Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

 

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Abelmoschus esculentus L και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!

Παραδοσιακά, η μπάμια- Abelmoschus esculentus L έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για τον διαβήτη.
Τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες επιβεβαίωσαν τις αντιδιαβητικές της δράσεις και έδειξαν ότι το εκχύλισμά της έχει υπογλυκαιμικά αποτελέσματα, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Οι αντιδιαβητικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες της μπάμιας την καθιστούν χρήσιμη στη θεραπεία και στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και έχει τη δυνατότητα να είναι επικουρική θεραπεία.

Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%
βιταμίνη C 28%
βιταμίνη Ε 2%
σε βιταμίνη C 23% – η βιταμίνη C της μπάμιας περιορίζει τα συμπτώματα του άσθματος.
σε βιταμίνη Κ 30%
μεταλλικά στοιχεία:
ασβέστιο 8%
σίδερο 5%
μαγνήσιο 16%
φώσφορος 9%
κάλιο 6%
ψευδάργυρος 6%
νερό 89,6g
υδατάνθρακες 7,45 g
φυτικές ίνες 3,2 g
πρωτεΐνη 1,9 g
και ένα πλήθος αντιοξειδωτικών όπως:
– κατεχίνες με ισχυρές αντιοξειδωτικές,
αντιθρομβωτικές και
αντικαρκινικές ιδιότητες.
– κουερσετίνη-quercetin με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από το στρες!
Και γιατί οι περισσότεροι δεν αγαπούν τις μπάμιες;
Γιατί νοιώθουν μια απέχθεια για τη βλεννώδη υφή της!
Με το κατάλληλο όμως μαγείρεμα η μπάμια είναι ένα πεντανόστιμο και θρεπτικότατο πιάτο!

Η χρήση διαιτητικών ινών έχει συσχετιστεί με την πρόληψη πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι καρκίνοι.
Η μπάμια- Abelmoschus esculentus L. είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να φτιάξουμε νερό μπάμιας:
Το νερό της μπάμιας έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων:
– ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,
– θεραπεύει το άσθμα
– απομακρύνει τις τοξίνες και
– διατηρεί την ισορροπία στα επίπεδα της χοληστερίνης

Το θεραπευτικό νερό
Παίρνουμε τρεις φρέσκες μπάμιες.
Κόβουμε το μπρος και το πίσω μέρος και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ώστε να μπορεί να ελευθερωθεί η βλεννώδης ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό της
Τις ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό, το οποίο αφήνουμε σκεπασμένο όλη τη νύχτα.
30 λεπτά πριν το πρωινό μας, σουρώνουμε και πίνουμε το θρεπτικό νερό!
Το νερό της μπάμιας είναι μια νέα δημοφιλής μέθοδος της χρήσης της μπάμιας, που σύμφωνα με τις έρευνες, οι βλεννώδεις ουσίες της παγιδεύουν την επιπλέον χοληστερόλη, τις τοξίνες και την παραπανίσια χολή και τα αποβάλλουν δια μέσου των κοπράνων!

Σημειώσεις: σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες και η διατροφική αξία της μπάμιας.
Η μπάμια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα με διαβήτη!
Οι έρευνες για τα αποτελέσματα αυτού του σπάνιου λαχανικού συνεχίζονται και τα αποτελέσματα που αναμένονται είναι πολλά υποσχόμενα.

Σε επόμενα άρθρα περισσότερες πληροφορίες για την μπάμια και τρόποι μαγειρέματος
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου thalia:botanologia.gr

Λάδι τσουκνίδας για αύξηση των μαλλιών και πόνους αρθρίτιδαςαπο τα μυστικά ομορφιάς!

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Φοινικέλαιο για υγιή μαλλιά.

Διαβάστε ακόμα