Τα βήματα για τέλεια στοματική υγεία (και πώς θα κάνεις σωστό βούρτσισμα των δοντιών)

Τα βήματα για τέλεια στοματική υγεία (και πώς θα κάνεις σωστό βούρτσισμα των δοντιών)

Φάκελος στοματική υγεία: Το στόμα μας διαθέτει το τέλειο αμυντικό σύστημα: το σάλιο! Πώς όμως το σάλιο ενισχύει την άμυνα απέναντι στις «επιθέσεις»;

Γράφει: Αμαλία Δούκα

Τα βήματα για τέλεια στοματική υγεία (και πώς θα κάνεις σωστό βούρτσισμα των δοντιών)
Tο στόμα μας δε διαφέρει από το υπόλοιπο σώμα μας. Έχει κι αυτό τη δική του μικροχλωρίδα. Φιλοξενεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο βακτήρια, πολλά από τα οποία το βοηθούν να διατηρηθεί υγιές. Ο έλεγχος και η ισορροπία της μικροχλωρίδας επιτυγχάνονται με τη βοήθεια φυσικών μηχανισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στα είδη που την αποτελούν.

Η ισορροπία της μικροχλωρίδας του στόματος μπορεί όμως να διαταραχθεί. Οι καθημερινές συνήθειες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το κάπνισμα αποτελούν μερικά παραδείγματα εξωγενών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη διαταραχή. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται συνθήκες που βοηθούν την υπέρμετρη ανάπτυξη «επιβλαβών» βακτηρίων στο στόμα μας τα οποία συνδέονται με προβλήματα στα δόντια και τα ούλα μας.

Οι πρωτεΐνες και τα ένζυμα που υπάρχουν μέσα στο σάλιο είναι αυτά που βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία μέσα στο στόμα μας, καθώς συμμετέχουν σε μηχανισμούς που ελέγχουν και ρυθμίζουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη βακτηρίων. Άρα, το «κλειδί» για την ισορροπία είναι το σάλιο.

Ενσωματώνει έναν φυσικό μηχανισμό προστασίας από τα μικρόβια που επίσης προστατεύει και από τη βακτηριακή πλάκα – τη βασική πηγή των οδοντικών προβλημάτων και των προβλημάτων στα ούλα. Γι’ αυτό αξίζει να ενδυναμώνουμε τα ένζυμα στο στόμα μας, καθώς η διασφάλιση της παρουσίας τους στη στοματική κοιλότητα συνδέεται με τη φυσική ικανότητα του στόματος να αμύνεται.

Φρόντισε τα δόντια σου
Το σωστό βούρτσισμα.

Τοποθέτησε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45 μοιρών προς την επιφάνεια της οδοντοστοιχίας κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις που θα ξεκινούν από τα ούλα προς τις άκρες των δοντιών.
Το καθάρισμα είναι απαραίτητο έπειτα από κάθε γεύμα ή σνακ.

Και επειδή δεν μπορείς να κυκλοφορείς με μια οδοντόβουρτσα στην τσέπη, προμηθεύσου οδοντικό νήμα ή τις ειδικές φαρμακευτικές οδοντογλυφίδες, που τουλάχιστον κάνουν το 70% του καθαρισμού.
Όχι στη ζάχαρη και στα γλυκά. Αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για πάσης φύσεως προβλήματα που συνδέονται με τα δόντια και τα ούλα σου.

Αυτό το ήξερες;
1 δισ. βακτήρια «κατοικούν» στο στόμα μας.
Τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο μας έχουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα.
10:1 είναι η αναλογία των μικροβίων προς ανθρώπινα κύτταρα.
Tο στόμα μας κάθε μέρα παράγει 1 lt σάλιο.

www.shape.gr

Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr