Γυμναστική στο σπίτι: Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε και σαμποτάρουν την προσπάθειά μας

Γυμναστική στο σπίτι: Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε και σαμποτάρουν την προσπάθειά μας

Τα λάθη που κάνουμε και δε μας αφήνουν να έχουμε τα ιδανικά αποτελέσματα στο σώμα μας.

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

Προπόνηση στο σπίτι:
Από τον Γιάννη Μπιτζούνη, καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική, MSc Άσκηση και Υγεία.

Είναι γνωστό ότι λόγω των δραστικών μέτρων που χρειάστηκε να παρθούν ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού, πολλοί άνθρωποι προσάρμοσαν το πρόγραμμα της ατομικής τους άσκησης στο χώρο του σπιτιού τους. Κάτι τέτοιο σίγουρα ήταν αναγκαίο γιατί η άσκηση είναι ευεργετική τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία ειδικά σε μια περίοδο που ο περισσότερος κόσμος περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι. Σε αυτήν την προσπάθεια προσαρμογής δεν έλειψαν φυσικά τα λάθη, κάποια από τα οποία θα επισημάνουμε παρακάτω.

Δεν ακολουθούμε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης που θα βρούμε στο διαδίκτυο.

Όλα τα προγράμματα δεν είναι για όλους. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φυσική κατάσταση και ιατρικό ιστορικό. Η πιο ασφαλής λύση είναι να επικοινωνήσετε με κάποιο καθηγητή φυσικής αγωγής που θα σας καθοδηγήσει ανάλογα με το αθλητικό επίπεδο και τους στόχους σας.

Δεν ασκούμαστε μέχρι εξαντλήσεως.

Η άσκηση που αγγίζει τα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσετε. Η ήπια έως μέτρια έντασης άσκηση είναι αυτή που συστήνεται από τους ειδικούς και πολύ περισσότερο εν μέσω πανδημίας.

Δεν ασκούμαστε περισσότερο από 5 φορές την εβδομάδα.

Σε συνέχεια της προηγούμενης επισήμανσης, οι διεθνείς οδηγίες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων είναι η μέτρια έντασης άσκηση για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Για να το υπολογίσετε διαφορετικά, σκεφτείτε ότι πρέπει να «καίτε» μέσω άσκησης 180 θερμίδες τη μέρα για 5 ημέρες, δηλαδή 900 θερμίδες την εβδομάδα. Είναι ένα ασφαλές και διαχειρίσιμο πλάνο για το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού.

Δεν ασκούμαστε μαζί με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους.

Τα μέτρα προστασίας και υγιεινής θα πρέπει να επεκταθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης αυτόν τον καιρό γιατί οι «κουρασμένες ανάσες» μπορούν να μεταδώσουν πολύ εύκολα τα μικροβιακά φορτία. Αντίστοιχα, θα πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις μεταξύ των ασκουμένων και στους εξωτερικούς χώρους.

Δεν υπερβάλλουμε με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Η προσπάθεια να πιέσετε τον οργανισμό σας μέσω σκευασμάτων για πιο γρήγορα αποτελέσματα είναι ανώφελη και πολλές φορές μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Είναι σαφώς πιο ορθό να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση. Η υγεία σας είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να κινδυνεύσει από επιπόλαιες ενέργειες για τις οποίες θα μετανιώσετε.

www.shape.gr

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

L-Carnitine : Ενα ισχυρό λιποδιαλυτικό

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr