ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ, ΗΡΕΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΝΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ, ΗΡΕΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΝΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ

 

Τα δύο είδη χαμομηλιών που αποστάζονται πιο συχνά για τα αιθέρια έλαια τους είναι το Ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemeleum nobile ή Anthemis nobilis) και το Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita ή Matricaria chamomilla).

 που σημαίνουν «μήλο του εδάφους», λόγω της μυρωδιάς του chamaemeleum nobile που θυμίζει μήλο. Η λέξη Matricaria προέρχεται από την λατινική matrix που σημαίνει «μήτρα» και αντανακλά την αρχαία ιατρική χρήση του βοτάνου για την θεραπεία των εμμηνορροϊκών διαταραχών.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, τα δύο αυτά αιθέρια έλαια του χαμομηλιού έχουν τις εξής βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:

Α) Βοηθούν στην εξομάλυνση της ροής της ενέργειας (γνωστή ως Qi ) μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης της ενέργειας είναι η ανακούφιση από πόνους, η χαλάρωση των νεύρων και ο κατευνασμός των σπασμών. Οι αντισπασμωδικές και αναλγητικές τους ιδιότητες αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της χρόνιας υπερέντασης, της αϋπνίας, της δυσπεψίας, του ευερέθιστου έντερου, της δυσκοιλιότητας, των πόνων περιόδου και του άσθματος.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί η υπεροχή του Ρωμαϊκού χαμομηλιού ως προς την ισχύ αυτών των ιδιοτήτων.

Β) Απελευθερώνουν την θερμότητα και ελαττώνουν την φλεγμονή. Ιδιαίτερα το Γερμανικό χαμομήλι ανακουφίζει αποτελεσματικά στην περίπτωση γαστρίτιδας, κυστίτιδας, ρευματοειδής αρθρίτιδας, ωτίτιδας, εκζέματος και δερματίτιδας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού παρουσιάζει ιδιαίτερη επίδραση στο λεγόμενο «ηλιακό πλέγμα», το σημαντικότερο νευρικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή του στομάχου. Μεταξύ άλλων είναι το κέντρο των επιθυμιών μας καθώς και η εστία της τάσης μας για έλεγχο, της επιδίωξης για αναγνώριση και της αίσθησης αυτοεκτίμησής μας. Το κέντρο αυτό διοχετεύει τις παρορμήσεις του εγώ οδηγώντας τες προς αυτό- ολοκλήρωση μέσω του αυτό-ελέγχου.

Έτσι για παράδειγμα στις περιπτώσεις της υπερβολικής επιθυμίας του εγώ το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού ελαττώνει την έντασή της και μειώνει τα αποτελέσματά της όπως είναι η απογοήτευση, η μνησικακία, ο θυμός και η κατάθλιψη. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις ατόμων που εξοργίζονται εύκολα από τα εργασιακά προβλήματα καθώς και από καταστάσεις που αισθάνονται έξω από τον έλεγχο τους.

Το έλαιο του χαμομηλιού είναι κατάλληλο για την ένταση που προέρχεται από την υπερπροσπάθεια και τον εκτεταμένο έλεγχο που εκδηλώνεται από άτομα με τάσεις τελειομανίας ή εργασιομανίας, τα οποία εύκολα αποθαρρύνονται και απογοητεύονται από τα εμπόδια.

www.lifehub.gr

Αιθέριο Έλαιο Χαμομήλι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr