Λείο δέρμα: Γιατί είναι απαραίτητη η απολέπιση και πώς να την κάνουμε σωστά

Λείο δέρμα: Γιατί είναι απαραίτητη η απολέπιση και πώς να την κάνουμε σωστά

Λείο δέρμα

Αν θέλεις να βελτιώσεις την εμφάνιση του σώματός σου και να αποκτήσεις λαμπερό δέρμα σε χρόνο ρεκόρ, πες «ναι» στην απολέπιση.

Η Beauty Editor του Shape, Σοφία Μάργαρη, δίνει τα βήματα, αλλά και τις φυσικές συνταγές για να φτιάξουμε τα δικά μας scrub.

Γιατί είναι απαραίτητη η απολέπιση;

«Η ανακύκλωση των κυττάρων είναι μια φυσική διαδικασία. Το δερματικό κύτταρο σχηματίζεται στη βάση της επιδερμίδας, ανεβαίνει μέσα από το στρώμα, πεθαίνει και αποβάλλεται» εξηγεί ο κορυφαίος δερματολόγος Dr. Murad. Όπως η επιβράδυνση όλων των διαδικασιών του σώματος ξεκινά περίπου στην ηλικία των 20 ετών, έτσι συμβαίνει και με την ανακύκλωση των κυττάρων.

Όταν είμαστε νέοι, τα κύτταρα ταξιδεύουν από τη βάση της επιδερμίδας μέχρι την αποβολή τους, κάτι που διαρκεί περίπου 28 ημέρες.

Στη μέση ηλικία αυτό διαρκεί 7 με 10 ημέρες περισσότερο. Μιάμιση εβδομάδα δε φαίνεται και πολύ, αλλά για ένα νεκρό κύτταρο που υπάρχει στην επιφάνεια του δέρματος, ο χρόνος είναι αρκετός για να το στεγνώσει και να το ζαρώσει. Γι’ αυτό το ώριμο δέρμα συχνά είναι τραχύ στην αφή και δείχνει μουντό και γκριζοκίτρινο, με λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Η απολέπιση αντιβαθμίζει την επιβράδυνση της φύσης, απομακρύνοντας το νεκρό κύτταρο και αντικαθιστώντας το με ένα νέο, υγιές κύτταρο. «Πιστεύω πως η χρήση ενός απολεπιστικού παράγοντα προκειμένου η ανακύκλωση των κυττάρων να γίνεται με έναν πιο νεανικό ρυθμό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνεις για να βελτιώσεις την εμφάνιση του δερματός σου» τονίζει ο ειδικός.

Αυτό γιατί τα scrubs (απολεπιστικά προιόντα) δίνουν στην επιδερμίδα σου την αίσθηση απαλότητας και καλή όψη. Τονώνουν τη μικροκυκλοφορία και προετοιμάζουν την επίμαχη περιοχή να δεχθεί και να αφομοιώσει καλύτερα το προϊόν φροντίδας, είτε αυτό είναι απλή κρέμα ενυδάτωσης, είτε ορός κατά της κυτταρίτιδας, είτε self tan.

Πώς θα κάνεις απολέπιση στο σπίτι
Επίλεξε ένα ενυδατικό απολεπιστικό σε μορφή gel ή κρέμας το οποίο να περιέχει ήπια λειαντικά συστατικά όπως σπόροι jojoba, κουκούτσια σταφυλιού, λάδι ελιάς ή υδροξυοξέα (οξέα φρούτων ή ΑΗΑ), όπως το γλυκολικό οξύ που παράγεται από το ζαχαροκάλαμο ή το α-υδροξυοξύ, που επιταχύνουν την παραγωγή νέων κυττάρων και μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο απαλό και πιο λαμπερό.
Απαραίτητο εργαλείο για την κούρα της απολέπισης είναι η λούφα και το οικολογικό σφουγγάρι ή ένα ειδικό τρίχινο γάντι το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις μασάζ στις «άγριες» ζώνες, δηλαδή φτέρνες, γάμπες γόνατα και αγκώνες. Εάν χρησιμοποιήσεις τρίχινο σφουγγάρι για να μην ερεθίσεις την επιδερμίδα σου, καλό είναι να έχεις απλώσει πριν στο σώμα σου ένα λάδι (κάποιο για το μπάνιο, παιδικό λάδι ή ακόμη και ελαιόλαδο).

Πριν από τη χρήση «ζέστανε» το προϊόν περιποίησης στα χέρια σου, έως ότου αποκτήσει την εξωτερική θερμοκρασία του σώματος, για να μεγιστοποιήσεις κατά αυτό τον τρόπο την αποτελεσματική του δράση.
Το πιο σωστό είναι να κάνεις την απολέπιση κατά τη διάρκεια του ντους και ενώ το δέρμα είναι ακόμη νωπό.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, άπλωσε το scrub στο δέρμα σου με ειδικό γάντι. Ωστόσο, μπορείς να το «δουλέψεις» και με το χέρι εκτελώντας κυκλικές πάντα κινήσεις, ειδικά στις πιο ευαίσθητες επιφάνειες της επιδερμίδας όπως το ντεκολτέ. Θυμήσου απλώς να πετυχαίνεις με τις κινήσεις σου ένα είδος μασάζ για κάποια δευτερόλεπτα.
Μην ξεχάσεις επίσης την περιοχή του λαιμού και της πλάτης, ενώ στο τέλος πέρασε και λίγο τα χέρια σου από την πάνω μεριά της παλάμης.
Μετά τη διαδικασία ξέπλυνε όλες τις περιοχές με άφθονο νερό.
Η απολέπιση καλό είναι να γίνεται μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 ημέρες.

Φτιάξε το δικό σου φυσικό απολεπιστικό – 3 συνταγές

>Για λάμψη Ανακάτεψε σε μπολ 5-6 κ.σ. ζάχαρη μαζί με μια χούφτα φράουλες και τρίψε με το μείγμα το σώμα σου. Περίμενε 15 λεπτά και κάνε ένα κρύο ντους.

Για αποτοξίνωση Ανακάτεψε αλάτι με ελαιόλαδο και άπλωσε το μείγμα στην περιοχή των μηρών και της κοιλιάς με κυκλικές κινήσεις. Τέλειωσε με κρύο νερό. Αν έχεις λάδι από μελισσόχορτο, κάνε επάλειψη παντού. Ξέπλυνε καλά.

Για απαλότητα Χρησιμοποίησε μια ώριμη παπάγια. Ξεφλούδισέ την, αφαίρεσε τα κουκούτσια, κόψε τη σε μεγάλα κομμάτια και μετά τρίψε σε όλο σου το σώμα. Ξέπλυνε καλά με δροσερό νερό.

www.shape.gr

ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.

Σταφυλοκουκουτσέλαιο απο τα μυστικά ομορφιάς.

Έλαιο Τζοτζόμπα ή Χοχόμπα. Το έλαιο που μοιάζει με το δέρμα μας!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr