Kama muta: Τι είναι το νέο, υπέροχο συναίσθημα που περιέγραψαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες

Kama muta: Τι είναι το νέο, υπέροχο συναίσθημα που περιέγραψαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες

Το έχουμε νιώσει όλοι, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε.

Κάποια συναισθήματα τα αναγνωρίζουμε τη στιγμή που τα νιώθουμε – όπως ο θυμός, η αμηχανία, η ζήλια. Μόλις τώρα όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να περιγράψουν ένα από τα πιο υπέροχα, αυτό που αισθανόμαστε όταν συναντάμε μετά από καιρό κάποιον που αγαπάμε, όταν κρατάμε για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας το νεογέννητο μωρό μας ή ακόμα και όταν το γατάκι που υιοθετήσαμε σκαρφαλώνει πάνω μας και αρχίζει να μας «ζυμώνει» με τα πατουσάκια του.

Οι σωματικές αντιδράσεις μας, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα χαμόγελο, μια ζεστασιά στην καρδιά, ένα καρδιοχτύπι, ή ακόμα και δάκρυα χαράς. Τι νιώθουμε όμως ακριβώς; Τι είναι αυτό το μείγμα συγκίνησης, τρυφερότητας, περηφάνιας, νοσταλγίας; Οι επιστήμονες το ονόμασαν kama mutra από τα αρχαία σανσκριτικά, που σημαίνει «συγκινημένος από αγάπη».

Πώς θα το αναγνωρίσουμε;

1. Προκαλείται όταν γίνεται έντονη η αίσθηση ότι μοιραζόμαστε κάτι με κάποιον.

2. Διαρκεί λίγο, συνήθως λιγότερο από ένα με δύο λεπτά.

3. Είναι όμορφο, παρόλο που ενδέχεται να συνυπάρχει και με άλλα, αρνητικά συναισθήματα.

4. Όταν είναι έντονο, συχνά συνοδεύεται από σωματικές αισθήσεις και αντιδράσεις όπως ζεστασιά στο κέντρο του στήθους, υγρά μάτια ή δάκρυα, αίσθηση ότι έχουμε έναν «κόμπο» στο λαιμό, ανατριχίλα, χαμόγελο και επιφωνήματα όπως «ωωω!».

5. Ευνοεί την αφοσίωση και την ενσυναίσθηση.

6. Ανάλογα με τη γλώσσα και το πλαίσιο, συχνά περιγράφεται με κάποιον από τους παραπάνω όρους.

Σε ένα πλήθος πειραμάτων σε πάνω από 10.000 άτομα από 19 χώρες όπου μιλούνται 15 γλώσσες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συχνά συνυπάρχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. «Διεξήγαμε παρατηρήσεις σε εκκλησίες και τζαμιά, σε εκδηλώσεις ποίησης και τόπους μνήμης, σε συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών και θεραπευτικά προγράμματα για διατροφικές διαταραχές, σε μαιευτήρια. Εξετάσαμε εκατοντάδες ιστορικές πηγές και εθνογραφικές μελέτες από διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο» σχολιάζει ο Alan Fiske, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο aeon.co. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ειδικοί παρατήρησαν το ίδιο συναισθηματικό μοτίβο.

Ποια είναι όμως η διαφορά του kama muta από την αγάπη; Η αγάπη έχει διάρκεια, ενώ το νέο συναίσθημα είναι στιγμιαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, καθώς πυροδοτείται από ένα γεγονός. Συνδέεται όμως με ανθρώπους, ζώα, ακόμα και ομάδες ή κοινότητες που αγαπάμε αληθινά. «Μελετάμε το kama muta μόλις τα τελευταία χρόνια, οπότε πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη βιοχημεία ή τις νευρωνικές διαδικασίες πίσω από αυτό. Σχεδιάζουμε πολύ περισσότερες μελέτες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, από την ψυχοθεραπεία μέχρι τη φιλανθρωπία» καταλήγει ο Fiske.

Photo by Max Andrey on Unsplash

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Εκείνες που Μάγεψαν τον Θάνατο. Μυθιστόρημα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr