Δέρμα: Η φροντίδα της ώριμης επιδερμίδας το καλοκαίρι

Δέρμα: Η φροντίδα της ώριμης επιδερμίδας το καλοκαίρι

Η εμμηνόπαυση προκαλεί ξηροδερμία, χαλάρωση και άλλα προβλήματα στο δέρμα, που μπορεί να ενταθούν αν δεν το φροντίζουμε σωστά το καλοκαίρι.

Η εμμηνόπαυση είναι δύσκολη περίοδος (και) για το δέρμα, καθώς επιφέρει πολλές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό που αφήνουν τα «αποτυπώματά» τους πάνω του.

Ρούλα Τσουλέα 

Η μείωση των ορμονών του γυναικείου φύλου (των οιστρογόνων και της προγεστερόνης) κάνει το δέρμα πιο λεπτό και θαμπό. Η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος έχει ως αποτέλεσμα να χάνει το δέρμα τις γραμμές και το σφρίγος του. Και η σταδιακή ελάττωση των λιπιδίων του επιδερμιδικού φραγμού έχει ως συνέπεια ξηρότητα και ευαισθησία.

Ειδικά στις γυναίκες με περίσσεια ανδρογόνων (ορμόνες του ανδρικού φύλου), η εμμηνόπαυση μπορεί:

Να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος
Να οδηγήσει στην εμφάνιση όψιμης ακμής (είναι η ακμή που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την ενήλικη ζωή).
Όταν, δε, οι αλλαγές αυτές συνδυάζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. «Ο ήλιος, η ζέστη, ο ιδρώτας, το αντηλιακό και το makeup μπορεί να γίνουν προβληματικά, αν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα το καλοκαίρι», λέει η κλινική δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δέσποινα Αρναούτογλου.

Να τι συνιστά για να περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστες δερματικές εκπλήξεις.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Προστατευθείτε από τον ήλιο
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Τις ώρες αυτές οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα στο δέρμα και η ακτινοβολία φτάνει στο μέγιστο επίπεδό της. Η έκθεση στον ήλιο ειδικά αυτές τις ώρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φωτογήρανση. Η φωτογήρανση είναι ουσιαστικά η πρόωρη γήρανση του δέρματος, εξαιτίας του ηλίου.

Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγετε και την ηλιοθεραπεία. Αν σας αρέσει να βλέπετε το δέρμα σας μαυρισμένο, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν αυτομαυρίσματος (self tan).

Μην ξεχνάτε ακόμα ότι η υπερέκθεση στον ήλιο αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα. Το ίδιο ισχύει και για το σολάριουμ.

Να φοράτε καθημερινά και συνεχώς αντηλιακό
Ισχύει για όλο τον χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, όπου κι αν βρίσκεστε. Στην παραλία, στην πόλη, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Καλή εναλλακτική για όσες γυναίκες επιθυμούν μαυρισμένη χροιά στο δέρμα τους είναι τα αντηλιακά με χρώμα.

Για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση που ιδρώνουν πολύ, καλή επιλογή είναι τα αντηλιακά σπρέι. Μπορούν να ανανεωθούν ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ, χωρίς να χρειάζεται να τα απλώσετε. Σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιείτε αντηλιακό που να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας. Είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την δημιουργία φαγεσώρων που οδηγούν στην ακμή. Να ανανεώνετε το αντηλιακό σας ανά 2-3 ώρες.

Βάλτε αντηλιακό στα μαλλιά σας
Στην εμμηνόπαυση οι τρίχες γίνονται λεπτές και εύθραυστες, ενώ το καλοκαίρι ο ήλιος αφυδατώνει τα μαλλιά. Καλό είναι λοιπόν το καλοκαίρι να χρησιμοποιείται στα μαλλιά σας ειδικά αντηλιακά προϊόντα. Έτσι θα προστατεύετε και το χρώμα τους, διότι ο ήλιος ξεθωριάζει γρήγορα την βαφή.

Να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου
Βρείτε το καπέλο που σας ταιριάζει και χρησιμοποιήστε το στην παραλία, μέσα στην θάλασσα, ακόμα και στις βόλτες σας στην πόλη. Για προστασία του δέρματος γύρω από τα μάτια, να φοράτε και καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.

Μην κάνετε βόλτα με το μαγιό
Αν θέλετε να περπατήσετε στην παραλία, φορέστε ένα μακρύ μπλουζάκι, μια πουκαμίσα ή ένα παρεό. Μην ανησυχείτε ότι αν είστε συνεχώς καλυμμένη, θα αντιμετωπίσετε έλλειψη βιταμίνης D. Η σύνθεσή της είναι επαρκής το καλοκαίρι, εάν εκτεθεί επί 10-15 λεπτά στον ήλιο τμήμα του δέρματος με μέγεθος ίσο με δύο παλάμες.

Μην μένετε με το αλάτι
Όταν βγαίνετε από την θάλασσα, καλό είναι να ξεβγάζεστε με γλυκό νερό. Το θαλασσινό νερό δεν είναι φιλικό για το δέρμα, ούτε για τα μαλλιά σας, πόσο μάλλον στην εμμηνόπαυση. Καλό είναι ακόμα να χτενίζετε με απαλές κινήσεις τα μαλλιά σας και να μην τα αφήνετε να μπερδεύονται, διότι ύστερα θα σπάσουν πολλές τρίχες για να τα ξεμπερδέψετε.

Όταν φεύγετε από την παραλία να απλώνετε στο δέρμα σας after sun, ειδάλλως να επαναλαμβάνετε την επάλειψη με το αντηλιακό.

Να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε φρούτα
Όπου κι αν βρίσκεστε, ακόμα και στην παραλία, πρέπει να πίνετε συνεχώς νερό. Η ζέστη και ο ιδρώτας αφυδατώνουν τον οργανισμό και το δέρμα σας. Να τρώτε επίσης άφθονα φρούτα. Θα σας τροφοδοτήσουν με πολύτιμα, αντιοξειδωτικά συστατικά που κάνουν καλό στο δέρμα, καθώς και με ακόμα περισσότερο νερό.

Μην ξεχνάτε την ενυδατική
Καθημερινά, σε πρόσωπο και σώμα πρέπει να εφαρμόζετε ένα καλό ενυδατικό καθαριστικό. Να φοράτε καθημερινά ενυδατική στο πρόσωπο και, μετά το ντους, ενυδατικό γαλάκτωμα στο σώμα. Καλό είναι να κάνετε ενυδατική μάσκα μία-δύο φορές την εβδομάδα. Για τις φτέρνες καλό είναι να χρησιμοποιείτε συχνά κρέμα με ουρία.

www.iatropedia.gr

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr