Ποια ορμόνη φταίει αν νιώθεις πεσμένη πριν την περίοδο και ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν;

Ποια ορμόνη φταίει αν νιώθεις πεσμένη πριν την περίοδο και ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν;

Τα συμπτώματα του προεμ­μηνορρυσιακού συνδρόμου (που προκαλούνται από τις διακυμάνσεις των οιστρογό­νων και της προγεστερόνης) μπορεί να ξεκινήσουν έως και 10 μέρες πριν την περίο­δό σου.

Συνεργάστηκε η Αγγελική Μοράρη, επιστήμονας τροφίμων και διατροφής (BSc), MSc στην κλινική διαιτολογία.

Τι θέλουν οι ορμόνες σου; Η δουλειά τους είναι να… ορμούν μέσω του αίματος ώστε να πυροδοτούν τη δραστηριότητα σε όργανα και μέλη του σώματος.

Παρότι δεν μπορείς να τις δεις, οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευεξία σου. Ένα «καλοκουρδισμένο» ενδοκρινολογικό σύστημα βοηθά ουσιαστικά τα πάντα στον οργανισμό, από τη διαχείριση της όρεξης, του μεταβολισμού και της διάθεσης μέχρι τη συγκέντρωση και τη λίμπιντο.

Αυτοί οι χημικοί αγγελιαφόροι στέλνουν σήμα­τα από και προς διαφορετικά μέρη του σώματος ώστε να δουλεύουν τα όργανά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γι’ αυτό και, όταν οι ορμόνες… τρελαίνονται, μπορεί να προκαλέσουν χάος σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας.

«Η λέξη “ορμόνη” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα “ορμώ”. Και ακριβώς αυτό κάνουν οι ορμόνες: στέλνουν σή­ματα μέσω του αίματος και η δουλειά τους είναι να πυροδοτήσουν τη δραστηριότητα σε διαφορετικά όργανα και μέλη του σώματος» εξηγεί η επιστήμονας τροφίμων και διατροφής Αγγελική Μοράρη. Να πώς θα εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου για να νιώθεις κάθε μέρα στα καλύτερά σου.

Αν νιώθεις πεσμένη πριν την περίοδό σου
Μπορείς να κατηγορήσεις: Την αυξομείωση των γυναικείων ορμονών

Τα συμπτώματα του προεμ­μηνορρυσιακού συνδρόμου (που προκαλούνται από τις διακυμάνσεις των οιστρογό­νων και της προγεστερόνης) μπορεί να ξεκινήσουν έως και 10 μέρες πριν την περίο­δό σου. Αν εκείνες τις μέρες ταλαιπωρείσαι από αλλαγές στη διάθεση, πονοκεφάλους, κράμπες χαμηλά στην κοιλιά και μια γενική αίσθηση κό­πωσης, μερικές αλλαγές στη διατροφή σου θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να κατα­πολεμήσεις τα συμπτώματα.

Διάβασε επίσης: Πόνοι περιόδου; Φτιάξε αυτό το γλυκό με χουρμάδες και κακάο για αντιμετώπιση του ΠΜΣ λέει η διατροφολόγος

«Η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα του σακ­χάρου σου. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις (και καφεΐνη, επίσης), τόσο πιο έντονα θα είναι τα συ­μπτώματά σου, οπότε μείωνε όσο μπορείς τα δύο αυτά συστατικά» συστήνει η Αγγελική Μοράρη.

«Επίσης, προσπάθησε να τρως κάθε 3 ώρες, καθώς αυτό αποτρέ­πει την πτώση του σακχάρου και σταματά την απελευθέρω­ση των ορμονών του στρες κατά το δεύτερο μισό του κύκλου σου».

Τροφές-φάρμακα: Λαχταράς μια τεράστια σοκολάτα γάλακτος αυτές τις μέρες; Μπορεί να σου λείπει μαγνήσιο.
Μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, π.χ. το σπανάκι, η σοκολάτα με υψη­λή περιεκτικότητα σε κακάο είναι εξίσου καλή πηγή του, οπότε μπορείς να απολαύσεις χωρίς τύψεις μερικά τετραγω­νάκια, για να εξασφαλίσεις ότι παίρνεις επαρκείς ποσό­τητες μαγνησίου.

Μπορείς, επίσης, να μασουλήσεις πλούσιο σε ψευδάργυρο πασατέμπο για να βοηθή­σεις να εξισορροπηθούν οι γυναικείες ορμόνες, μαζί με ψάρι και κοτόπουλο, καθώς αυτά τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 – ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στο να έχεις σταθερή διάθεση».

Shape 

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr