Τροφές και αντηλιακή προστασία: Ποιες έχουν προστατευτική δράση;

Τροφές και αντηλιακή προστασία: Ποιες έχουν προστατευτική δράση;

Ο ήλιος είναι σύμμαχος – και για να μη γίνει εχθρός, η φύση μάς έχει προσφέρει τα κατάλληλα “εργαλεία” για την προστασία μας. Ανακάλυψε εδώ τις τροφές που θα ενισχύσουν τη δράση του αντηλιακού σου.

Οι οδηγίες που ακούμε σχετικά με την αντιμετώπιση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αντιφατικές. Η ανάγκη προστασίας από τον ήλιο θεωρείται δεδομένη, εξίσου δεδομένη όμως είναι και η ανάγκη πρόσληψης βιταμίνης D για το καλό της υγείας μας. Σε επιστημονική έκθεση που έχει δημοσιευτεί στο Nutrition Revision αναφέρεται ότι με την έκθεση στον ήλιο οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές καταστροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, φαίνεται ότι η αυξημένη ή, τουλάχιστον, η επαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω3, Ω6 και Ω9 έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση.

Τροφές και αντηλιακή προστασία: Ποια τρόφιμα έχουν προστατευτική δράση;
Αυτή την εποχή όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο καθόμαστε πιο πολύ στον ήλιο. Έτσι, τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και διαθέτουν αποδεδειγμένη δράση για την προστασία της επιδερμίδας είναι απαραίτητα στο καθημερινό μας τραπέζι. Αυτά είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η ντομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Τα ζωηρόχρωμα αυτά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, και έχουν αντηλιακή δράση, ενώ μάλιστα προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας!

Σουσάμι, μικρό αλλά θαυματουργό!
Στην κατηγορία των τροφίμων που ασκούν προστατευτική δράση απέναντι στον ήλιο ανήκουν και τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι το ταχίνι, το φιστικοβούτυρο και άλλα αλείμματα από ξηρούς καρπούς. Το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι) περιέχουν συστατικά όπως η τοκοφερόλη, φαινολικά σύμπλοκα, σησαμίνη και σεσαμολίνη, που εμφανίζουν έντονη δράση έναντι της οξείδωσης, προστατεύοντας τον οργανισμό και την επιδερμίδα από τη δράση οξειδωτικών ενώσεων. Το ταχίνι, μάλιστα, παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποδεικνύονται κλινικά από πολύ μεγάλη σειρά ερευνών. Μια χαρακτηριστική μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Medicinal Food έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις ξεχωριστές ιδιότητες του συγκεκριμένου προϊόντος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο επαναξιολόγησαν ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση σoυσαμιού και προϊόντων του με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης του οξειδωτικού στρες. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι αναφέρονται στην κατανάλωση ενός τροφίμου και όχι στη δράση ενός φαρμάκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ταχίνι χάρη και στις αντιβιοτικές του ιδιότητες, παλιότερα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο και για εξωτερική χρήση. Η γνώση υπήρχε εδώ και αιώνες. Οι νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα γνωρίζαμε και να δικαιώσουν όσους προσπαθούν να στραφούν σε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα επιλέγοντας να εντάξουν το σουσάμι (και κυρίως το ταχίνι) στην καθημερινή τους διατροφή. Άλλωστε, το ταχίνι δεν είναι τίποτε άλλο από 100% αλεσμένο σουσάμι που περικλείει το σύνολο των συστατικών του πολύτιμου αυτού σπόρου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα το καθιστούν σημαντικό για τη διατροφή μας.

Άρα δεν χρειάζομαι αντηλιακό αν καταναλώνω αυτές τις τροφές;
Τα αντιοξειδωτικά και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα προστατεύουν τον οργανισμό και το δέρμα “από μέσα” Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό, αφού με τη σωστή επιλογή της προστασίας και χρήση δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για το δέρμα σου απέναντι στην ακτινοβολία του ήλιου.

www.shape.gr

Λάδι Φραμπουαζ ή Σμέουρο. Το λάδι με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας και ισχυρή αντιρυτιδική δράση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr