Απώλεια βάρους μετά τα 50; Γίνεται με τις συμβουλές της διαιτολόγου

Απώλεια βάρους μετά τα 50; Γίνεται με τις συμβουλές της διαιτολόγου

Απώλεια βάρους μετά τα 50; Γίνεται με τις συμβουλές της διαιτολόγου

Αν διανύεις τη δεκαετία των 50+, αυτές οι συμβουλές της διαιτολόγου θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος.

Καθώς μεγαλώνει, το σώμα μιας γυναίκας αλλάζει διαρκώς και ενώ η εξωτερική και συναισθηματική κατάστασή της δεν συμβαδίζει πάντα με το ηλικιακό νούμερο, μετά τα 50, οι αλλαγές στον οργανισμό μιας γυναίκας είναι αναπόφευκτες. Οι περισσότερες αντιμετωπίζουν αύξηση βάρους μετά την εμμηνόπαυση και με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζονται προβλήματα υγείας, που μπορούν όμως να καθυστερήσουν με σωστή διατροφή.

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Σύμφωνα με έρευνες, το ανθρώπινο σώμα μετά τα 35 έτη χάνει κατά μέσο όρο από 3-5% από την μυϊκή του μάζα κάθε δεκαετία που περνάει. Παρ ’όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως και στα 50 είναι δυνατό να χάσει κανείς βάρος αν τρέφεται σωστά σε συνδυασμό με τακτική άσκηση. Μάλιστα, ο συνδυασμός αυτών όχι μόνο επιβραδύνει την απώλεια της μυϊκής μάζας και τον έλεγχο του βάρους, αλλά προστατεύει και από την εκδήλωση ασθενειών όπως οστεοπόρωση, διαβήτη, υπέρταση.

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Τι συμβουλεύει η διατροφολόγος;

Ενυδάτωση και περισσότερο νερό
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλούν κατακράτηση, που θα οδηγήσει σε αφυδάτωση. Συνεπώς, σημαντικό ρόλο παίζει η ενυδάτωση του οργανισμού για την αναπλήρωση των υγρών, καθώς το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αλλά και τις χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού. Προσοχή σε καφεΐνη και αλκοόλ, των οποίων η μεγάλη κατανάλωση οδηγεί επίσης σε αφυδάτωση, αλλά και στο αλάτι που συμβάλλει στην υπέρταση.

Τακτικές εξετάσεις και check-up
Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα και στην διατροφή, καλό θα ήταν να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά. Ο γιατρός σίγουρα θα την κατευθύνει σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού της και ίσως της προτείνει και κάποιο εξειδικευμένο πλάνο. Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως η διατροφή μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και με ενέργεια.
Ασβέστιο
Με την εμμηνόπαυση τα οστά της γυναίκας χάνουν την πυκνότητά τους πιο γρήγορα. Γι’ αυτό, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση ασβεστίου, που βρίσκεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα, η ικανοποιητική λήψη βιταμίνης D θα ενισχύσει την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά και τη σωστή χρήση του από το σώμα. Την βιταμίνη αυτή τη βρίσκουμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις, οι γιατροί προτείνουν συμπληρώματα, γιατί το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι διαλυτό μόνο στο λίπος. 

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην διατήρηση της υγείας την νεύρων. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Υπάρχει σε αφθονία στο μοσχάρι και στα δημητριακά.

Ω3 λιπαρά οξέα
Χιλιάδες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει τον ευεργετικό ρόλο τους στην φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος. Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης τους είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, αλλά και ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια.

Λουτεΐνη
Η λουτεΐνη ανήκει στα αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα στα κερατονοειδή. Η βασική της δράση είναι ότι προστατεύει την υγεία των ματιών και μπορεί να καταστείλει τη χρόνια φλεγμονή σε ευάλωτα άτομα, όπως οι ασθενείς με στεφανιαία αρτηριοπάθεια. Τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε λουτεΐνη είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, ο βασιλικός, ο κρόκος του αυγού.

Φυτικές ίνες
Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται και καλό θα ήταν να μειώνονται και οι θερμίδες αναλόγως. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και δεν μπορούν να διασπαστούν στον οργανισμό γι΄ αυτό και δεν αφομοιώνονται. Με την συχνή κατανάλωσή τους, χάνουμε πιο εύκολα κιλά, επειδή μας χορταίνουν εύκολα. Έτσι μπορούμε να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού σε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Μπορούμε να τις βρούμε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. 

www.shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr