Κοροναϊός: Μπορεί να επιβιώσει στα καλλυντικά;

Κοροναϊός: Μπορεί να επιβιώσει στα καλλυντικά;

Πώς θα πρέπει να καθαρίζουμε τα καλλυντικά μας για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν μολυνθεί;

Αυτήν την περίοδο όλοι κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε τους χώρους μας καθαρούς, με στόχο την μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Απολυμαίνουμε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς, όπως τα πόμολα ή τα τηλεχειριστήρια, πλένουμε συχνά και τακτικά τα χέρια μας με υγρό σαπούνι και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών μας με τα μάτια, την μύτη και γενικότερα το πρόσωπό μας. Τι γίνεται όμως με τα καλλυντικά μας;

Πόσο επιβιώνει ο κοροναϊός σε επιφάνειες;

 

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ο κοροναϊός επιβιώνει στα προϊόντα ομορφιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Angela Rasmussen, ιολόγος του Πανεπιστημίου Columbia. «Οι ιοί χρειάζονται ένα κύτταρο ξενιστή για να αναπαραχθούν, οπότε βάσει αυτού δεν μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές εβδομάδες χωρίς ξενιστή, σε αντίθεση με τα βακτήρια» εξηγεί. Στο εντωμεταξύ, σύμφωνα με έρευνες, ο κοροναϊός ενδεχομένως να επιβιώσει πάνω σε επιφάνειες από γυαλί, πλαστικό και μέταλλο έως και εννέα ημέρες, αν αυτές δεν καθαριστούν σωστά.

Μπορεί ο κοροναϊός να επιβιώσει στα καλλυντικά;

Ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις για τον χρόνο που ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει χωρίς ξενιστή, με τις πιο πρόσφατες μελέτες να κάνουν λόγο για δραστηριότητα από δύο ώρες έως και εννέα ημέρες, αναλόγως την επιφάνεια. Αυτό που θα ήταν καλό να συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να καθαρίζουμε τακτικά τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε για να εφαρμόσουμε τα καλλυντικά στο πρόσωπό μας. Ένα ακόμη μέτρο προστασίας, που θα ήταν καλό να ακολουθείτε γενικά και όχι μόνο εξαιτίας του κοροναϊού, είναι να αποφεύγετε να δανείζεστε και να δανείζετε καλλυντικά, καθώς αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροβίου.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Μερικά ακόμα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να μειώσουμε το κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό είναι να δημιουργήσουμε δύο ζώνες στο σπίτι: την «καθαρή» ζώνη και την «μολυσμένη». Στην «μολυσμένη» ζώνη μπορείτε να ακουμπάτε τα ψώνια σας ή τα ρούχα που έχετε φορέσει έξω, όπως τα παπούτσια και τις τσάντες σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και θα είναι ευκολότερο για εσάς να απολυμάνετε τα αντικείμενα όπως και την επιφάνεια που ακουμπούν. Αφού τελειώσετε, μην ξεχάσετε να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με άφθονο νερό και υγρό σαπούνι με αντισηπτική δράση.

Ριγανέλαιο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr