Αντιγήρανση τώρα: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να καθυστερήσουμε το γήρας.

Αντιγήρανση τώρα: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να καθυστερήσουμε το γήρας.

Η αντιγήρανση ξεκινάει από τη διατροφή μας και ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να καθυστερήσουμε το γήρας.

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη
Το δέρμα στα 50: H φροντίδα του προσώπου σύμφωνα με τη δερματολόγο
Η γήρανση, η οποία μπορεί να οριστεί ως «σχετιζόμενη με το χρόνο διαφοροποίηση των φυσιολογικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και τη γονιμότητα» είναι μια διαδικασία που γυναίκες και άντρες επιθυμούν να καθυστερήσουν.

Σε τι οφείλεται η γήρανση
Ένα από τα γνωστά αίτιά της είναι οι συσσωρευμένες κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από αντιδραστικά κύτταρα, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες και η βράχυνση των τελομερών. Τα τελομερή είναι δομές που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Κι αφού καταλάβαμε τα βασικά, ας πάμε και στο ζωτικό ερώτημα: Μπορείς να σταματήσεις τη γήρανση; Όχι είναι η εύκολη απάντηση.
Μπορείς όμως να υιοθετήσεις καλές συνήθειες αντιγήρανσης που θα σε βοηθήσουν να μεγαλώνεις όμορφα και με υγεία. Τα παρακάτω συστατικά θεωρούνται boosters της αντιγήρανσης και αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη που είναι το βασικό του συστατικό έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Έρευνα δείχνει πως η κουρκουμίνη ενεργοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλουν στην καθυστέρηση της κυτταρικής γήρανσης και ενισχύουν τη μακροβιότητα.

Συνένζυμο Q10
To συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγει το σώμα. Παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες. (Μπορείς να δεις εδώ σχετική έρευνα στα αγγλικά.) Έρευνα υποδεικνύει πως τα επίπεδα του Q10 μειώνονται όσο μεγαλώνουμε και η αναπλήρωσή τους έχει βρεθεί πως βελτιώνει την υγεία σε μεγαλύτερους ενήλικες. Τα συμπληρώματα Q10 συμβάλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών και άλλων ενεργών μορίων τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Κροκίνη
Η κροκίνη είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο σαφράν, ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδική και την ισπανική κουζίνα. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει πως η κροκίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία, περιλαμβανομένης αντικαρκινικής, αντιφλεγμονώδους και αντιδιαβητικής δράσης. Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, η κροκίνη έχει ερευνηθεί για την πιθανή της δράση ως αντιγηραντικό συστατικό ενώ προστατεύει επίσης από τη σχετική με την ηλικία διανοητική παρακμή.

www.shape.gr

Δισκία Κουρκουμά

Λάδι κουρκουμά η κουρκουμέλαιο. Το θεραπευτικό!

Κρόκος Κοζάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr