Σπανάκι: Η «υπερδύναμη» του εγκεφάλου

Σπανάκι: Η «υπερδύναμη» του εγκεφάλου

Όλα τα οφέλη που έχει το σπανάκι όχι μόνο για τον εγκέφαλο αλλά και για ολόκληρο το σώμα, όπως και μέθοδοι για να το ενσωματώσετε στην διατροφή σας.

Από όλα τα φυλλώδη πράσινα, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο πολύπλευρα. Μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας ή ακόμα και στα smoothie ενώ συχνά αποτελεί «κρυφό» συστατικό λαχταριστών αλμυρών brownies. Το σπανάκι έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικοί από τους λόγους που αξίζει να το ενσωματώσετε στα γεύματά σας, περιλαμβάνουν:

*Σπανάκι για δυνατό εγκέφαλο
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει το σπανάκι, το καθιστούν βασικό υποψήφιο για την προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα κατά την γήρανση. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του ρυθμού γνωστικής εξασθένισης μεταξύ ηλικιωμένων που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πράσινων φυλλωδών λαχανικών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες φυλλώδη χόρτα καθημερινά είχαν τις ίδιες γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου 11 ετών νεότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν φυλλώδη χόρτα, όπως το σπανάκι.

*Μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου
Εκτός από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, παρέχει αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την αντιφλεγμονή δράση και την προστασία από ασθένειες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καμπεφερόλη, ένα φλαβονοειδές που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς και να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξάπλωσή του.

Ένα άλλο, που ονομάζεται κουερσετίνη, έχει συνδεθεί με πιθανές προστατευτικές επιδράσεις στη μνήμη, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

*Προστάτης της όρασης
Ένα από τα αντιοξειδωτικά του, που ονομάζεται λουτεΐνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD), μια οφθαλμική νόσο που μπορεί να απποδυναμώσει την όραση που απαιτείται για δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση.

Πώς θα το αυξήσουμε;
Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε περίπου ένα φλυτζάνι πράσινου φυλλώδους λαχανικού, όπως το σπανάκι την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η τοποθέτηση μιας χούφτας σπανάκι σε ένα πιάτο για να δημιουργήσετε ένα «στρώμα» για οτιδήποτε καταναλώσετε.

Για ένα γρήγορο και εύκολο πιάτο, βάλτε το σπανάκι στο πιάτο σας με μια απλή βινεγκρέτ φτιαγμένη από ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, μουστάρδα Ντιζόν και ξηρό ιταλικό βότανο.

www.vita.gr

Αιθέριο έλαιο δάφνης. Για πολλά μικρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr