Υπάρχει σεξ μετά τα 60;

Υπάρχει σεξ μετά τα 60;

Άλλοτε κάνουμε ότι δεν υφίσταται και άλλοτε χλευάζουμε.

Μαρίλη Ευφραιμίδη

Πικάντικο λιπαντικό. Η πληροφορία του μήνα ήρθε από το στόμα της 63χρονης Χαντάσα Γκολντ (Μπέτι Μίντλερ) που ζήτησε στο φαρμακείο ένα πικάντικο λιπαντικό ώστε να το δοκιμάσει το βράδυ με τον κατά 30 χρόνια νεότερο εραστή της. Οι τηλεθεάτριες με ανήσυχο πνεύμα το έψαξαν αμέσως στο Google. Oχι, δεν έχει γεύση, είναι ένα τζελ μεγάλης εταιρείας που αυξάνει τη θερμότητα, άρα και τη διέγερση, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Όμως δεν βρίσκεται εκεί το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι στο «The Politician» του Netflix την πιο συναρπαστική σεξουαλική ζωή την έχουν οι γυναίκες άνω των 60, δηλαδή η υποψήφια γερουσιαστής που βρίσκεται σε μόνιμη σχέση με δύο άνδρες και η σύμβουλός της Χαντάσα.

Φυσικά πάνω τους πέφτει η κατακραυγή του στενού περιβάλλοντος και της κοινής γνώμης. Ζούμε ακόμη σε έναν κόσμο όπου ένας άνδρας 70 ετών μπορεί να έχει ερωμένες, να παντρεύεται ή να κάνει παιδί, ενώ μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία πρέπει υποχρεωτικά να είναι αφιερωμένη στην κοινωνική προσφορά. Την ημέρα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση αποχαιρετά μαζί με τα οιστρογόνα και το δικαίωμά της να είναι επιθυμητή, παρόλο που οι ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι από την άποψη των ορμονών είναι τόσο ικανή να έχει επαφές όσο και οι άνδρες. Ίσως και περισσότερο, καθώς εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα.

Η γενιά μας, η γενιά των γυναικών που ανακάλυψαν εγκαίρως τις χαρές που μπορεί να τους δώσει η επαφή με το σώμα τους και με το σώμα του εραστή τους, φοβάται ότι μεγαλώνοντας θα πρέπει να αρκεστεί στο ρόλο της καλόκαρδης γιαγιάς, της φιλόζωης κυρίας, της έμπειρης επαγγελματία, οτιδήποτε τέλος πάντων δεν συνδέεται με τη θηλυκότητα. Κάτι σαν την Μπριζίτ Μπαρντό που μία ημέρα σταμάτησε να είναι αυτό το σέξι πλάσμα που ήταν και έγινε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που φροντίζει ζώα. Όχι, κοιτάξτε γύρω σας και μετρήστε. Πόσες γυναίκες βλέπετε μετά τα 60 να προβάλλουν τη θηλυκότητά τους; Και πόσες με κοντοκομμένα μαλλιά που δεν ανήκουν σε κανένα φύλο; Κι αν μας περιμένει η ίδια μοίρα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε σεξ; Και ποιος θα είναι ο τελευταίος οργασμός (για να τον αποχαιρετήσουμε);

Οι πρωταγωνίστριες του «The Politician» ανήκουν στη γενιά των «sexagenarians», λέξη που στην ιατρική ορολογία σημαίνει εξηντάρηδες, στη lifestyle κουλτούρα όμως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας που παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί. Μια έρευνα του σάιτ γνωριμιών Match.com σε 5.000 συμμετέχοντες βρήκε ότι η ιδανική ηλικία για σεξ στις γυναίκες είναι τα 66 χρόνια και για τους άνδρες τα 64. Τα αποτελέσματα μπορεί να σόκαραν τα MME, όμως από τους σεξολόγους θεωρήθηκαν αναμενόμενα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σεξουαλικής ευχαρίστησης προκύπτει από το να νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας και με το σώμα μας και, το κυριότερο, από την απελευθέρωση από τα πρέπει και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Νίκες δηλαδή που κατακτάμε στο πέρασμα του χρόνου.

«Το πώς αισθανόμαστε με το σώμα μας είναι καθοριστικό», σχολίασε η σεξοθεραπεύτρια Έμιλι Αγιάλα στην εφημερίδα USA Today. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν περισσότερη ευκολία στο να μιλήσουν για το τι τους αρέσει και τι όχι, μία δεξιότητα που είναι απαραίτητη για υπέροχο, όχι απλώς καλό, σεξ. Όσο ωριμάζουμε τόσο πιο άνετα νιώθουμε μέσα στο δέρμα μας, μαθαίνουμε ποιοι είμαστε και ξέρουμε τι θέλουμε. Όταν είμαστε νέοι, ακόμα το ψάχνουμε». Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των συμμετεχόντων -όλων των φύλων, εθνοτήτων, ηλικιών και σεξουαλικού προσανατολισμού- πιστεύει ότι οι δύο καθοριστικές παράμετροι για επιτυχημένο σεξ είναι οι ικανότητες ενός εραστή (ή μιας ερωμένης) να νοιάζεται και να ενθουσιάζεται.

Μια αληθινή γυναίκα, η Τζόαν Πράις, στα 61 της εξέδωσε το βιβλίο Better than I ever expected: Straight talk about sex after 60. «Η ιδέα γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα ότι στα 59 μου βίωνα το καλύτερο σεξ της ζωής μου. Τι το έκανε τόσο τέλειο; Η απάντησή μου είχε τρία μέρη. Αρχικά, ότι με τον σύντροφό μου αφιερώναμε άφθονο χρόνο στη συνεύρεση – χρειαζόμουν πολλή προθέρμανση και τη διαδικασία την απολαμβάναμε και οι δυο μας. Ύστερα, γνωρίζαμε καλά τους εαυτούς μας και τα κορμιά μας και είχαμε μάθει πώς να επικοινωνούμε αυτόματα. Τέλος, ο εραστής μου κι εγώ ήμασταν σε μια φρέσκια ακόμα σχέση. Λιώναμε από πάθος και νιώθαμε σαν ένα ζευγάρι εφήβων – αλλά με τον επιπλέον ερωτισμό που συνοδεύει όλως περιέργως την ωριμότητα και τη σοφία της ζωής».

Το σεξ μετά τα 60 δεν υπήρχε καν ως προβληματισμός μέχρι τότε για την Τζόαν. «Όταν ήμουν νέα δεν φανταζόμουν ότι οι 60άρες θα ενδιαφέρονταν για σεξ και πολύ περισσότερο ότι μπορούσαν να ανατριχιάσουν με ένα χάδι του εραστή τους. Τα μίντια δεν κάνουν τίποτα για να μας δώσουν πρότυπα. Περπατάμε σε αχαρτογράφητα εδάφη αυτή τη στιγμή. Μπαίνοντας στην τρίτη ηλικία ανακάλυψα ότι το σεξ είναι διαφορετικό αλλά ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Γιατί δεν μου είπε κανείς ότι μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Γιατί δεν μιλούσε κανείς γι’ αυτό;».

Ο τελευταίος οργασμός

«Η εξερεύνηση της νέας φάσης στη σεξουαλικότητά μου ξεκίνησε από την κατανόηση του παρελθόντος μου», εξηγεί η Τζόαν. «Βούτηξα στην προσωπική μου ιστορία και άρχισα να γράφω τα απομνημονεύματά μου. Το συστήνω σε όλους να το κάνουν. Όχι για να τα εκδώσουν, αλλά ως ένα αρχείο. Στη διάρκεια της διαδρομής κέρδισα πολλά: αυτοαποδοχή, νέες οπτικές γωνίες σε παλιές σχέσεις, πληροφορίες και συμπεράσματα για τις αξίες μου και βαθιά, ουσιαστική εκτίμηση της παρούσας φάσης της ζωής μου. Πήρα μεγάλη ευχαρίστηση καθώς επισκέφτηκα ξανά τις όμορφες εμπειρίες και αποκόμισα καινούρια μαθήματα από τις άσχημες».

Π

ροχωρώντας στην έρευνά της, η Τζόαν άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις από γυναίκες της ηλικίας της, με αποτέλεσμα να ανακαλύψει ότι οι περισσότερες ήθελαν πολύ να μιλήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή, ήταν ήδη προβληματισμένες και είχαν αμέτρητες απορίες. Ενιωσε να δημιουργείται γύρω της μια αδελφότητα αλληλοβοήθειας, όπου η ανταλλαγή πληροφοριών θα ενδυναμώσει τη σεξουαλική τους ταυτότητα και θα απενοχοποιήσει τις 60άρες που επιθυμούν να παραμείνουν ερωτικά δραστήριες. Υπήρχαν βέβαια και οι αντιδράσεις. Όπως αυτή μιας παλιάς γνωστής της από το γυμναστήριο. «Ενώ στο παρελθόν περηφανευόταν για τη σεξουαλική της δράση και μια φορά μού είχε δείξει το κάψιμο στην πλάτη από το τρίψιμο πάνω στο χαλί την ώρα της συνουσίας, όταν της είπα για την έρευνά μου, μου απάντησε: “Δεν ασχολούμαι πλέον. Τώρα έχω επιτέλους χρόνο να διαβάσω και κάνα βιβλίο”. Προφανώς υπάρχουν και γυναίκες που θέλουν να αποσυρθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις υπόλοιπες που παραμένουν ενεργές».

Ακόμα κι αν ένας φρέσκος έρωτας κάνει μια ώριμη κυρία να νιώθει και να φέρεται σαν 18χρονη, το σεξ μπορεί να είναι υπέροχο ανάμεσα σε εραστές που γνωρίζονται χρόνια, είναι παντρεμένοι, έχουν παιδιά ή και εγγόνια. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο καυτό από τον έρωτα μεταξύ ανθρώπων που συνδέονται συναισθηματικά και τιμούν από κοινού τον έρωτα ως μια υπέρτατη σωματική και πνευματική έκφραση. Από μια πιο πεζή άποψη, τα πρακτικά θέματα σε αυτή τη φάση της ζωής έχουν λυθεί. Έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσουμε στην ψηλάφηση των κορμιών μας. Δεν φοβόμαστε εγκυμοσύνη ή μήπως ξυπνήσουν τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψουμε για το βράδυ αν προτιμάμε να περάσουμε το απόγευμα κάνοντας έρωτα». Άλλες γυναίκες αυτής της ηλικίας περιγράφουν: «Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά και έφυγαν, ένιωσα επιτέλους ελεύθερη να πειραματιστώ με το σύζυγό μου. Δεν μου αρέσει να κάνω σεξ όταν υπάρχουν και άλλοι στο σπίτι». «Επιτέλους, μπορούσα να φωνάζω όσο θέλω». «Μας αρέσει να κάνουμε σεξ σε διάφορα μέρη του σπιτιού, αλλά με τα παιδιά δεν γινόταν».

«Καθώς μεγαλώνουμε η σχέση μας με τον έρωτα αλλάζει. Ακόμα και το σεξ με τον ίδιο μας τον εαυτό είναι διαφορετικό. Ωστόσο, αν υπήρξαμε ερωτικά ενεργοί στην προηγούμενη ζωή μας, η ικανότητα και η επιθυμία να κάνουμε σεξ δεν χάνεται», λέει στα 81 της η Μπέτι Ντόντσον, δρ Σεξολογίας και δημιουργός μιας μεθόδου αυτοαγάπης με το όνομά της. «Εμείς που αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο να απολαμβάνουμε διάφορες πλευρές του σεξ θα βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το χρυσό μυστικό για το συντροφικό σεξ στην τρίτη ηλικία είναι να παίρνει ο καθένας τη σειρά του. Αυτό επιτρέπει στα μέλη του ζευγαριού να επικεντρώνονται απόλυτα στη διέγερση και τον οργασμό του κάθε παρτενέρ. Είναι κάτι που σπάνια συζητιέται ανοιχτά γιατί συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι το συντροφικό σεξ είναι κάτι που βγαίνει φυσικά και αυθόρμητα. Όχι, είναι μια σύνθετη μορφή τέχνης που απαιτεί προσόντα και εξάσκηση. Ενώ όλοι συμφωνούμε με την Μπέτι Ντέιβις που έλεγε ότι “η τρίτη ηλικία δεν είναι για γατάκια (old age ain’t for sissies)”, κανείς δεν μας λέει τα καλά νέα για την ωριμότητα, την ελευθερία που έρχεται με την πείρα, την ξεγνοιασιά από τις υποχρεώσεις, την αδιαφορία γι’ αυτά που σκέφτεται ο κόσμος και την απόλαυση των καρπών των κόπων μας. Αντιμετωπίζω τη γήρανση ως την ύστατη πρόκληση της ζωής».

www.marieclaire.gr/

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr