Πώς θα αλλάξω χαρακτήρα; Γίνεται, λέει έρευνα!

Πώς θα αλλάξω χαρακτήρα; Γίνεται, λέει έρευνα!

Έχεις τη δύναμη να αλλάξεις την προσωπικότητά σου. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το επιβεβαιώνουν μελέτες!

Στην ψυχολογία, είναι δημοφιλής η ιδέα πως η προσωπικότητα είναι μια στατική ταυτότητα που εδραιώνεται γύρω στην ηλικία των 7 ετών. Πρόσφατη, όμως, αναθεώρηση 207 μελετών σχετικά με τις αλλαγές των στοιχείων της προσωπικότητας κλονίζει αυτή την πεποίθηση, βρίσκοντας πως με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει πτυχές της προσωπικότητάς του σε μόλις τρεις μήνες.

Πώς θα αλλάξω χαρακτήρα; Η έρευνα
Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα στο νευρωτισμό (ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για μια μακροχρόνια αρνητική συναισθηματική κατάσταση), ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Ο νευρωτισμός, που συχνά συνδέεται με υψηλό άγχος, φόβος και μηρυκασμό αρνητικών σκέψεων, συσχετίζεται με αρνητικά πρότυπα σκέψεις που τείνουν να εντείνονται με την ηλικία. Αυτό οδήγησε τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Brent Roberts, να αναρωτηθεί εάν θα μπορούσες ή όχι να αλλάξεις ηθελημένα την προσωπικότητά σου λαμβάνοντας τη σωστή καθοδήγηση.

Στο τέλος, η ομάδα βρήκε πως μόλις τρεις μήνες ψυχοθεραπείας μείωσαν το νευρωτισμό «περίπου στο μισό απ’ ότι θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε ανθρώπους 30-40 ετών με αυτό το χαρακτηριστικό», εξηγεί ο ειδικός. Με άλλα λόγια, με μόλις τρεις μήνες θεραπείας βελτιώνεται το υπόλοιπο μισό της ζωής σου!

Ο Roberts και η ομάδα του αναφέρουν ορισμένους περιορισμούς, όπως πως οι άνθρωποι με υψηλό νευρωτισμό που μελετήθηκαν δεν επέστρεψαν σε «φυσιολογικά» επίπεδα με τη βοήθεια του ψυχολόγου. Με άλλα λόγια, σε αυτούς δεν παρατηρήθηκε πραγματική αλλαγή προσωπικότητας. Ανεξάρτητα από αυτό, η σκέψη πως έχεις κάποιο βαθμό ελέγχου στο τι είδους άνθρωπος είσαι είναι, έτσι κι αλλιώς, αρκετά ενδιαφέρουσα.

www.shape.gr

Εκείνες που Μάγεψαν τον Θάνατο. Μυθιστόρημα. Χωρίς Έξοδα Και Αντικαταβολή.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr