Ο συνδυασμός του κουρκουμά με κουνουπίδι έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο συνδυασμός του κουρκουμά με κουνουπίδι έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Είναι γνωστό ότι τόσο το κουνουπίδι, όσο και ο κουρκουμάς αποτελούν υπερτροφές. Πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, οι δύο τροφές συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και τις φλεγμονές.

Το κουνουπίδι ως υπερ-τροφή

Το κουνουπίδι συγκαταλέγεται στις υπερτροφές μιας και είναι πλούσιο σε ωφέλιμα συστατικά. Είναι γεμάτο βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, πρωτεΐνες, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β5 και Β6, φολικό οξύ, κάλιο και μαγγάνιο. Επίσης περιέχει σουλφοραφάνη, που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και είναι ωφέλιμη για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η ουσία 3-carabinol βοηθά στην αποφυγή των φλεγμονών, ενώ τα αντιοξειδωτικά γλυκοσινολικά και θείο βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες. Τέλος, περιέχει χολίνη, μια βιταμίνη που είναι σημαντική γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Εν ολίγοις: πρόκειται για ένα λαχανικό που δεν πρέπει να παραλείπουμε!

Κουρκουμάς: συνδυάζεται άψογα με το κουνουπίδι
Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του ματιού), βελτιώνει την λειτουργία των γονάτων όταν υπάρχει φλεγμονή. Μελέτες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη προλαμβάνει τον σχηματισμό πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ άλλες μελέτες προτείνουν την καθημερινή χρήση κουρκουμά για την αποφυγή εκδήλωσης διαβήτη σε προδιαβητικά άτομα.

Ο συνδυασμός τους προστατεύει από τον καρκίνο
Ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες της κουρκουμίνης, που περιέχεται στον κουρκουμά, σε συνδυασμό με την ουσία ισοθειοκυανικός φαιναιθυλεστέρας (PEITC), μια φυσική ουσία που υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην οικογένεια των λαχανικών που περιλαμβάνει το κάρδαμο, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το kale, το κουνουπίδι, τις γογγυλοκράμβες και τα παντζάρια (Brassica oleracea).

Ο Ah-Ng Tony Kong, καθηγητής φαρμακευτικής στο Rutgers, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Jersey, δήλωσε ότι: «Το συμπέρασμα είναι ότι η ουσία PEITC και η κουρκουμίνη, μόνες τους ή σε συνδυασμό, παρουσιάζουν σημαντικές προληπτικές ιδιότητες εναντίον του καρκίνου σε εργαστηριακές έρευνες σε ποντίκια. Επίσης, ο συνδυασμός των ουσιών PEITC και κουρκουμίνης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».

glykouli.gr

Δισκία Κουρκουμά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr