Τech neck: Όταν η τεχνολογία γερνάει τον λαιμό μας

Τech neck: Όταν η τεχνολογία γερνάει τον λαιμό μας

Μυθιστόρημα: Αποστολή χωρίς έξοδα και αντικαταβολή στέλνοντας μήνυμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/zoikiropoulou/?modal=admin_todo_tour

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα social media με τον λαιμό μας; Απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλη…

«Πώς η σύγχρονη καθημερινότητα διαμορφώνει τον ανθρώπινο σκελετό» είχε τίτλο η μελέτη του BBC που έκανε θραύση στο Διαδίκτυο. Θέμα της ήταν οι παραμορφώσεις του σώματός μας εξαιτίας της κινητής τεχνολογίας. Πράγματι, το πολύωρο σκύψιμο ή «καμπούριασμα» πάνω από την οθόνη του αγαπημένου μας smartphone που κάνουμε ασυνείδητα αφήνει κουσούρια τόσο στη στάση του σώματος όσο και στον λαιμό μας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει:

Γιατί ο λαιμός είναι πιο ευάλωτος

Η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει τεράστιες διαφορές σε σχέση με το πρόσωπο. Εκεί το δέρμα είναι πιο λεπτό, το υποδόριο λίπος είναι ελάχιστο, έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες και μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη και μας προστατεύουν από τις ακτίνες UV). Ως εκ τούτου η επιδερμίδα του λαιμού και του ντεκολτέ παρουσιάζει πιο γρήγορη απώλεια ελαστικότητας και αφυδάτωση σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η ειρωνεία είναι ότι αν και η περιοχή χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας, συνήθως την παραμελούμε περισσότερο σε σχέση με το πρόσωπο. Και επιπλέον συμβάλλει και ο παράγοντας «τεχνολογία» στην έξτρα επιβάρυνση της περιοχής.

Τech neck: Τι είναι

Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις technology neck και περιγράφει το χαλαρό δέρμα, τις οριζόντιες γραμμές, τις ρυτίδες και το διπλοσάγονο που εμφανίζονται όταν κοιτάμε προς τα κάτω το κινητό, το tablet ή το laptop μας. Ωστόσο, η ένταση των συμπτωμάτων και το πότε αυτά εμφανίζονται εξαρτώνται τόσο από κληρονομικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι τα αγαπημένα μας gadgets εκπέμπουν blue light, το οποίο συμβάλλει εξίσου με τον ήλιο στον εκφυλισμό των κυττάρων, στην πρόωρη γήρανση και στις δυσχρωμίες αλλά και στην περαιτέρω χαλάρωση της επιδερμίδας. Σημειωτέον ότι τα σημάδια γήρανσης δεν αφορούν μόνο την ώριμη επιδερμίδα αλλά και εκείνη των millennials (η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1981-1996).

Πώς το αντιμετωπίζουμε

Η επανόρθωση της φθοράς είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κατάργηση των παλιών συνηθειών και την αντικατάστασή τους με νέες, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Ετσι:

– Μειώνουμε τον χρόνο μπροστά στις οθόνες με συχνά διαλείμματα ώστε να διορθώσουμε τη στάση του λαιμού μας.

– Κάνουμε ασκήσεις για στρέτσινγκ για να ενδυναμώσουμε και να ξεκουράσουμε τους μυς της περιοχής και του αυχένα.

– Κρατάμε το κινητό με τους αγκώνες σε γωνία 180° ώστε η οθόνη να βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία με τα μάτια μας. Ακούγεται άβολο, αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας.

– Τέλος, φροντίζουμε την επίμαχη περιοχή με εξειδικευμένες συνθέσεις που κάνουν την επιδερμίδα πιο σφριγηλή, ελαστική και επαναπροσδιορίζουν το περίγραμμα.

Η κατάλληλη beauty ρουτίνα

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα, περιποιούμαστε καθημερινά τον λαιμό και το ντεκολτέ μας.

1. Καθαρίζουμε τον λαιμό και το ντεκολτέ εξίσου σχολαστικά με το πρόσωπο.

2. Εφαρμόζουμε σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ την κατάλληλη ενυδατική σύμφωνα με την ηλικία μας. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ελαστικότητας και την πρόληψη των ρυτίδων.

3. Για να αντιμετωπίσουμε τη χαλάρωση και τις βαθιές ρυτίδες, χρησιμοποιούμε μια εξειδικευμένη σύνθεση που συσφίγγει και επανασμιλεύει το περίγραμμα του προσώπου.

4. Κρατάμε όσο μπορούμε το κινητό ή το iPad στο ύψος των ματιών μας και αποφεύγουμε να σκύβουμε ή να καμπουριάζουμε.

5. Μετά το ντους, δεν τρίβουμε την περιοχή με την πετσέτα, αλλά ταμπονάρουμε, ώστε να μη διαταράξουμε τον υδρολιπιδικό φραγμό και προκαλέσουμε μικροτραυματισμούς.

6. Εφαρμόζουμε οπωσδήποτε αντηλιακό στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ, όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία αλλά και όταν κυκλοφορούμε στην πόλη (σύμφωνα με έρευνες, στην πόλη προκαλούνται οι περισσότερες φθορές από τον ήλιο).

Ρετινόλη-Βιταμίνη Α Γυρνάει τον χρόνο πίσω από τα Μυστικα Ομορφιάς.

Serum βιταμίνης C

Τα καλλυντικά συστατικά για νεανικό λαιμό

Για να συσφίξουμε την περιοχή επιλέγουμε συνθέσεις με πεπτίδια, φυτικές πρωτεΐνες, και οργανικό πυρίτιο, που συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης η ρετινόλη και η βιταμίνη Ε δρουν κατά της πρόωρης φωτογήρανσης, βελτιώνουν την κυτταρική ανανέωση και προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αλλοι καταλυτικοί παράγοντες είναι φυτικά εκχυλίσματα που τονώνουν την μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση της επιδερμίδας.

www.vita.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr