Συμπληρώματα – κλειδιά Μακροζωίας. Προστατέψτε τα κύτταρά σας και καθυστερήστε τη γήρανση!

Συμπληρώματα – κλειδιά Μακροζωίας. Προστατέψτε τα κύτταρά σας και καθυστερήστε τη γήρανση!

Συμπληρώματα – κλειδιά Μακροζωίας. Προστατέψτε τα κύτταρά σας και καθυστερήστε τη γήρανση! Ποιο είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή; Σίγουρα δεν υπάρχει μαγικό χάπι που να εγγυάται ότι θα τα εκατοστήσουμε, υπάρχει όμως μια λίστα συμπεριφορών και πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε για να ευνοήσουμε τη μακροζωία.

της Μαρίας Γκέκα

Η μακροβιότητα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που σχετίζεται απόλυτα με τον τρόπο ζωής μας. Παράγοντες όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η αποφυγή τοξινών, το περιβάλλον, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ο επαρκής ύπνος, η μείωση του στρες, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Επίσης, σε αυτή τη λίστα παραγόντων υπάρχουν κάποια συμπληρώματα διατροφής-κλειδιά, που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα κύτταρά σας και να καθυστερήσετε τη γήρανση. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές έρευνες, εξέχουσα θέση κατέχουν τα παρακάτω.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη (RVT) είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα κατά της γήρανσης. Βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα (blueberries, cranberries, bilberries).

Πρόκειται για μία πολυφαινόλη, η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από τα φυτά και δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για την άμυνά τους. Όπως και οι υπόλοιπες πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη είναι ένας αποτελεσματικός χηλικός παράγοντας μεταλλικών ιόντων, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες συνδέονται με την ενεργοποίηση των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) και τις επιβλαβείς ρίζες του αζώτου (RNS) που παράγονται στο σώμα.grapes-man-hands

Η ρεσβερατρόλη διαθέτει την εκπληκτική ιδιότητα να καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης, επειδή μπορεί να μας προστατεύει από φλεγμονές* που σχετίζονται από διάφορους επιβλαβείς παράγοντες, όπως η προσβολή από παθογόνους οργανισμούς, η ακτινοβολία UV και το οξειδωτικό stress. Αποτρέπει την οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που υπάρχουν στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αποτρέπει συχνές βλάβες των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και προστατεύει από τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Η δράση της επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων που υπάρχουν σε όλα τα όργανα του σώματος και συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας τους, επεκτείνοντας τη ζωή τους.

Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο που συμβάλλει στη μακροζωία, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι θαυμαστές και εξακριβωμένες επιστημονικά. Το ιχθυέλαιο είναι η πιο πλούσια, εύκολη και οικονομική πηγή για να παίρνουμε καθημερινά τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες, τα Ω3 λιπαρά που υπάρχουν στα ιχθυέλαια (εικοσιδιεξανοϊκό οξύ -DHA και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ -EPA), έχουν συσχετιστεί με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, όπως την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος, τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης, την ενίσχυση των αρθρώσεων και συνδέσμων και τέλος, την τόνωση της ψυχικής διάθεσης και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Ginger (Πιπερόριζα)

tea-ginger-lemonTζίντζερ ή πιπερόριζα. Όπως και να την πείτε, η πολύτιμη αυτή ρίζα αναφέρεται στις ιατρικές παραδόσεις της Ασίας (Ινδία και Κίνα). Λέγεται πως ο Κομφούκιος χρησιμοποιούσε πολύ το τζίντζερ στα φαγητά του, καθώς πίστευε ότι η καθημερινή του κατανάλωση χαρίζει μακροζωία.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αφού διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πιπερόριζας οφείλονται στην παρουσία ορισμένων συστατικών της, όπως η 6-τζιντζερόλη και 6-παραδόλη, καθώς και σε κάποια άλλα φυτοχημικά συστατικά όπως η τζιντζερόνη.*

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, στις μέρες μας αποτελεί για την ιατρική κοινότητα, ένα καυτό θέμα. Υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι η βιταμίνη D δεν είναι “μόνο” μια βιταμίνη, αλλά κάτι πιο ισχυρό, όπως μια ορμόνη. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ο παγκόσμιος ιατρικός τύπος είναι γεμάτος από άρθρα που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D: στα αυτοάνοσα νοσήματα, στον αυτισμό, στη νόσο Alzheimer, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην υπέρταση, στον καρκίνο, στο διαβήτη, στην εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη των παιδιών και σε πολλά άλλα.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα βασικό συστατικό των μιτοχονδρίων, τα οποία παράγουν την ενέργεια που τα κύτταρα χρειάζονται για να εκτελούν όλες τις λειτουργίες τους. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), της ενέργειας που οδηγεί σε όλες τις σωματικές διεργασίες.

Το συνένζυμο Q10 είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια αυτού του σημαντικού φορέα ηλεκτρονίων και πρωτονίων μπορεί να συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές νόσους, διαβήτη, καρκίνο, ινομυαλγία, μυϊκές διαταραχές και καρδιακές παθήσεις.*

ALA ( αλφα-λιποϊκό οξύ)

Το αλφα-λιποϊκό οξύ έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του 1950 για το σημαντικό ρόλο του στον ενεργειακό μεταβολισμό και την προστασία των κυττάρων μας από τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία που προκαλείται από τα επιβλαβή αντιδραστικά είδη οξυγόνου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Έχει την ικανότητά να αντιδρά με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη, το συνένζυμο Q10 και τις βιταμίνες Ε και C, βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική τους δράση.

Καταδεικνύει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σε διάφορες ασθένειες που εξαρτώνται από το οξειδωτικό στρες. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις καρδιαγγειακές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας, και της αρτηριοσκλήρυνσης.

Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια ζωής. Ωστόσο, τα επίπεδα του άλφα-λιποϊκού οξέος στο σώμα μας μειώνονται όσο μεγαλώνουμε * και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδοθηλιακή ή κυτταρική δυσλειτουργία. Γι’ αυτό αποτελεί ένα βασικό συμπλήρωμα καθώς μεγαλώνουμε.

Milk thistle (γάλα γαϊδουράγκαθου)

Η δραστική ουσία του γαϊδουράγκαθου είναι το φλαβονοειδές σιλυμαρίνη (σιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυκριστίνη). Η σιλυμαρίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην αποτροπή της εξάντλησης της γλουταθειόνης στα ηπατικά κύτταρα. Η γλουταθειόνη ευθύνεται για την αποτοξίνωση από μια ευρεία σειρά φαρμάκων, χημικών ουσιών και ορμονών.

milk thistle

Βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων, ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα με την αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού (DNA-RNA). Παράλληλα προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σ ’αυτά και εξουδετερώνοντας τις τοξίνες που έχουν ήδη εισχωρήσει.

Τα φλαβονοειδή του Milk Thistle βοηθούν επίσης να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι συχνά αυξημένα σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Έχει αποδειχθεί ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ανοσίας σε λοιμώδεις νόσους*.
Είναι ένα συμπλήρωμα – κλειδί από τα πρώτα που πρέπει να έχουμε στη λίστα μας, γιατί είναι χρήσιμο για την τόνωση της αποτοξινωτικής ικανότητας του οργανισμού μας γενικότερα.

Grapeseed extract

Το εκχύλισμα από τα κουκούτσια του σταφυλιού περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά της φύσης. Μια μελέτη πρόσφατα έδειξε ότι μπορεί να μας προστατεύσει από την κυτταρική δυσλειτουργία που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της έκθεσης στην τοξίνη BPA (δισφαινόλη Α).*

Ακόμη, άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η λήψη του Grapeseed extract είναι ευεργετική για την αρτηριακή πίεση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς βελτιώνει την αιματική ροή αντίστοιχα με την πυκνογενόλη. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται από άτομα με φλεβική νόσο, οιδήματα και φτωχή αιματική κυκλοφορία.

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού έχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε ορισμένες μελέτες η λήψη του μείωσε τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, καθώς και τη δράση ορισμένων κυττάρων (μακροφάγα) τα οποία συμμετέχουν στη φλεγμονή. Δεν αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, καθιστώντας το ένα σχετικά ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής.

Gotu Kola (Σεντέλα)

Η Σεντέλα ή Gotu Kola είναι ένα μικρό βότανο, που φύεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ασίας. Καταγράφεται στην κινεζική ιατρική και βοτανολογία από τον 1ο-2ο αι. και σε πολλά συγγράμματα αναφέρεται ως «ελιξίριο της νεότητας». Η σεντέλα χρησιμοποιείται και στην Αγιουβέρδα εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και αναφέρεται στο Susruta Samhita – το πανάρχαιο Ινδικό σύγγραμμα. Γενικότερα, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και αναδομεί τα ενεργειακά αποθέματα.

Δώσε κολλαγόνο στο δέρμα σου με λάδι σεντέλα ασιατική. Κατά της κυτταρίτιδας.

Μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη του Gotu Kola για το διαβήτη* και έχουν επίσης περιγραφεί οι αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, προστατευτικές για τον εγκέφαλο ιδιότητές του, που ενισχύουν τη μνήμη. Αυτά τα οφέλη για την υγεία αποδίδονται συχνά στα φλαβονοειδή, τις φαινολικές ενώσεις και τα τριτερπένια που βρίσκονται στο ίδιο το φυτό.

Φαρμακευτικά μανιτάρια

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση της φλεγμονής, ακόμη και του καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη* κατέδειξε ότι τα μανιτάρια shiitake βελτίωσαν την ανοσία και τον βελτιωμένο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Γανόδερμα. Το μανιτάρι της αθανασίας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Weil, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, και διευθυντή του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μανιταριών που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρά μας από βλάβες και η λήψη τους με τη μορφή συμπληρώματος θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά οφέλη.

Ginseng

Το Ginseng είναι ένα must-have συμπλήρωμα διατροφής όταν μιλάμε για αντιγήρανση και είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών του είναι τα ginsenosides*, στα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται οι ευεργετικές του επιδράσεις. Αποτελεί από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους για να τονώσετε το σώμα και το πνεύμα σας. Κι, ενώ δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πιστεύεται ότι προσφέρει ευεξία και μακροζωία.

Φαίνεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, να βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και να συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυξάνει την αντοχή και την ερωτική διάθεση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος σε περιπτώσεις υπότασης.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική, λιποφιλική φαινολική χρωστική και αρωματική ουσία (πολυφαινολική ένωση) που απομονώνεται με εκχύλιση από τις ρίζες και τους μίσχους του φυτού Κουρκούμη η μακρά ή Κουρκουμάς [Curcuma longa].turmeric -curcumin

Δισκία Κουρκουμά

Λάδι κουρκουμά η κουρκουμέλαιο. Το θεραπευτικό!

Οι ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις και βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κουρκουμίνη έχει γίνει γνωστή για το ευρύ φάσμα ευεργετικών αποτελεσμάτων εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά η βιολογική δράση αυτού του παράγοντα έχει γίνει κατανοητή μόνο τα τελευταία χρόνια.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη, καθώς επίσης να ωφελήσει σε λιπώδη ηπατικά νοσήματα, αρθρίτιδα, δερματικές παθήσεις, φλεγμονή του εντέρου, ακόμη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο!*

Astragalus (Αστράγαλος ο μεμβρανώδης)

Δημοφιλές κινέζικο βότανο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προστατεύσει τα μιτοχόνδριά μας από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου*. Αυτό το κατατάσσει σίγουρα ως ένα βασικό βότανο για την προστασία των κυττάρων μας.

Λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παραπάνω άρθρο αποτελεί ένα μίνι Οδηγό για τα Συμπληρώματα Διατροφής που καθυστερούν τη φθορά του χρόνου.

Μια λέξη ακόμη, προσοχή! Μην δράσετε αυθόρμητα και αυτοβούλως. Καλό είναι να ζητήσετε και τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σωστά, σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Πηγή: naturanrg.gr

Αστράγαλος .. Για χημειοθεραπείες.Γερό ανοσοποιητικό

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr