Ακμή: Φυσικές θεραπείες

Ακμή: Φυσικές θεραπείες

Βασιλικός πολτός
Ο βασιλικός πολτός έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εφαρμόζοντάς τον τοπικά στις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα, θα πετύχετε το να περιοριστούν σημαντικά τα σπυράκια και οι λοιπές ατέλειες της ακμής αλλά και να αποκτήσει μια πιο ομοιόμορφη υφή το δέρμα.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε και να τον συνδυάσετε με μέλι, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακή και ενυδατική δράση. Εφαρμόζετε το μείγμα τοπικά και ξεπλένετε το πρόσωπό σας μετά απο περίπου 15 λεπτά.

Άργιλος
Σημαντική βοήθεια ενάντια στην ακμή μπορεί να προσφέρει η μάσκα απο άργιλο ή τα επιθέματα αργίλου, καθώς το υλικό αυτό συμβάλλει δραστικά στην απελευθέρωση και τον καθαρισμό των πόρων, ενώ παράλληλα αφαιρεί το πλεονάζον σμήγμα. Επίσης, απολεπίζει και δίνει μια πιο λεία όψη στην επιδερμίδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι όταν ξεβγάζετε τον άργιλο με χλιαρό νερό, είναι πιθανό να παρατηρήσετε μια ερυθρότητα στην περιοχή του δέρματος στην οποία τον είχατε εφαρμόσει. Αυτό δεν συνεπάγεται κάποιου είδους ευαισθησία ή αντίδραση του δέρματος αλλά οφείλεται στην ιδιότητα του αργίλου να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης, κατά το πρώτο διάστημα χρήσης του αργίλου είναι πιθανό να παρατηρήσετε έξαρση των συμπτωμάτων της ακμής, η οποία όμως είναι απολύτως φυσιολογική καθώς συνδέεται με την απομάκρυνση των τοξινών απο το δέρμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το φαινόμενο αυτό θα υποχωρήσει και το δέρμα σταδιακά θα καθαρίσει απο την ακμή.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι φυσικό αντιβιοτικό με ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, το οποίο μπορεί να συμβάλει δραστικά στον περιορισμό της ακμής. Επιπλέον, σύμφωνα με τo παραδοσιακό ινδικό θεραπευτικό σύστημα της Ayurveda, το σκόρδο έχει την ιδιότητα να περιορίζει τα σημάδια της ακμής και να εμποδίζει νέες εκδηλώσεις της.

Μια καλή επιλογή είναι το να το χρησιμοποιείτε τοπικά, πολτοποιώντας το και προσθέτοντας στη συνέχεια λίγο νερό. Το αφήνετε να δράσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένετε με νερό. Ιδανικά η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται το βράδυ, ωστε τυχόν ερυθρότητα που μπορεί να προκύψει στα πιο ανοιχτά δέρματα να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θαλασσινό αλάτι
Μια καλή επιλογή είναι το να διαλύσετε θαλασσινό αλάτι σε λίγο νερό και να χρησιμοποιείτε το διάλυμα σαν λοσιόν. Στη συνέχεια ενυδατώνετε όπως συνήθως.

Ντομάτα
Η τοπική εφαρμογή ντομάτας είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ακμής.

Μια φορά την εβδομάδα, μπορείτε να απλώνετε στο προσβεβλημένο δέρμα ντομάτα την οποία έχετε πολτοποιήσει (ίσως ακόμα και σε συνδυασμό με λίγο χυμό λεμονιού) και, αφού αφήσετε να δράσει για περίπου μισή ώρα, να ξεπλύνετε με κρύο νερό ωστε να κλείσουν οι πόροι.

Είναι σημαντικό να έχετε πλύνει πρώτα το πρόσωπό σας, όπως και το να προχωρήσετε κανονικά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας μετά την εφαρμογή της πάστας.

Αλόη
Η αλόη είναι γνωστή για τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Έχει όμως και καταπραϋντική και επουλωτική δράση, ενώ είναι αποδεδειγμένο οτι μπορεί να συμβάλλει στην υποχώρηση των σπυριών αλλά και στην επούλωση των σημαδιών της ακμής.

Μπορείτε να εφαρμόζετε ζελέ αλόης απευθείας στις προβληματικές περιοχές, δύο φορές την ημέρα.

Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριδιακές και αντιϊικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη της ακμής και των κάθε είδους δερματικών μολύνσεων. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει τους πόρους αλλά και να ρυθμίζει τη λιπαρότητα και την έκκριση σμήγματος.

Το μηλόξυδο είναι ιδιαίτερα όξινο και για τον λόγο αυτό πρέπει να διαλύεται σε νερό πριν εφαρμοστεί στο δέρμα, σε αναλογία 1 προς 3. Μπορείτε αν θέλετε και να το συνδυάσετε και με άλλα υλικά, όπως πράσινο τσάι, δενδρολίβανο ή ζελέ αλόης.

Για το ενδεχόμενο να παρουσιάσετε ευαισθησία στο μηλόξυδο, η πρώτη εφαρμογή θα είναι καλό να γίνει σε κάποια περιοχή του προσώπου που δεν είναι ιδιαίτερα ορατή, όπως η περιοχή μεταξύ πηγουνιού και λαιμού, και να ξεπλύνετε μετά απο περίπου 3 λεπτά.

Σόδα
Η μαγειρική σόδα έχει ήπια αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση, ενώ παράλληλα απομακρύνει την υπερβολική λιπαρότητα απο το δέρμα και το απολεπίζει.

Αναμειγνύετε ίσες ποσότητες μαγειρικής σόδας και ζεστού νερού και εφαρμόζετε 1-2 φορές την εβδομάδα, μετά τον καθαρισμό. Ξεβγάζετε μετά απο 15-20 λεπτά και στη συνέχεια ενυδατώνετε.

Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει ερυθρότητα ή και ερεθισμό. Το ιδανικό θα είναι να δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή δέρματος, πριν προχωρήσετε σε κανονική εφαρμογή.

Πάγος
Ο πάγος έχει την ιδιότητα να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, καταπραΰνοντας την ερεθισμένη περιοχή. Με τον τρόπο αυτόν, περιορίζεται το πρήξιμο και η ερυθρότητα ενώ παράλληλα μειώνεται ο πόνος.

Μπορείτε να τυλίξετε ένα παγάκι σε χαρτοπετσέτα και να περνάτε με αυτό καθημερινά τα προβληματικά σημεία.

Βότανα

Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ακμής.

Το εκχύλισμα του δεντρολίβανου περιορίζει τη λιπαρότητα του δέρματος. Παράλληλα, μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με βακτήρια, η οποία και συνδέεται άμεσα με την ακμή. Στα συμπεράσματα αυτά οδήγησε σχετική έρευνα του Taipei Medical University της Taiwan, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food το 2013.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το έγχυμά του τοπικά, ως λοσιόν ή σε κομπρέσες τις οποίες θα διατηρείτε για 15-20 λεπτά στο πρόσωπό σας πριν ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Η τοπική εφαρμογή δεντρολίβανου δρα επίσης κατά των ρυτίδων και της γήρανσης του δέρματος.

Μολόχα
Η μολόχα είναι θεραπευτική σε περιπτώσεις ακμής, καθώς και στην κυστική ακμή. Το βότανο αυτό συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με αφέψημα μολόχας ή και να εφαρμόσετε καταπλάσματα στις πάσχουσες περιοχές.

Χαμομήλι
Το χαμομήλι έχει ευεργετική επίδραση, χάρη στην καταπραϋντική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση του. Επιπλέον, περιορίζει τα σημάδια της ακμής.

Συνιστάται η τοπική εφαμογή εγχύματος χαμομηλιού, με κομπρέσες τις οποίες θα διατηρείτε για 15-20 λεπτά. Για ενισχυμένα αποτελέσματα, μπορείτε αν θέλετε και να χρησιμοποιήσετε έγχυμα απο χαμομήλι, καλέντουλα και λεβάντα. Στη συνέχεια ξεπλένετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.

Σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας, το έλαιο νυχτολούλουδου (evening primrose oil) έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό

Καλέντουλα
Η καλέντουλα μπορεί να περιορίσει την φλεγμονή που συνδέεται με την ακμή, καθώς και την ένταση των εμφανίσεων της ακμής. Εφαρμόζετε το έγχυμά της σε κομπρέσες για 15-20 λεπτά.

Λεβάντα
Η λεβάντα περιορίζει την ερυθρότητα και καταπραΰνει το δέρμα, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην υποχώρηση των σημαδιών της ακμής. Συνιστάται η τοπική εφαρμογή της σε κομπρέσες, για 15-20 λεπτά.

Λυγαριά
Η Λυγαριά (Agnus Castus) σε τσάι ή βάμμα, βοηθά σε περιπτώσεις εφηβικής ακμής και ορμονικών προβλημάτων. Για το βάμμα, χρησιμοποιείτε 15 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό, δύο φορές την ημέρα.

Μαϊντανός
Αποτελεσματικό βότανο σε περιπτώσεις ακμής είναι και ο μαϊντανός. Σε ένα λίτρο νερού βράζουμε 50 γραμμάρια φύλλα μαϊντανού και με αυτό πλένουμε πρωί-βράδυ το πρόσωπο.

Αιθέρια έλαια
Tea tree και Άγριος Βασιλικός
Το αιθέριο έλαιο tea tree και το αιθέριο έλαιο άγριου βασιλικού καταπολεμούν τα βακτήρια που σχετίζονται με την ακμή, σύμφωνα με έρευνες των πανεπιστημίων Exeter και Plymouth της Αγγλίας. Το διάλυμα θα πρέπει να εφαρμόζεται τοπικά πριν τον ύπνο ωστε τυχόν ερυθρότητα που μπορεί να προκύψει απο τη χρήση του να έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θυμάρι
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει πολύ ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του βακτηρίου Propionibacterium acnes που σχετίζεται άμεσα με την ακμή. Σύμφωνα με ερευνητές του Leeds Metropolitan University, το βάμμα θυμαριού είναι ισχυρότερο ενάντια στο συγκεκριμένο βακτήριο, απο το benzoyl peroxide που αποτελεί δραστικό συστατικό των περισσότερων κρεμών του εμπορίου για τις περιπτώσεις ακμής.

Αιθέριο Έλαιο Θυμάρι απο τα μυστικά ομορφιάς.

Λεβάντα
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Περιορίζει την ερυθρότητα και καταπραΰνει το δέρμα, ενώ παράλληλα βοηθάει και στον περιορισμό των σημαδιών της ακμής.

Άρκευθος και Κέδρος
Αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ακμής είναι και το διάλυμα απο αιθέρια έλαια άρκευθου και κέδρου. Σε ένα ποτήρι καθαρό νερό, προσθέτουμε πέντε σταγόνες αιθέριου ελαίου άρκευθου και πέντε σταγόνες αιθέριου ελαίου κέδρου. Εμποτίζουμε με αυτό μερικά κομμάτια βαμβάκι και, αφού τα στίψουμε ελαφρά, τα κλείνουμε σε ένα βαζάκι. Καθαρίζουμε με αυτά το δέρμα κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ πριν απο τον ύπνο.

Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο ήταν ανέκαθεν μια δημοφιλής επιλογή για την αντιμετώπιση της ακμής, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μορφή αιθέριου ελαίου ή και να δημιουργήσετε μια λοσιόν καθαρισμού προσώπου βράζοντας μερικά φύλλα φασκόμηλου και εφαρμοζοντας τοπικά αφού κρυώσει.

Πεύκο
Τέλος, το αιθέριο έλαιο πεύκου έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το δέρμα.

Διατροφή
Έχει αποδειχτεί οτι υπάρχει άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στην ακμή και τη διατροφή μας. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να αποφεύγονται ορισμένες τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ακμής.

Πρωτεΐνες
Μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες είναι δυνατό να οδηγήσει σε ταχεία υποχώρηση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας ακμής, σε ανοιχτόχρωμα δέρματα. Μια τέτοια δίαιτα επιβραδύνει την μετατροπή της τεστοστερόνης στην διϋδροτεστοστερόνη η οποία και σχετίζεται άμεσα με την ακμή, καθώς αυξάνει τη λιπαρότητα του δέρματος.

Ασβέστιο
Το ασβέστιο συμβάλλει στην παραγωγή των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις φλεγμονές οι οποίες και συνδέονται άμεσα με την ακμή. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως όταν η πρόσληψη ασβεστίου γίνεται απο γαλακτοκομικά προιόντα, δημιουργείται στο σώμα μια ορμονική ανισορροπία η οποία επιδεινώνει τις περιπτώσεις ακμής.

Αποφυγή επιβαρυντικών τροφών
Θα είναι καλό να αποφεύγετε την σοκολάτα, τον καφέ, το αλκοόλ, τις τηγανητές και λιπαρές τροφές, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση ντομάτας και καρότου.

Ειδικά για την περίπτωση των αναψυκτικών και ποτών, θα πρέπει να σημειωθεί οτι αυξάνουν το επίπεδο των τοξινών στο σώμα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε έξαρση των συμπτωμάτων της ακμής.

Συνιστάται επίσης ο περιορισμός της κατανάλωσης του γάλακτος, καθώς και της ζάχαρης. Σύμφωνα με σύνολο ερευνών που διεξήχθησαν τα τελευταία 50 χρόνια, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων (ιδιαίτερα του γάλακτος) και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επιδεινώνει ή ακόμα και προκαλεί ακμή. Ο λόγος είναι οτι το γάλα, ειδικά το αποβουτυρωμένο, περιέχει ορμόνες που προκαλούν φλεγμονή. Όσον αφορά στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτά επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών όπως η ινσουλίνη, η οποία έχει συνδεθεί με την παραγωγή σμήγματος.

Σημαντικό είναι, τέλος, να αποφεύγεται και η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε καθώς, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Γερμανίας, η βιταμίνη αυτή απελευθερώνεται στην επιδερμίδα μέσω του σμήγματος εντείνοντας το πρόβλημα των φραγμένων πόρων. Ωστόσο, οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Ε μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμούς, καθώς με αυτό τον τρόπο η βιταμίνη δεν περνάει απο τους σμηγματογόνους αδένες για να φτάσει στην επιδερμίδα αλλά εφαρμόζεται απευθείας σε αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγετε να πιέζετε τα στίγματα, καθώς και να ξύνετε ή σπάτε τα ερεθισμένα σπυριά. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τη μόλυνσή τους και τη δημιουργία ουλών.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα
Ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις ακμής παρουσιάζουν και ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως το hepar sulph, το pulsatilla και το kali brom.

Το hepar sulph (hepar sulphuris calcareum) βοηθάει στον ταχύτερο καθαρισμό του δέρματος, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα με ακμή και ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες προκαλείται έντονος πόνος κατά το άγγιγμα των σπυριών.

Το pulsatilla ενδείκνυται για περιπτώσεις ακμής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της εγκυμοσύνης.

Το kali brom (Kalium bromatum) χρησιμοποιείται για σπυράκια τα οποία προκαλούν φαγούρα.

Γενικές συμβουλές
Ο βασιλικός πολτός, με εσωτερική και εξωτερική (τοπική) χρήση, βοηθά στη θεραπεία της φλεγμονής των ιστών, όπως και στην περίπτωση του εκζέματος.

Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη μείωση των σημαδιών της ακμής.

Μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα από 2 κ.σ. μέλι με μισό κ.γ. κανέλα και να το εφαρμόζετε στα σπυράκια διατηρώντας το για αρκετές ώρες. Ξεπλένετε έπειτα με χλιαρό νερό. Κάνετέ το καθημερινά για 15-20 ημέρες.

Η απολύμανση των σπυριών της ακμής με προσεκτικά στοχευμένη, τοπική χρήση οξυζενέ με τη βοήθεια μπατονέτας, είναι πολύ αποτελεσματική.

Το ξέρατε ότι…
Η ακμή προκαλείται απο την υπερέκκριση σμήγματος σε συνδυασμό με τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.

Η υπερέκκριση σμήγματος συνδέεται άμεσα με τις ορμονικές μεταβολές, όπως αυτές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr