-19 και βιταμίνη D: Η βιταμίνη που μας προστατεύει από τον ιό και ποιες τροφές την περιέχουν

Η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας και το πιο τρομακτικό, που συμβαίνει με αυτόν τον ιό είναι πως δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για εκείνον.

Κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι καινούριο για αυτό τον ιό, αφού οι έρευνες καταπολέμησής του είναι εντατικές. Μάλιστα, από μελέτες έχει προκύψει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει σε πολύ μικρή ποσότητα σε ορισμένες τροφές, όπως στον κρόκο του αυγού και στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ

 

Και ενώ είκοσι μόνο λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να πάρουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, παρόλα αυτά το παράδοξο είναι πως στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε προβλήματα ανεπάρκειας. Και το πιο σημαντικό είναι πως τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία.

Ο ζεστός καιρός θα επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19; Τι λένε οι ειδικοί
Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμη η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο συνδέεται επίσης και με την καταπολέμηση των ιώσεων. Συγκεκριμένα, μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα. Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.

Γνωρίζοντας λοιπόν πως ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.

Σε ποιες τροφές κρύβεται η βιταμίνη D

Όπως ανέφερα και πιο πάνω βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Όμως υπάρχουν και κάποιες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν αυξήσετε την πρόσληψη σε βιταμίνη D.

Μανιτάρια Portobello

Τα μανιτάρια Portobello αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Σε 100 γραμμάρια περιέχουν 1.136 IU βιταμίνης D, 977 IU ανά φλιτζάνι (86 γραμμάρια) και 954 IU σε ένα μανιτάρι. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο και φώσφορο.

Λάδι από συκώτι γάδου

Το λάδι από το συκώτι του γάδου περιέχει 10.000 IU βιταμίνης D σε 100 γραμμάρια ή 1.400 IU σε μία κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) και 500 IU ανά κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια). Εκτός από τη βιταμίνη D είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α και λιπαρά Ω-3.

Πέστροφα

Ανάμεσα στα ψάρια η πέστροφα έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν 760 IU βιταμίνης D, ενώ 71 γραμμάρια πέστροφας μας παρέχει 540 IU. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και Β12, καθώς και φωσφόρο, κάλιο και σελήνιο.

Εμπλουτισμένα δημητριακά

Αυτά τα δημητριακά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, καθώς περιέχουν 332 IU βιταμίνης D σε 100 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Τόφου

Το τόφου περιέχει 154 IU βιταμίνης D σε 100 γραμμάρια ή 123 IU σε 79 γραμμάρια. Εκτός από τη βιταμίνη D, το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει 8 απαραίτητα αμινοξέα.

Βραστά αυγά

Τα βρασμένα αυγά μπορούν αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης D, καθώς περιέχουν 88 IU σε 100 γραμμάρια, 120 IU ανά φλιτζάνι ή 44 IU ανά αυγό (50 γραμμάρια).

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε

Υποθέτοντας ότι κάποιος δεν παίρνει/ παράγει καθόλου βιταμίνη D από τον ήλιο -και ταυτόχρονα ότι παίρνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου- οι ειδικοί προτείνουν να παίρνει τις ακόλουθες ποσότητες της βιταμίνης D:

Βρέφη ηλικίας 0 έως 6 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.000 IU/ημέρα.

Βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.500 IU/ημέρα.

Ηλικία 1-3 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 2.500 IU/ημέρα.

Ηλικία 4-8 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 3.000 IU/ημέρα.

Ηλικία 9-70 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.

Ηλικία 71+ ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 800 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.

Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 2.000 UI βιταμίνης D ημερησίως ή περισσότερο σε περίπτωση που έχουν μικρή ή καθόλου έκθεση στον ήλιο.

jenny.gr

Υπερτροφές απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr