Τα συστατικά που είναι πιο ενυδατικά και από το υαλουρονικό οξύ

Τα συστατικά που είναι πιο ενυδατικά και από το υαλουρονικό οξύ

Οι ειδικοί μιλούν για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρείς το δέρμα σου ενυδατωμένο για περισσότερο χρόνο

Οι λάτρεις της περιποίησης του δέρματος αλλά ακόμα και οι αρχάριοι θα έχουν ακούσει για τα ενυδατικά θαύματα που κάνει το υαλουρονικό οξύ, και τη στιγμή που όλες θέλουν το πιο λαμπερό και ελαστικό δέρμα, είναι λογικό να υπάρχει τεράστια αύξηση στον αριθμό τέτοιων ορών και κρεμών στην αγορά αυτές τις μέρες.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να διατηρήσει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό, το οποίο με τη σειρά του επιτρέπει στο δέρμα να είναι πιο υγιές, πιο λείο και πιο βαθιά ενυδατωμένο. Το συγκεκριμένο οξύ είναι ένα μόριο που είναι ικανό να συγκρατεί τα μόρια νερού και εμφανίζεται φυσικά στο σώμα ως μέρος της εξωκυτταρικής μήτρας – μόρια που βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας και του δέρματος και επηρεάζουν την κυτταρική λειτουργία. Από όλο το υαλουρονικό οξύ που βρίσκεται στο σώμα, πάνω από 50 τοις εκατό βρίσκεται μέσα στο δέρμα. Όμως όσο μεγαλώνουμε, τα επίπεδα στην επιδερμίδα μας μειώνονται δραματικά. Η έλλειψη μορίων υαλουρονικού οξέος σημαίνει ότι συγκρατείται λιγότερο νερό στο δέρμα, γι ‘αυτό τείνουμε να στεγνώνουμε όταν μεγαλώνουμε. Το ξηρό δέρμα δίνει επίσης χώρο για εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Έτσι, το πιο λογικό θα ήταν να προσθέσουμε τοπικά υαλουρονικό οξύ, σωστά;

Δυστυχώς, η απάντηση στο να διατηρείς το δέρμα σου ενυδατωμένο και πιο νεανικό, δεν είναι τόσο απόλυτη. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να φροντίσεις το σώμα σου για να επωφεληθείς από το υαλουρονικό που ο οργανισμός σου έχει φυσικά. Η δερματολόγος Doris Day λέει ότι όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι από μέσα μας – με κατανάλωση νερού ή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – το υαλουρονικό στο δέρμα μας θα απορροφήσει και θα συγκρατήσει λίγο από αυτό το νερό, αποθηκεύοντάς το για τις μελλοντικές ανάγκες του σώματός. Όταν είμαστε αφυδατωμένες, το υαλουρονικό οξύ θα εγκαταλείψει αυτό το νερό, το οποίο μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται και να αισθάνεται χαλαρό.

Στις επισημονικές και δερματολογικές κοινότητες γίνεται μια συζήτηση σχετικά με την εγκυρότητα των ισχυρισμών των κατασκευαστών υαλουρονικών οξέων σχετικά με τα προϊόντα τους και πώς μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός. Το κύριο επιχείρημα ενάντια στο υαλουρονικό οξύ ως πρωταθλητή της ενυδάτωσης έγκειται στο μέγεθός του. Σίγουρα, το ότι κρατάει χίλιες φορές το βάρος του στο νερό ακούγεται απίστευτο, αλλά μόνο τα πολύ μεγαλύτερα μόρια οξέως μπορούν να το κάνουν, και αυτό τα καθιστά ανίκανα να διεισδύσουν βαθιά μέσα στο δέρμα για να ενυδατωθεί. Ορισμένα προϊόντα δεν αποκαλύπτουν τι μέγεθος μορίων υαλουρονικού περιέχουν.

Η δερματολόγος Shereene Idriss πιστεύει ότι το υαλουρονικό οξύ δεν είναι η καλύτερη επιλογή ενυδάτωσης, αφού όπως λέει βοηθάει το δέρμα μόνο βραχυπρόθεσμα και ισχυρίζεται ότι η γλυκερίνη είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση με λιγότερους φλεγμονώδεις κινδύνους. Η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας εμπλουτισμένη με κεραμίδια, είναι επίσης σύμφωνα με την ίδια πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Ένα άλλο υγραντικό που τείνει να παραβλέπεται είναι το καρβοξυλικό οξύ, ή αλλιώς PCA, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση μιας πρωτεΐνης του δέρματος και κάνει καλή δουλειά στη δέσμευση νερού στο δέρμα.

Όλοι οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι η διατήρηση μιας συνεπούς ρουτίνας φροντίδας του δέρματος είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές και λαμπερό. Μείνε μακριά από σκληρά καθαριστικά και απολεπιστικά μερικές φορές την εβδομάδα αλλά και το αλκοόλ στα προϊόντα ομορφιάς σου, πίνε άφθονο νερό και φυσικά, βάλε αντηλιακό κάθε μέρα.

www.womenonly.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr