15 μυστικά για ενέργεια και γράμμωση από τους αθλητές (τουρσί μετά το τρέξιμο, πιπέρι στο τσάι και άλλες ιδέες!)

15 μυστικά για ενέργεια και γράμμωση από τους αθλητές (τουρσί μετά το τρέξιμο, πιπέρι στο τσάι και άλλες ιδέες!)

Πώς θα κάνεις επίπεδους κοιλιακούς, ποιο μπαχαρικό σου δίνει ενέργεια, γιατί να τρως πίκλες μετά την άσκηση; Οι χειμερινοί ολυμπιονίκες αποκάλυψαν όλα τα μυστικά τους

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

Πώς θα επιλέξεις χόμπι ανάλογα με τη δουλειά που κάνεις;
Δεν θα χρειαστεί να προσγειωθείς με χάρη από ένα τριπλό λουπ ή να κατέβεις σαν αστραπή μια χιονισμένη πλαγιά (ελπίζουμε), αλλά πώς θα φας για ενέργεια, θα ξεπιαστεί η πλάτη σου και θα ξεχάσεις τα νεύρα; Δες τις μικρές συμβουλές από 10 εντυπωσιακές ολυμπιονίκες των χειμερινών αγώνων.

1 Πάρε δύναμη με ένα παρφέ

“Πριν από την προπόνησή μου, θα φάω ένα στραγγιστό γιαούρτι με αμύγδαλα, μύρτιλλα και ανανά. Το γιαούρτι έχει τις τέλειες αναλογίες πρωτεΐνης και λιπαρών, τα φρούτα μου δίνουν υδατάνθρακες και τα αμύγδαλα προσθέτουν μία ώθηση ενέργειας με ω3 λιπαρά”.
Αλπινίστρια σκιέρ, Lindsey Vonn, 29 ετών, που κέρδισε την κατάβαση γυναικών στους Ολυμπιακούς του 2010.

2 Νίκησε το άγχος με ΞΟΔ

“Μερικά λεπτά διαλογισμού μού χαρίζουν περισσότερη διαύγεια και συγκέντρωση και είναι αναζωογονητικά σαν την καφεΐνη. Είναι όμως πολύ εύκολο να τον παραλείψεις αν δεν τον κάνεις μόλις ξυπνήσεις. Γι’ αυτό ζω με τον κανόνα ΞΟΔ: ξύπνα, ούρησε, διαλογήσου. Με αυτή τη σειρά”. Αθλήτρια του Snowboard, Gretchen Bleiler, 32 ετών

3 Συγχώρεσε τον εαυτό σου για να αφήσεις πιο γρήγορα πίσω σου ένα λάθος

“Ο πάγος είναι τόσο ολισθηρός, και πραγματικά, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, ανεξάρτητα από το πόση εξάσκηση έχω κάνει. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βγω εκεί έξω με αυτοπεποίθηση και αν πέσω στα οπίσθιά μου προσπαθώ να το καλύψω όπως μπορώ. Πιστεύω πως πρέπει να βγαίνεις έξω με τη βεβαιότητα ότι κάνεις το καλύτερό σου και να θυμάσαι πως ο καθένας μπορεί να κάνει λάθος. Όταν συμβεί κάτι αναπάντεχο, βοηθά αν μπορείς να αντιδράσεις γρήγορα και να σηκωθείς ξανά στα πόδια σου”. Χορεύτρια στον πάγο, Meryl Davis, 27 ετών, που με τον παρτενέρ της, Charlie White, κέρδισαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι. (Είναι τα πρόσωπα της καμπάνιας του Ralph Lauren για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες.)

4 Ψάξε στο Ίντερνετ τρόπους για μια πιο επίπεδη κοιλιά

“Οι κοιλιακοί είναι οι μύες που χάνουν πιο εύκολα τη φόρμα τους, οπότε είναι σημαντικό να τους γυμνάζεις με έναν καινούργιο τρόπο κάθε μερικούς μήνες. Συχνά, μπαίνω στο YouTube και ψάχνω προγράμματα για κοιλιακούς μέχρι να βρω κάτι που δεν έχω ξανακάνει. Μην χτυπιέσαι όμως αν δεν γραμμώσεις όπως θα ήθελες: ακόμη και πολλοί κορυφαίοι αθλητές δεν έχουν six pack. Τέτοιοι κοιλιακοί είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Αναστεναγμός. Την τούρτα που δεν μπορούμε να φάμε”.
Αθλήτρια του μπόμπσλεϊ, Lolo Jones, 31 ετών

5 Δώσε στο σώμα σου μια ώθηση με… τουρσί!

“Το ζουμί από το τουρσί περιέχει ηλεκτρολύτες και μετά από μια προπόνηση, έχω ανάγκη το αλάτι. Μερικές φορές, και αυτό είναι παράξενο, θα πιω το ζουμί και μετά θα φάω τα τουρσιά που έχουν στεγνώσει. Τα μέλη της ομάδας μου μού πήραν πίκλες για δώρο για τα γενέθλιά μου πέρυσι”.
Άλματα σκι, Lindsey Van, 29 ετών

6 Προσποιήσου το μέχρι να το κάνεις – με makeup

“Αγαπώ από τη φύση μου τους προβολείς: όταν νιώθω τα μάτια στραμμένα επάνω μου, θριαμβεύω. Τις μέρες όμως που δεν νιώθω έτσι, αυτό που βοηθά είναι το makeup. Στο καλλιτεχνικό πατινάζ, είναι μέρος του πακέτου. Με κάνει στη στιγμή να νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά. Επίσης το κραγιόν μου θυμίζει να χαμογελάσω, κάτι που λέει στον εγκέφαλό μου πως ήρθε η ώρα”.
Αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Ashley Wagner, 22 ετών

7 Μαζί σε φόρμα

“Είμαι υπέρμαχη της άσκησης με τουλάχιστον ένα ακόμη πρόσωπο. Μαζί, μπορείτε να πείτε, “Όχι, δεν θα κλέψουμε, θα το κάνουμε”. Η μουσική μπορεί να δώσει μεγάλο κίνητρο στην ομάδα. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα μου παίζει σε επανάληψη το “Roar” της Katy Perry”.
Παίκτρια του χόκεϊ, Julie Chu, 31 ετών

8 Πάρε ενέργεια με έναν “λιπαρό καφέ”

“Προσθέτω λάδι καρύδας στον καφέ και πίνω δύο φλιτζάνια κάθε βράδυ. Το λάδι καρύδας, το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος έχουν ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, οπότε σου δίνουν περισσότερη ενέργεια και διώχνουν τη μεσημεριανο-απογευματινή νύστα. Αν είμαι στα Starbucks, θα πάρω έναν τριπλό latte dry με πλήρη σαντιγύ”.
Αθλήτρια του μπόμπσλεϊ, Jazmine Fenlator, 28

9 Ανακούφισε τους πονεμένους μύες με ένα DIY μασάζ

“Λατρεύω κάτι που αποκαλείται “το ραβδί”. Ουσιαστικά είναι απλά αυτό, ένα ραβδί καλυμμένο με πλαστική επένδυση που το κυλάς πάνω από τους πονεμένους μύες. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κάθε φορά για να μαλακώσεις τους σφιγμένους μύες, ειδικά στα πόδια σου.
Lindsey Vonn

10 Προετοίμασε το πρωινό για να μη χάσεις χρόνο από την προπόνησή σου

“Μου αρέσει η άσκηση το πρωί, αλλά αυτές οι ώρες είναι δύσκολες, ειδικά όταν έχεις μικρά παιδιά. Έτσι το προηγούμενο βράδυ, θα βάλω δημητριακά σε ένα ταπεράκι και θα τα αφήσω σε ένα από χαμηλά ντουλάπια ώστε να μπορεί να το φτάσει η κόρη μου. Μετά θα γεμίσω ποτηράκι με στόμιο με χυμό και θα το βάλω στο κάτω ράφι του ψυγείου. Έτσι θα φάει μόνη της το πρωινό της ενώ εγώ θα κάνω την προπόνησή μου”.
Αθλήτρια σκέλετον, Noelle Pikus-Pace, 31 ετών, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης το 2010.

11 Χρησιμοποίησε μια προσωπική σχέση για τις δύσκολες στιγμές

“Ο παρτενέρ μου στο πατινάζ, ο Τσάρλι, κι εγώ είχαμε και οι δύο ατομική καριέρα προτού δεσμευτούμε πλήρως στον χορό στον πάγο και μπορώ να πω ότι είναι μεγάλη ανακούφιση για μένα να τον έχω στο πλευρό μου επάνω στον πάγο. Όταν ο ένας από εμάς έχει μια καλή μέρα και ο άλλος όχι, βοηθιόμαστε μεταξύ μας. Αν εγώ σέρνομαι, ο Τσάρλι μου υπενθυμίζει ποιοι είναι οι στόχοι μας και δεν με αφήνει να το βάλω κάτω. Χρειαζόμαστε ανθρώπους στη ζωή μας -όχι μόνο στα αθλήματα- από τους οποίους να μπορούμε να δανειστούμε ενέργεια και δύναμη όταν δεν μπορούμε να βρούμε τη δική μας.
Meryl Davis

12 Τόνωσε όλο σου το σώμα με μια σύνθετη κίνηση

“Η στάση γέφυρα σε πιάνει παντού – απλά ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε τη λεκάνη σου ψηλά ενώ κρατάς τους ώμους σου στο έδαφος. Ασκείς τα χέρια σου για να κρατήσεις την ισορροπία σου, σφίγγεις τα οπίσθιά σου για να κρατήσεις τη λεκάνη σου ψηλά, κλειδώνεις τον κορμό σου και σφίγγεις τα πόδια σου”.
Julie Chu

13 Πρόσθεσε ένα έντονο μπαχαρικό στο τσάι σου

“Παλιά έπινα καφέ, αλλά το γύρισα στο πράσινο τσάι με χυμό λεμονιού και μια πρέζα πιπέρι καγιέν. Μου δίνει εκείνο το κάτι παραπάνω χωρίς να μου βαραίνει το στομάχι”.
Meryl Davis

14 Κράτα μακριά τον σκληρό χειμωνιάτικο ήλιο

“Επάνω στο βουνό, έχεις τον ήλιο και την αντανάκλασή του από το χιόνι. Έτσι δεν τίθεται θέμα να παραλείψεις το αντηλιακό. Είναι σημαντικό όμως να έχει μια ελαφριά σύνθεση αφού το τελευταίο που χρειάζομαι είναι αντηλιακό μαζί με ιδρώτα να κυλάει στο μάτια μου!”
Gretchen Bleiler

15 Διώξε τη νευρικότητά σου

“Μόλις ανέβω στο έλκυθρό μου, παίρνω μια ανάσα και λέω, “woosah!” Είναι ένα διανοητικό κόλπο που πήρα από την ταινία Bad Boys II. Όταν ο Martin Lawrence μιλάει με τον ψυχολόγο του εκείνος τον συμβουλεύει να τρίψει τα αφτιά του και να πει “woosah!” Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δουλεύει, αλλά τη στιγμή που το λέω θυμάμαι πως το έχω κάνει αυτό ξανά και μπορώ να το κάνω και πάλι. Αναγνωρίζοντας πως αυτή δεν είναι η πρώτη σου φορά σε αυτή την κατάσταση μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να προχωρήσεις”.
Jazmine Fenlator

www.shape.gr

Εντατικό έλαιο σύσφιξης σώματος με μίξη βοτάνων. Κισσός.

Εντατικό έλαιο σύσφιξης σώματος με μίξη βοτάνων. Κισσός.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr