Ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα από την Σεφ Νικόλ Μαρίνου

Ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα από την Σεφ Νικόλ Μαρίνου

Η Σεφ @Νικόλ Μαρίνου μας δείχνει μια εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα! Πάρτε μολύβι και χαρτί για να σημειώσετε σωστά τα υλικά…

 

Υλικά:

500 γρ. κίτρινο αλεύρι σκληρό
340 ml χλιαρό νερό
25 γρ.νωπή μαγιά ή 10 γρ.ξερή μαγιά
2 κουτ.σούπας λευκό ξίδι όχι μπαλσαμικό
1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξίδι.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά νωπή ή ξηρή και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί η μαγιά.

Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ενα ξύλινο κουτάλι. Στο τέλος πλάθουμε τη ζύμη με το χέρι.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα βαθύ μπολ αφού λαδώσουμε ελαφρά τα τοιχώματα μέχρι επάνω για να μην κολλήσει η ζύμη καθώς θα φουσκώσει.Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες ιδανικά για ένα βράδυ.

Την επόμενη ζεσταίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει ο φούρνος μας( π.χ 270 βαθμούς) και τοποθετούμε μια γάστρα με το καπάκι αφήνοντας 30 λεπτά να πυρακτωθεί πολύ καλά.

Στον πάγκο εργασίας πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε τη ζύμη του ψωμιού που έχει φουσκώσει. Πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι και χαράζουμε την επιφάνεια σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Βγάζουμε με προσοχή τη γάστρα τοποθετούμε το καρβελάκι και την σκεπάζουμε με το καπάκι. Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε το ψωμί άλλα 30 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο τοποθετούμε το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει πολύ καλά.

Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!

Από mama’Sou 

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr