Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το βούτυρο καριτέ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το βούτυρο καριτέ

Σίγουρα θα έχεις ακουστά το βούτυρο καριτέ (ή shea butter ή beurre de karité), μιας και πρόκειται για ένα συστατικό που περιέχεται στα περισσότερα ενυδατικά προϊόντα, lip balms, αφρόλουτρα και σαμπουάν που έχουμε στο σπίτι μας. Γνωρίζεις όμως περισσότερα πράγματα γι᾽αυτό το θαυματουργό φυτικό προϊόν;

Σοφία Ιωάννου

Λίγα λόγια για την ιστορία και την προέλευσή του
Το βούτυρο καριτέ εξάγεται από τον καρπό ενός άγριου, αιωνόβιου δέντρου της αφρικανικής σαβάνας (Νιγηρία, Μάλι, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο), το shea tree, το οποίο θεωρείται ιερό. Το δέντρο μπορεί να φτάσει έως και τα 15 μέτρα σε ύψος και να ζήσει 3 αιώνες. Ο καρπός του είναι βρώσιμος, θρεπτικός και αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους στις χώρες της δυτικής Αφρικής (όπως εμείς έχουμε αντίστοιχα το ελαιόλαδο). Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τον φωτισμό, την παραγωγή σαπουνιού, την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, ενώ παλαιότερα αντικαθιστούσε το βούτυρο κακάο στην σοκολατοβιομηχανία. Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των προστατευόμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Σε θερμοκρασία δωματίου το βούτυρο καριτέ είναι στερεό, αλλά απλώνεται με ευκολία μόλις έρθει σε επαφή με το δέρμα. Το καθαρό βούτυρο καριτέ έχει από άσπρο έως κίτρινο χρώμα, ουδέτερη οσμή και κρεμώδη σύσταση.

Ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο πολύ στην κοσμετολογία
Το βούτυρο καριτέ περιέχει στη σύνθεσή του μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ελαϊκό οξύ (ω-9) και λινελαϊκό οξύ (ω-6). Ακόμα είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, κατεχίνες, λουπεόλη και βιταμίνες A, D, E και F που έχουν κατ’ εξοχήν αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Στα πιο εξωτικά συστατικά του συγκαταλέγονται οι τερπενικές αλκοόλες που λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη, καθώς και το κινναμωμικό οξύ που απορροφά ελαφρά την υπεριώδη ακτινοβολία.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το βρίσκουμε σε κάθε είδους καλλυντικό προϊόν, μιας και προστατεύει το δέρμα, τα χείλη και τα μαλλιά από την ξηρότητα. Θρέφει, ενυδατώνει και ηρεμεί το ηλιοκαμένο δέρμα, ενώ είναι βάλσαμο ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις:
Το βούτυρο καριτέ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις απευθείας στην περιοχή που θες να ενυδατώσεις, αφού ζεστάνεις το προϊόν για λίγα λεπτά στις παλάμες σου. Άπλωσέ το με ελαφριές κινήσεις μασάζ σε γόνατα, αγκώνες και άλλα σημεία του σώματός σου που νιώθεις ξηρά και ταλαιπωρημένα και θα δεις αμέσως διαφορά.

Bonus tip: είναι το τέλειο φυσικό προϊόν για την πρόληψη των ραγάδων που δημιουργούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος.

www.madamefigaro.gr

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

 

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

Διαβάστε ακόμα