Ρωτήσαμε την ειδικό: Τι τρώμε στην καραντίνα;

Ρωτήσαμε την ειδικό: Τι τρώμε στην καραντίνα;

Η σύμβουλος διατροφής και ειδικός εφαρμογών διαιτητικής, Κική Μαδεντζίδου, μάς λύνει τις απορίες

Πώς θα τρώμε σωστά χωρίς να πάρουμε βάρος τις ημέρες που #menoumespiti; Και ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας; Αυτές και μερικές ακόμη απορίες μάς λύνει η σύμβουλος διατροφής και ειδικός εφαρμογών διαιτητικής, Κική Μαδεντζίδου (nutrilovers.gr).

Ποιες είναι οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα πάρουμε βάρος;
Οι τροφές χωρίς θερμίδες είναι ελάχιστες, αλλά στην πραγματικότητα καμία τροφή δεν “απαγορεύεται” αν την συνδυάσουμε σωστά.

Για να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα καλό είναι να:

– Κάνουμε καλούς συνδυασμούς σε κάθε κύριο γεύμα μας. Δηλαδή, συνδυασμούς με τριάδες τροφών (πρωτεΐνη, άμυλο και φρούτα ή λαχανικά) έτσι με αυτόν τον τρόπο έχουμε τον έλεγχο αυτών που καταναλώνουμε και δεν έχουμε την διάθεση για διαρκή τσιμπολόγημα.

– Να μην παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα, έναν ωραίο συνδυασμό με δυάδες τροφών (π.χ.: φρούτο ή λαχανικό μαζί κάτι πρωτεϊνούχο).
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την περίπτωση κάποιας υπογλυκαιμίας, που θα μας οδηγούσε στην κατανάλωση γλυκών ή στο delivery.

– Μπορούμε να προσθέτουμε σπόρους (πχ:chia) στις σαλάτες μας καθώς μας δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και έχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες.

– Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό. Κάποιες φορές διψάμε δεν πίναμε!

– Την άσκηση είναι σημαντικό να μην την παραλείπουμε, θα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Οπότε, αν καταναλώσουμε όλα μας τα γεύματα, τότε μπορούμε να προσθέσουμε και το γλυκάκι μας – όταν το θέλουμε πραγματικά -κι έτσι δεν θα αγχωνόμαστε μήπως αυξήσουμε το βάρος μας.

Ρωτήσαμε την ειδικό: Τι τρώμε στην καραντίνα;
Τι να φάμε για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας;
Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται να καταναλώνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, να είμαστε ενυδατωμένοι και να μην παραλείπουμε τα γεύματα μας.

Πιο αναλυτικά:

– Καταναλώνουμε καθημερινά το πρωινό μας (κοινότυπο, αλλά αλήθεια!)

– Να έχουμε ένα θρεπτικό πρωινό με παραπάνω από δύο ομάδες τροφίμων, δεν χρειάζεται να είναι θερμιδική βόμβα, αλλά να είναι ολοκληρωμένο. Για παράδειγμα: Ένα γιαούρτι 2% μαζί με βρώμη, μέλι και μήλο ή cranberries ή αν είμαστε λάτρεις του αλμυρού πρωινού μία ομελέτα με τυρί και λίγα ντοματίνια είναι μία νόστιμη λύση, ανάλογα με το υπόλοιπο πρόγραμμα της μέρας μας.

– Τα φρούτα και τα λαχανικά τα χρειαζόμαστε σίγουρα μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα μας. Είτε σε μαγειρεμένη μορφή ή φρέσκα είναι πάντα μία πολύ καλή επιλογή. Τρία με τέσσερα φρούτα -τουλάχιστον- μέσα στην μέρα μας, μας δίνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά, τις φυτικές ίνες και την ενυδάτωση που χρειαζόμαστε.

– Η ενυδάτωση μας είναι πολύ σημαντική, άρα το νερό χρειάζεται να το θυμόμαστε καθ΄ όλη την διάρκεια της μέρας, επίσης η ενυδάτωση μας γίνεται και από κάποιο αφέψημα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ) και φυσικά όπως είπαμε ή από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Να καταναλώνουμε ισορροπημένα τα τρόφιμα απ’όλες τις ομάδες τροφίμων, για να μην λείπει τίποτα από τον οργανισμό μας. Να μην αποκλείουμε -για παράδειγμα- τους υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί, σοκολάτα κτλ), επειδή τους έχουμε ενοχοποιήσει ότι μας αυξάνουν το βάρος μας. Τίποτα δεν μας παχαίνει, αν το έχουμε καταναλώσει στην σωστή ποσότητα.

Ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να μας φτιάχνουν τη διάθεση σε κατάσταση εγκλεισμού;

Διανύουμε ένα αρκετά δύσκολο και πρωτόγνωρο για εμάς διάστημα, η διάθεση μας επηρεάζεται καθημερινά απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν, και δυστυχώς πολλές φορές δεν ξεχωρίζουμε την πραγματική πείνα από την συναισθηματική πείνα.

Αν καταναλώνουμε τα γεύματα ανά 3-4 ώρες (μικρά και συχνά γεύματα), και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, τότε ναι θα αρχίσουμε να νιώθουμε πολύ καλύτερα.

Η διάθεση μας μπορεί να αλλάξει επίσης όταν θα κάνουμε έστω μία 10λεπτη γυμναστική (κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από τη γυμναστική μας παράγονται διάφορες ορμόνες. Ορισμένες από αυτές τις ορμόνες επιδρούν στην ψυχική διάθεση με αποτέλεσμα να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και την ώρα που γυμναζόμαστε, αλλά και αφού σταματήσουμε.)

Και τέλος, η σοκολάτα και τα γλυκά έχουν συνδυαστεί με την καλή μας διάθεση, όντως ισχύει, αλλά όχι η υπερβολική και συχνή ποσότητα. Μπορούμε να έχουμε στο ημερήσιο πρόγραμμα μας γλυκό μαγειρεμένο και συνδυασμένο νόστιμα, χωρίς υπερβολές.

Τι να βάλουμε στο καρότσι μας, την επόμενη φορά που θα πάμε σουπερμάρκετ, ώστε και να τρεφόμαστε σωστά στην καραντίνα, αλλά και να έχουν διάρκεια ζωής τέτοια, που δεν θα χρειαστεί να βγαίνουμε για ψώνια κάθε μέρα;

Αρχικά, αυτό που χρειάζεται να δούμε προσεκτικά είναι τι έχουμε ήδη από τρόφιμα. Στην συνέχεια να ετοιμάσουμε μία λίστα με τα τρόφιμα που θέλουμε να αγοράσουμε, γιατί όταν βρισκόμαστε στο supermarket, μέσα στο κλίμα που επικρατεί, ίσως να προσθέτουμε διαρκώς πράγματα.

Επιλέγουμε λαχανικά που είναι ανθεκτικά μέσα στο ψυγείο μας:

Λάχανο, καρότα, αγγούρι, ντοματίνια, κολοκυθάκια, φυσικά και θέλουμε και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το μαρούλι, αλλά σε μικρές ποσότητες για να προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε πριν χαλάσουν.
Φρούτα, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να συντηρηθούν για περισσότερο καιρό. Τα φρούτα είναι καλό να τα έχουμε σε κοινή θέα, για να θυμόμαστε να τα καταναλώνουμε.

Ξηρούς καρπούς, ντακάκια, βρώμη, πλιγούρι, κινόα, τορτίγιες, ταχίνι και φυστικοβούτυρο είναι από τα προϊόντα που θα μας βοηθήσουν να τρώμε και νόστιμα και υγιεινά.

Το απόγευμα και το βράδυ, αφού έχουμε καταναλώσει τα βασικά γεύματα της ημέρας, ποια είναι τα καλύτερα και πιο νόστιμα σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε;

Το τι μπορούμε να καταναλώσουμε το βράδυ είναι σχετικό με τι έχουμε καταναλώσει μέσα στην μέρα μας. Μερικές όμως ιδέες είναι οι εξής:

– Γιαούρτι 2%, μαζί με κομματάκια μήλο, 2 κουταλιές της σούπας muesli, ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο και ένα κουταλάκι μέλι.

– Μία σαλάτα με μαρούλι, σπανάκι, 5 ντοματίνια, ανθότυρο, και ντακάκια.

– Μία ομελέτα με κασέρι, γαλοπούλα, μανιτάρια, πιπεριές, ανθότυρο τυλιγμένο σε μία τορτίγια.

– Μία τορτίγια με 2 κουταλάκια γιαούρτι ανακατεμένο με μουστάρδα, κασέρι, γαλοπούλα και ψιλοκομμένη σαλάτα μαρούλι-ντομάτα-αγγούρι

– Ένα γιαούρτι 2% το ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού κακάο χωρίς ζάχαρη, μία μπανάνα, λίγα cranberries και μέλι.

Και τέλος, ας θυμόμαστε ότι όλο αυτό που ζούμε θα τελειώσει και δεν χρειάζεται να μην έχουμε πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος, άρα μπορούμε να ετοιμάσουμε τα γεύματα μας με ηρεμία. Ίσως αντί να μας καταβάλλει το άγχος, να το δούμε σαν μία ευκαιρία να προσέξουμε τον εαυτό μας. Αλλάζουμε συνήθειες, αξιοποιούμε ωραία τον χρόνο μας!

www.madamefigaro.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr