Προστατευτική μάσκα προσώπου το καλοκαίρι: Πώς θα αποτρέψεις την ακμή που μπορεί να προκαλέσει;

Προστατευτική μάσκα προσώπου το καλοκαίρι: Πώς θα αποτρέψεις την ακμή που μπορεί να προκαλέσει;

Η #Maskne, όπως ονομάστηκε, είναι η ακμή που προέρχεται από την τριβή και τη θερμοκρασία της προστατευτικής μάσκας. Τι να κάνεις;

Γράφει:
Κωνσταντίνα Μερκούρη
Προστατευτική μάσκα προσώπου το καλοκαίρι: Πώς θα αποτρέψεις την ακμή που μπορεί να προκαλέσει;
Για πολλούς από εμάς, οι προστατευτικές μάσκες προσώπου έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής λόγω του covid19. Ωστόσο, η τακτική χρήση τους μπορεί να έχει μια δυσάρεστη παρενέργεια στο δέρμα: την ακμή που προκαλείται από τη μάσκα, γνωστή πια και ως “maskne”.

Ποια μάσκα εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό; Ο πνευμονολόγος απαντά

Τι προκαλεί τη Maskne;
Η μηχανική ακμή αποτελεί έναν τύπο ακμής που προκαλείται όταν υπάρχει υπερβολική θερμότητα ή υπερβολική πίεση ή τριβή στο δέρμα. Το δέρμα ερεθίζεται, φράζουν οι πόροι και στη συνέχεια το σμήγμα και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται κάτω από την επιφάνειά του.

Σε αντίθεση με τα πιο βαθιά σπυριά, που δημιουργούνται από ορμονικά προβλήματα, στην περίπτωση αυτή θα παρατηρήσεις πιο επιφανειακά και μικροσκοπικά, λευκά σπυράκια.

Οι μάσκες προσώπου μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και ξεσπάσματα για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο, όπως για παράδειγμα πόσο σφιχτά φοράει τη μάσκα ή από τι υλικό είναι φτιαγμένες. Η ακμή μπορεί να προκληθεί και από την τριβή και την απόφραξη στο δέρμα από τη μάσκα. Ιστορικά έχει περιγραφεί σε αθλητές που φορούν ιμάντες στο πηγούνι ή κράνη και παίκτες βιολιού που στηρίζουν το όργανο στο πηγούνι.

Πώς ξέρω ότι είναι ακμή από την προστατευτική μάσκα;
Εκτός από την εμφάνισή τους – μικρά λευκά σπυράκια – θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ακμή από τη μάσκα και λόγω της διανομής τους στο πρόσωπό σου. Η παρατήρηση της διανομής είναι το κλειδί, καθώς θα εμφανιστεί στις γραμμές που η μάσκα ακουμπά στο πρόσωπο. Δεν θα ήταν ακριβώς πάνω από το στόμα, αλλά κατά μήκος του ιμάντα, πάνω από τη γέφυρα της μύτης και τα μάγουλα.

Πώς θα αποτρέψεις την ακμή που μπορεί να προκαλέσει η μάσκα το καλοκαίρι;

1.Κράτησε τη μάσκα καθαρή και άλλαζέ την καθημερινά
Διατήρησε την υγιεινή της μάσκας καθαρίζοντάς την ή και αλλάζοντάς την κάθε μέρα με μια νέα μάσκα. Η χρήση υποαλλεργικού απορρυπαντικού ή σαπουνιού μπορεί επίσης να βοηθήσει εάν το δέρμα σου είναι πολύ ερεθισμένο.

Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς μάσκα από 100% βαμβάκι και καθάρισε τη μάσκα καθημερινά με υποαλλεργικό απορρυπαντικό ή χρησιμοποίησε σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό.

2. Κάνε διαλείμματα από το να βάζεις μακιγιάζ ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φράξει τους πόρους
Απόφυγε το μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα και κάνε ένα διάλειμμα από προϊόντα και καλλυντικά που ενδεχομένως να φράξουν τους πόρους του προσώπου ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, βεβαιώσου ότι καθαρίζεις τακτικά το πρόσωπό σου. Πλύνε το πρωί ή το βράδυ με κάποιο καθαριστικό που βοηθά στον βαθύ καθαρισμό των πόρων.

3. Χρησιμοποίησε στοχευμένα προϊόντα
Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό του δέρματός σου, ειδικά αμέσως μετά τη χρήση μάσκας, μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις στη ρουτίνα σου ένα στοχευμένο καθαριστικό απολέπισης, δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της έξαρσης της ακμής. Η απολέπιση του δέρματος βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, οπότε πρόσθεσε στην περιποίησή σου ένα απολεπιστικό με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ για να βοηθήσεις το δέρμα σου στην πρόληψη της ακμής.

4.Βρες ένα ύφασμα που δεν ερεθίζει το δέρμα σου
Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις σε ένα ήδη ερεθισμένο δέρμα που ξεσπά είναι να του προκαλέσεις ακόμη εντονότερο ερεθισμό, χρησιμοποιώντας μάσκα προσώπου αποτελούμενη από λάθος ύφασμα. Διαφορετικοί τύποι υφασμάτων έχουν διαφορετικές υφές και μερικά θα ερεθίσουν το δέρμα σου περισσότερο από άλλα.

Για παράδειγμα, πολλά βαμβακερά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν μάσκες, μπορεί να προκαλέσουν μια τραχιά υφή στο δέρμα, οπότε η εναλλακτική είναι κάτι πιο απαλό- όπως η προστατευτική μάσκα από νεοπρένιο – που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ερεθισμού.

Το βαμβάκι, επίσης, παγιδεύει την υγρασία περισσότερο από τον πολυεστέρα ή το νάιλον, οπότε, ειδικότερα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή, προτίμησε βαμβακερές μάσκες ή μάσκες από κάποιο άλλο αναπνεύσιμο ύφασμα.

Μερικές δοκιμές διαφορετικών υλικών θα σε οδηγήσουν στην κατάλληλη επιλογή για εσένα, καθώς το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Ωστόσο, φρόντισε να δώσεις βαρύτητα στο υλικό της μάσκας και να τσεκάρεις την ετικέτα πριν την αγοράσεις.

Πηγή: shape.gr

Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).

Αιθέριο Έλαιο Βιολέτας. Για Πόνους, Ακμή, Ξηρό Δέρμα.

Αιθέριο Έλαιο Νιαουλί. Για τραύματα, ακμή, φλεγμονές κ.α.

Απολεπιστικό Gel Καθαρισμού για λιπαρή επιδερμίδα χωρίς ακμή και στίγματα.

5 σέρουμ σαλιγκαριού για εξαφάνιση των ουλών και σύσφιξη δέρματος

στην μισή τιμή!

Αλχημίλλης έλαιο για «προβληματικά» δέρματα και πόνους περιόδου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr