Όταν ο ήλιος αφήνει τα σημάδια του τι μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι τι επιβάλεται να κάνεις στον δερματολόγο σου

Όταν ο ήλιος αφήνει τα σημάδια του τι μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι τι επιβάλεται να κάνεις στον δερματολόγο σου

Σχηματίζονται στο πρόσωπο και τα χέρια. Έχουν καφετί ή κιτρινωπό χρώμα. Είναι μικρές δυσχρωμίες, αλλά μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Δεν αποτελούν σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, όμως από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, δεν υποχωρούν εύκολα. Ο λόγος για τις χρωστικές κηλίδες του δέρματος, που αποτελούν το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα μετά τη χαλάρωση.

της Στέλλας Μπανούση

Δεν είναι λίγοι (και κυρίως οι γυναίκες), που ταλαιπωρούνται από την εμφάνιση των αντιαισθητικών κηλίδων και πανάδων. Υπάρχουν δύο λόγοι εμφάνισης τέτοιων διχρωμιών. Ο ένας οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες (υπερέκκριση των οιστρογόνων, εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά, κακή διατροφή) αλλά και η ηλικία και ο άλλος η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, αν οι γονείς σας υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα, έχετε ένα λόγο παραπάνω να προσέξετε, καθώς το δέρμα σας είναι περισσότερο ευαίσθητο λόγω κληρονομικότητας.

Ο ρόλος της μελανίνης
Πρόκειται για τη χρωστική πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα που ενεργοποιούνται με την ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζοντας στο δέρμα σκουρότερη απόχρωση, προκειμένου να το προστατέψουν από το έγκαυμα. Όταν όμως η παραγωγή της μελανίνης δεν είναι ισόρροπη –κάτι που οφείλεται κυρίως σε ορμονικές ανωμαλίες – αυτή συσσωρεύεται στην επιδερμίδα κατά τόπους με τη μορφή δερματικών κηλίδων.

Εν αρχή ήν η πρόληψη
Ένα καλά θωρακισμένο με αντηλιακή φροντίδα δέρμα έχει σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κηλίδες και πανάδες, αφού ο ήλιος είναι η σημαντικότερη αιτία που τις προκαλεί. Όπως μας εξηγεί η δερματολόγος Ζωή Μπαγετάκου «τα σημάδια του καλοκαιριού» περιλαμβάνουν:

Αχιλλέας έλαιο. Για πανάδες-μελανές κηλίδες σε χέρια και πρόσωπο

Φακίδες: δεν βγαίνουν μόνο στη μύτη και με το χρόνο μπορεί να εξελιχθούν σε κηλίδες. Τις συναντάμε πιο συχνά στα ανοιχτόχρωμα δέρματα.
Καφέ κηλίδες: προτιμούν τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα.
Πανάδες: αντίθετα από τις καφέ κηλίδες, που είναι πιο επιφανειακές, οι πανάδες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Προσοχή στα φάρμακα
Οι ακτίνες του ηλίου μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αντιαισθητικών δερματικών κηλίδων, αν συνδυαστούν και με άλλους παράγοντες. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί για παράδειγμα σε περίπτωση:

φαρμακευτικής αγωγής,
χρήσης καλλυντικών ή αρωμάτων,
επαφής με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία του δέρματος στο φως.

Αυτό σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιούμε κάτι από τα παραπάνω και έπειτα εκτιθέμεθα στις ακτίνες του ηλίου, μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις λόγω υπερβολικής παραγωγής μελανίνης που έχει ως αποτέσμα το σχηματισμό κηλίδων σε διάφορα σημεία του δέρματος και στα νύχια.

Τα φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία είναι κυρίως:
Aντιβιοτικά,
Aντισταμινικά,
Φάρμακα ψυχιατρικής αγωγής.
Αντιμετώπιση
Για οποιαδήποτε αλλοίωση στο δέρμα σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι όντως πρόκειται για πανάδες και όχι για κάποια άλλη δερματική πάθηση.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι:
Απολέπιση: βοηθά το δέρμα να απαλλαγεί από τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, ώστε το καθαρό δέρμα να επιτρέψει στα ενεργά συστατικά των καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων να εισχωρήσουν βαθύτερα. Μια ελαφριά απολέπιση μπορείτε να κάνετε κάθε πρωί που πλένετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό που να περιέχει φυσικά εκχυλίσματα, όπως κόκκους ρυζιού, κ.ά.
Ειδικές λευκαντικές κρέμες, οι οποίες ενεργούν προληπτικά κατά της δημιουργίας των πανάδων και των λεκέδων. Πρέπει όμως να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Τι μπορείτε να κάνετε στον ειδικό
Οξέα φρούτων (AHA). Η εφαρμογή τους γίνεται από δερματολόγους. Η θεραπεία γίνεται μόνο το χειμώνα και εννοείται ότι μετά τη θεραπεία το αντιηλιακό είναι απαραίτητο για την αποφυγή δυσχρωμιών.

ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.

Κρυοθεραπεία: μειώνει τοπικά τη θερμοκρασία του δέρματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας την καταστροφή των παθολογικών ιστών. Το ψύχος δημιουργεί τοπική αγγειοσυστολή και νέκρωση. Στην αποκατάσταση, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός της πάσχουσας περιοχής, με αποτέλεσμα τη θεραπεία της. Η επούλωση επέρχεται σε λίγες ημέρες.Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Laser: πραγματοποιείται απότομη θερμική εναπόθεση ενέργειας, ώστε να διασπαστούν τα χρωστικά συστατικά των κηλίδων. Αυτό δημιουργεί μια τοπική φλεγμονή, με αποτέλεσμα το δέρμα να κοκκινίσει και να γίνει πιο ευαίσθητο. Γι’ αυτό τα laser πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Το αντηλιακό θα είναι ο μόνιμος «σύντροφός» σας μετά τη θεραπεία, γιατί χωρίς αυτό το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί.

Φυσικά λευκαντικά
Το εκχύλισμα σταριού μειώνει την ένταση και το μέγεθος των ήδη εγκαταστημένων πανάδων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την επιδερμίδα από τη φωτογήρανση.
Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στις φράουλες, στα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αποχρωματιστική δράση.
Το εκχύλισμα λευκού τσαγιού με την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλογιστική δράση του βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και καταπολεμά τους παράγοντες που δημιουργούν θαμπή και ανομοιογενή επιδερμίδα.
Tip: Για τους λάτρεις των φυσικών καλλυντικών υπάρχει το λεμόνι. Το λεμόνι έχει λευκαντικές ιδιότητες και με τη συχνή επάλειψη βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση των πανάδων. Στύψτε το χυμό ενός λεμονιού και με ένα βαμβάκι ταμπονάρετε τις προβληματικές περιοχές.

Πηγή: NaturaNrg #31

ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr