Δυσκοιλιότητα: 5 τρόποι για σταθερές επισκέψεις στην τουαλέτα

Δυσκοιλιότητα: 5 τρόποι για σταθερές επισκέψεις στην τουαλέτα

Οι απλές τεχνικές που ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

Γράφει: Τάνια Ζερβού

Συνεργάστηκε o Γιώργος Ηλίας, PhD, χειρουργός πεπτικού, διευθυντής κλινικής (www.hlias.gr).

1.Τρώγε αρκετές φυτικές ίνες
Αυτές δεν μπορούν να διασπαστούν πλήρως από το πεπτικό σου σύστημα, οπότε περνούν σχετικά γρήγορα μέσα από το έντερο – και μαζί τους κινούνται και μαλακά– τα κόπρανά σου.

2. Μη χρησιμοποιείς καθαρτικά
«Η τακτικότητα που εξαρτάται από τη χρήση καθαρτικών μπορεί να συγκαλύπτει την πραγματική αιτία της δυσκοιλιότητας, είτε αυτή είναι μια κακή διατροφή, είτε η παρενέργεια ενός φαρμάκου, είτε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας» εξηγεί ο ειδικός και επισημαίνει: «Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να καταστρέψει την ισορροπία των υγιεινών βακτηρίων μέσα στο έντερό σου».

3. Πήγαινε τακτικά στο γυμναστήριο
Οι μύες μέσα στο έντερό σου ακολουθούν το παράδειγμα του υπόλοιπου σώματός σου. Όσο περισσότερο κινείσαι στη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο συχνά συσπώνται κι εκείνοι σπρώχνοντας τα απόβλητα μέσα στο πεπτικό σου σύστημα.

4. Μην «κρατιέσαι»
Εάν αναβάλλεις τις κινήσεις του εντέρου, μπορεί να προκληθεί ένας κύκλος δυσκοιλιότητας. Αυτός μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του.
Δοκίμασε τα προβιοτικά: Αυτά τα «καλά» βακτήρια συντελούν σε υγιή χλωρίδα του εντέρου και έτσι βελτιώνουν την πέψη. Σε μελέτη του 2014 σημειώνεται πως η λήψη συμπληρώματος προβιοτικών θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα των κενώσεων και να μαλακώσει τα κόπρανα.

5. Μην μπαίνεις στο Facebook όταν βρίσκεσαι στην τουαλέτα
«Ακόμα κι αν δε σφίγγεσαι, αν κάθεσαι στην τουαλέτα για πολλή ώρα, αυξάνεται η πίεση που ασκείται στο ορθό έντερο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στους μυς σου» επισημαίνει ο ειδικός. «Εάν σου παίρνει τόση ώρα που χρειάζεται να έχεις μαζί το smartphone ή το tablet σου, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Να θυμάσαι ότι η κένωση θα πρέπει να είναι μια σχετικά γρήγορη, αβίαστη διαδικασία, που δεν πρέπει να σου προκαλεί καθόλου πόνο» προσθέτει

Πηγή:www.shape.gr

Αγγελική- κατά αερίων-δυσπεψίας

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr