Γήρανση και διατροφή: Πώς θα διατηρήσεις ενεργούς τους μηχανισμούς αντιγήρανσης; Η γήρανση και οι μηχανισμοί της αλλά και πώς θα αντιμετωπίσεις το πέρασμα του χρόνου με τη διατροφή.

Γήρανση και διατροφή: Πώς θα διατηρήσεις ενεργούς τους μηχανισμούς αντιγήρανσης; Η γήρανση και οι μηχανισμοί της αλλά και πώς θα αντιμετωπίσεις το πέρασμα του χρόνου με τη διατροφή.

Από την Αγγελική Κ. Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία, www.nutritipsbyaggelikimorari.com

Η γήρανση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία εξαρτώμενη από την αλληλεπίδραση γενετικών (κληρονομικών) παραγόντων και τρόπου ζωής. Κάθε άνθρωπος γερνάει με το δικό του ρυθμό.

Γήρανση και διατροφή: Παρακάτω αναλύονται εξειδικευμένοι δείκτες/μηχανισμοί γήρανσης και πώς να τους διατηρήσεις ενεργούς με τη διατροφή:

Τελομερή και τελομεράση
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία μειώνονται με την ηλικία. Θεωρείται ότι τα τελομερή αποτελούν το «βιολογικό ρολόι ηλικίας», ανακάλυψη η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2009. Τα τελομερή δημιουργούνται και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο έχει βαπτιστεί και «ένζυμο της αθανασίας» λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο. Πρόσφατες έρευνες μας δείχνουν ότι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας επηρεάζουν αρνητικά τη δράση της τελομεράσης. Θετικές αλλαγές στο τρόπο ζωής μας αυξάνουν σημαντικά τη δράση της τελομεράσης και ενισχύουν τους διορθωτικούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα κύτταρα.

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Πρωτεάσωμα και οξειδωμένες πρωτεΐνες
Κατά τη γήρανση παρατηρούνται αυξημένες ποσότητες «κατεστραμμένων πρωτεϊνών» και ειδικότερα οξειδωμένων πρωτεϊνών. Το πρωτεάσωμα (βραβείο Νόμπελ το 2004) είναι ο βασικός κυτταρικός μηχανισμός απομάκρυνσης κατεστραμμένων πρωτεϊνών. Η λειτουργία του πρωτεασώματος μειώνεται με τη γήρανση. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει, αφενός μεν ότι υγιείς αιωνόβιοι φέρουν λειτουργικό πρωτεάσωμα, αφετέρου δε η ενεργοποίηση του επιφέρει σημαντική καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων. Δρα καταλυτικά στη διαδικασία αποδόμησης και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρα, ενώ συντελεί στην αποτοξίνωση των κυττάρων και στην απελευθέρωση των απαραίτητων δομικών στοιχείων που χρειάζονται για τη δημιουργία νέων, υγιών πρωτεϊνών, όπως κολλαγόνο και ελαστίνη. Συμπερασματικά, η ενεργότητα του πρωτεασώματος μειώνεται κατά τη γήρανση, οδηγώντας σε μειωμένο ρυθμό σχηματισμού νέων πρωτεϊνών. Ενισχύοντας την ενεργότητα του πρωτεασώματος, αυξάνεται η παραγωγή νέων υγιών πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τη συνεχή ανανέωση της επιδερμίδας.

Παράγοντες που επιδρούν θετικά στη διατήρηση του μήκους των τελομερών
Ήπια καθημερινή φυσική σωματική δραστηριότητα.
Διατροφή με 20% λιγότερη κατανάλωση θερμίδων από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
Επαρκής ύπνος, τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως.
Τροφές πλούσιες σε συστατικά που επιδρούν θετικά στη διατήρηση του μήκους των τελομερών: εσπεριδοειδή, γλυκόριζα, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, τόνος φρέσκος, σολομός, σαρδέλες), κόκκινο κρασί, κινέζικο τσάι.
Η καθημερινή διατροφή να περιέχει επαρκή ποσότητα των παρακάτω μικροθρεπτικών συστατικών και σε περίπτωση έλλειψης ακόμα και συμπληρωματική χορήγηση τους.

Παράγοντες που ενισχύουν τη δράση του πρωτεασώματος
Διατροφή με 20% λιγότερη κατανάλωση θερμίδων από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
Η καθημερινή διατροφή να περιέχει επαρκή ποσότητα ενεργοποιητών του πρωτεασώματος. Πιο συγκεκριμένα ελαιοευρωπεΐνη (εκχύλισμα φύλλων ελιάς και ελαιόκαρπος), βετουλινικό οξύ (λωτός), κουρκουμίνη, χεντεραγενίνη, κερσετίνη (βρίσκεται στα κρεμμύδια και κυρίως τα κόκκινα, το μήλο, το τσάι, στους ξηρούς καρπούς, διάφορους τύπους μούρων, το κουνουπίδι και το λάχανο), ίχνη ψευδαργύρου. Ενδέχεται να χρειάζεται και χορήγηση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Τροφές πλούσιες σε ενεργοποιητές του πρωτεασώματος: ελιές, ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, πιπερόριζες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκόριζα.

Παράγοντες που ελαττώνουν τη συσσώρευση οξειδωμένων πρωτεϊνών


Ήπια καθημερινή φυσική σωματική δραστηριότητα.
Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα μέχρι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα.
Προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία με μείωση της έκθεσης στον ήλιο.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: εσπεριδοειδή, μήλα, σταφύλια, λαχανικά, καρότα, κόκκινο κρασί, σόγια, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια.
Η καθημερινή διατροφή να περιέχει επαρκή ποσότητα των παρακάτω μικροθρεπτικών συστατικών και σε περίπτωση έλλειψης ακόμα και συμπληρωματική χορήγηση τους.

 

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr