Βιταμίνη D: Ποιοι κινδυνεύουν με έλλειψη

Βιταμίνη D: Ποιοι κινδυνεύουν με έλλειψη

Η βιταµίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταµινών και αποτελεί το σηµαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τη ρύθµιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίµα και την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών.

Ο ρόλος της ωστόσο εκτείνεται και πέραν της σκελετικής υγείας. Συµβάλλει, µεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήµατος και στην πρόληψη χρόνιων νοσηµάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες µορφές καρκίνου αλλά και ορισµένες αυτοάνοσες παθήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταµίνης D συνδέεται µε παθήσεις του µυοσκελετικού συστήµατος (π.χ. οστεοπόρωση στους ενηλίκους, ραχίτιδα στα παιδιά) και του καρδιαγγειακού συστήµατος, καθώς και µε εµφάνιση καρκίνου, άνοιας και αυτοάνοσων νοσηµάτων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας).

Η βιταμίνη D συντίθεται από το δέρμα κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Κάποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από εμφάνιση ανεπάρκειας της εν λόγω βιταμίνης.

Δείτε ποιες είναι στις εικόνες που ακολουθούν:

Βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό και δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ιδιαίτερα εάν έχουν σκούρο δέρμα ή εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ή μερικώς να λαμβάνουν συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D της τάξεως των 400 IU/ημέρα.

Τα άτομα με μαύρο ή σκουρόχρωμο δέρμα συνθέτουν λιγότερη βιταμίνη D κατά την έκθεσή τους στον ήλιο συγκριτικά με εκείνους που έχουν ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, καθώς τα υψηλά ποσοστά μελανίνης στο δέρμα τους εμποδίζουν την αποτελεσματική σύνθεση βιταμίνης D κατά την ηλιακή έκθεση.

Οι ηλικιωμένοι χαρακτηρίζονται από μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D όταν εκτίθενται στην UVB ακτινοβολία. Επίσης, είναι πιθανότερο να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται σε ιδρύματα.

Άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης λίπους: Η κυστική ίνωση και η χολόσταση είναι παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της απορρόφησης της διαιτητικής βιταμίνης D.

Άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως τη νόσο του Crohn, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D λόγω δυσαπορρόφησης.

Παχυσαρκία: Η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό και είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη στα άτομα με μεγάλα αποθέματα σωματικού λίπους.

Άτομα με ιδιαίτερο ρουχισμό: Άνθρωποι που για θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δέρματος όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, μειώνουν την έκθεση στον ήλιο.

Έντονη χρήση αντηλιακού: Η χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει την παραγωγή της βιταμίνης D μέχρι και 95%.

www.onmed.gr

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr