ΨΩΡΙΑΣΗ, 15 ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΨΩΡΙΑΣΗ, 15 ΒΟΤΑΝΑ ΜΕ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Boήθεια στο ενοχλητικό πρόβλημα της ψωρίασης δίνουν πάλι τα βότανα. Τουλάχιστον 15 βότανα παρέχουν βελτίωση των συμπτωμάτων και ο ευεργετικός τους ρόλος είναι συχνά γνωστός από την αρχαιότητα.

Το lifehug παρουσιάζει ορισμένα από αυτά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα βότανα δεν υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή και πως η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται πάντα με σύσταση του γιατρού:

Ο Ευκάλυπτος έχει πολλαπλές ιδιότητες, όπως εντομοαπωθητικές, αλλά παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μίας σειρά δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου έχει μοναδική αξία και μπορεί να συνδυαστεί με θυμάρι, κανέλα, πεύκο και λεβάντα.

Το «ταπεινό» Γαϊδουράγκαθο αποτελεί ένα πολύτιμο θεραπευτικό φυτό. Χάρη στην επίδρασή του στην ηπατική λειτουργία, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει πάσχοντες από ψωρίαση, καθαρίζοντας το αίμα.

Η Πικραλίδα (Ταραξακο) περιέχει στη ρίζα της μία σειρά από πικρές ουσίες, οι οποίες θεωρούνται από τα καλύτερα καθαρτικά της φύσης. Είναι τονωτικό του ήπατος και βοηθά σε δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή, καθώς και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η Βερβερίδα συμβάλλει, επίσης, στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Είναι ένα πικρό τονωτικό, το οποίο βοηθά στις λοιμώξεις και διαταραχές του δέρματος, όπως η ψωρίαση.

Η Μποράνζα χρησιμοποιείται σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και σε δερματικές διαταραχές, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Περιέχει λιπαρά οξέα, τα οποία ενυδατώνουν και αναζωογονούν το ταλαιπωρημένο δέρμα.

Η Κολλιτσίδα συμβάλλει στην αποβολή των άχρηστων υλικών και βοηθά σε δερματολογικά προβλήματα, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το φυτό.

Η Στελλαρία είναι ωφέλιμη για την αποκατάσταση αμυχών και τραυμάτων στο δέρμα και ιδιαίτερα στη φαγούρα και τον ερεθισμό.

Το λάδι Καρύδας βελτιώνει σημαντικά το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα, ενώ χρησιμοποιείται για κοψίματα και τραύματα, καθώς επιταχύνει την επούλωση και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και διατηρεί τους συνδετικούς ιστούς ισχυρούς και εύπλαστους. Συμβάλλει στην απολέπιση του εξωτερικού στρώματος των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Η Σκροφουλάρια είναι ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε αλοιφές και καταπλάσματα, για να καταπραΰνει ερεθισμένο δέρμα. Βοηθάει σε περιπτώσεις ψωρίασης, εκζέματος και εγκαυμάτων.

Η Υδραστίδα χρησιμοποιείται σε πολλά φυτικά βάλσαμα αλοιφών ως απολυμαντικό. Έχει αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση και είναι ωφέλιμο στην ψωρίαση και το έκζεμα.

Η Γλυκόριζα είναι πολλαπλά ωφέλιμη στον οργανισμό, ενώ -μεταξύ άλλων- βοηθά στην ψωρίαση.

Η Βρώμη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα στη θεραπεία του ξηρού δέρματος και την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων από τον ήλιο. Συμβάλλει στην επούλωση σοβαρών δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η σοβαρή ψωρίαση.

Ο καρπός του Ροδιού και το λάδι που παράγεται από τους σπόρους του, βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και την πρόληψη των ρυτίδων. Βελτίωση θα δουν άνθρωποι με δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, ξηρότητα και έκζεμα, καθώς παρέχει σημαντική ενυδάτωση.

Η ψυχρή έκθλιψη των καρπών του βοτάνου Ιπποφαές παράγει λάδι, το οποίο αναζωογονεί το δέρμα από δερματικά προβλήματα, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Ο Κουρκουμάς περιέχει την ουσία κουρκουμίνη, η οποία έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Ενισχύει την αντίσταση του δέρματος στις αλλεργίες, βοηθά στην αποβολή τοξινών, ενώ βελτιώνει την κατάσταση πασχόντων από ψωρίαση.

Ο Ευκάλυπτος έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία μιας σειράς δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, καθώς το αιθέριο έλαιό του έχει μοναδική αξία και μπορεί να συνδυαστεί με Θυμάρι, Κανέλα, Πεύκο και Λεβάντα. Η διατροφή παίζει ρόλο στη βαρύτητα της ψωρίασης Η διατροφή έχει ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Η δυσλειτουργία του εντέρου, η ανεπαρκής χώνεψη των τροφών και η περιορισμένη απορρόφηση πρωτεϊνών επιτρέπουν τη δημιουργία τοξινών στον οργανισμό. Πρόκειται για τις πολυαμίνες, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή κυττάρων.

Στην περίπτωση της ψωρίασης, θεωρείται κρίσιμη η ηπατική λειτουργία, καθώς το ήπαρ είναι το βασικό όργανο φιλτραρίσματος των διαφόρων ουσιών στον οργανισμό. Επίπτωση έχει, επίσης, η έλλειψη από τη διατροφή φυτικών ινών, το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές και -σε ορισμένες περιπτώσεις- η λήψη φαρμάκων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ψωρίαση έχει σχέση με την αντίσταση στην ινσουλίνη, την κεντρική παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ψωριακοί ασθενείς εμφανίζονται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 27%, ενώ κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υπέρταση, χοληστερίνη και καρδιαγγειακά επεισόδια. Όσο πιο σοβαρή είναι η ψωρίαση, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος. Από τις ίδιες μελέτες προκύπτει ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει θετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της ψωρίασης. Έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε γυναίκες έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης αυξάνεται σε συνάρτηση με το μέγεθος του δείκτη μάζας σώματος. Το εύρημα δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι η παχυσαρκία και ειδικά η κεντρική παχυσαρκία επηρεάζει τα επίπεδα φλεγμονωδών παραγόντων στο σώμα, το οποίο -με τη σειρά του- αντιδρά, δίνοντας μια ανεξέλεγκτη ανοσοποιητική και μεταβολική απάντηση.

Η συσσώρευση ενδοσπλαχνικού λίπους αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ταυτόχρονα διευκολύνει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών από τα λιποκύτταρα, παράγοντες οι οποίοι είναι αυξημένοι και στα άτομα με ψωρίαση. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι άτομα που ακολούθησαν διατροφή μειωμένων θερμίδων εμπλουτισμένη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και με μειωμένα ω-6 λιπαρά οξέα για ένα εξάμηνο, κατόρθωσαν να βελτιώσουν τη δράση της ανοσοκατασταλτικής τους αγωγής και τη γενική εικόνα της ψωρίασης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ψωρίαση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διατροφή, η οποία όμως έχει ρόλο στη βαρύτητα της νόσου. Οι τροφές που εμφανίζονται να έχουν θετική επίδραση στον έλεγχο της ψωρίασης είναι τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, γαύρος) και τα φασόλια. Ευεργετική είναι, επίσης, η διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ πρέπει να αποφεύγονται το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πουλερικά, τα λιπαρά προϊόντα και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Εκτός από τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει η καθημερινή πρωινή έκθεση στον ήλιο, με έναν περίπατο. Όσοι έχουν ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής δεν πρέπει να χρησιμοποιούν σεσουάρ. Περισσότερο ευάλωτοι στην πάθηση είναι οι καπνιστές… «Όχι» στο κάπνισμα πρέπει να λένε (και) οι πάσχοντες από ψωρίαση. Μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ψωρίαση, πιθανόν επειδή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι -στην αρχή της μελέτης- οι καπνιστές είχαν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ να εμφανίσουν τη νόσο. Και οι πρώην καπνιστές είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από ψωρίαση έχουν κάθε λόγο να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς θα διαπιστώσουν ότι θα δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης οδηγεί η κατανάλωση αλκοόλ. Η συστηματική κατανάλωση οινοπνευματούχων ποτών προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος και οδηγεί σε οξειδωτική γήρανση. Αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, θαμπή και δίνει την εικόνα γηρασμένου ανθρώπου. Την αρνητική σχέση αλκοόλ και ψωρίασης έχουν δείξει επιστημονικές μελέτες και οι ειδικοί σημειώνουν ότι η περιφερική αγγειοδιαστολή που δημιουργεί το αλκοόλ προκαλεί χαρακτηριστικό κοκκίνισμα ορισμένων τμημάτων του προσώπου και του σώματος. Αναφέρουν, δε, χαρακτηριστικά το φαινόμενο της κόκκινης μύτης στους αλκοολικούς.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.

Βρώσιμο λάδι καρύδας 500ml σε σούπερ προσφορά – 8 ευρώ!

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

www.lifehub.gr

Βρώσιμο λάδι καρύδας 500ml σε σούπερ προσφορά – 8 ευρώ!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr