Διαβήτης και κουρκουμάς: Δέκα τρόποι που το ωφέλιμο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει

Διαβήτης και κουρκουμάς: Δέκα τρόποι που το ωφέλιμο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει

Διαβήτης και κουρκουμάς: Δέκα τρόποι που το ωφέλιμο μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει

Ένα φάρμακο για το διαβήτη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη στο αίμα, να προστατεύσει τα μάτια και τα νεφρά σας, να ανακουφίσει τον πόνο, να αποτρέψει τον καρκίνο και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή. Έχει επίσης καλή γεύση.

Αυτό το φάρμακο είναι ο κουρκουμάς, μέλος της οικογένειας τζίντζερ. Περίπου 2% έως 5% του κουρκουμά είναι η κίτρινη / πορτοκαλί σκόνη που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία δίνει στο κάρυ το όμορφο χρώμα της. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για αιώνες στην Αγιουρβέδα και στην κινεζική ιατρική. Το δίνουν για ανακούφιση από τον πόνο, βελτιωμένη πέψη και ηπατική λειτουργία και για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία πτυχών του διαβήτη, τόσο του τύπου 1 όσο και του τύπου 2. Μια επιστημονική εργασία από το Πανεπιστήμιο Κινέζικης Ιατρικής του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ εξέτασε πολλές μελέτες κουρκουμά από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά είναι μελέτες διαβητικών αρουραίων και ποντικών. Πρέπει, βέβαια, να επαναληφθούν στους ανθρώπους για να αποκτήσουν επιστημονική αποδοχή.

Κουρκουμάς και διαβήτης
Σε πολλές από αυτές τις μελέτες, η κουρκουμίνη μείωσε τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Η κουρκουμίνη εμπόδισε τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Οι αρουραίοι που κατανάλωναν κουρκουμίνη είχαν μειώσει το ηπατικό λίπος σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με αρουραίους που δεν κατανάλωναν κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη κατέστειλε τις δραστηριότητες των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγοι που προκαλούν φλεγμονή. Αυτή η δράση θα μπορούσε δυνητικά να επιβραδύνει πολλές επιπλοκές του διαβήτη, στις οποίες η φλεγμονή παίζει ρόλο.

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη βοηθώντας την ινσουλίνη να εισέλθει στα κύτταρα, ίσως στην AMPK που ανοίγει, επίσης, η άσκηση.
Σε μια μελέτη 240 ατόμων στην Ταϊλάνδη, η κουρκουμίνη εμπόδισε τον προδιαβήτη να εξελιχθεί σε διαβήτη. Περίπου το 16% των 116 ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο προχώρησε σε διαβήτη τύπου 2 εντός εννέα μηνών. Κανένας στην ομάδα που έλαβε 250 χιλιοστόγραμμα ημερησίως “κουρκουμινοειδών” από συμπληρώματα δεν προχώρησε.

Η κουρκουμίνη προστατεύει τα βήτα κύτταρα, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Μελέτες διαπίστωσαν ότι τα βήτα κύτταρα αναπτύχθηκαν ταχύτερα και έζησαν περισσότερο σε αρουραίους που κατανάλωναν κουρκουμίνη.
Η κουρκουμίνη υποστηρίζει τα νεφρά. Προωθεί την κάθαρση της κρεατινίνης και της ουρίας από το αίμα, κάτι που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν τα νεφρά.
Η κουρκουμίνη καταπολεμά τον καρκίνο. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, “φαίνεται ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων. Έχει τις ισχυρότερες επιπτώσεις στον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του εντέρου, τον καρκίνο του στομάχου και τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος”.
Η κουρκουμίνη βελτίωσε τη λειτουργία της στύσης σε αρουραίους που είχαν “στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από διαβήτη”. Το έκανε προφανώς αυτό αυξάνοντας τη ροή του αίματος στα γεννητικά τους όργανα.
Η κουρκουμίνη επιτάχυνε το άδειασμα του στομάχου σε αρουραίους. Βελτίωσε την πέψη.
Είναι, επίσης, “αντιοξειδωτικό”. Τα μόρια που ονομάζονται ROS (είδη αντιδραστικού οξυγόνου) μπορούν να “σκουριάσουν” τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα. Σε ορισμένες μελέτες, η κουρκουμίνη βρέθηκε να “καθαρίζει” το ROS από το σώμα, προστατεύοντας έτσι τα υγιή κύτταρα από την οξείδωση.

Κουρκουμάς, κουρκουμίνη, κύμινο και κάρυ
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη της κουρκουμίνης; 

Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα, που πωλείται ολόκληρη ή αλεσμένη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε, να το πασπαλίσετε με φαγητό ή να το αγοράσετε σε κάψουλες.

Η κουρκουμίνη είναι το “μελετημένο” δραστικό συστατικό στον κουρκούμη. Πολλοί πωλητές χρησιμοποιούν τους όρους κουρκουμίνι και κουρκουμάς και εννοούν ακριβώς το ίδιο.

Το κύμινο είναι εντελώς διαφορετικό, ένα μπαχαρικό από τους σπόρους ενός ανθοφόρου φυτού. Δεν έχει κουρκουμίνη, αλλά έχει αντιοξειδωτική δράση από μόνη της.

Η σκόνη κάρυ περιέχει συχνά κουρκουμά, κύμινο και άλλα καρυκεύματα. Εάν σας αρέσει η γεύση, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε τη δόση κουρκουμίνης σας.

Η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα
Η κουρκουμίνη έχει το μειονέκτημα ότι είναι δύσκολο για το σώμα να την απορροφήσει.
Ένας λόγος για τον οποίο η σκόνη κάρυ είναι τόσο υγιής είναι ότι συχνά περιέχει μαύρο πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται πιπερίνη που κρατά την κουρκουμίνη στο αίμα περισσότερο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάψουλες κουρκουμά / κουρκουμίνης που περιλαμβάνουν πιπερίνη.

Μπορείτε να μαγειρέψετε νόστιμο φαγητό με σκόνη κουρκουμά. Προτείνεται η προσθήκη του σε ομελέτα, λαχανικά, ρύζι, σούπες, smoothies ή να φτιάξετε ένα τσάι με γάλα και μέλι.

odiavitismou.gr

Με πληροφορίες από Diabetes Self – Management

Δισκία Κουρκουμά

Δισκία Κουρκουμά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr