Ιαματικά λουτρά: Πώς και πότε μπορεί να ανακουφίσουν από πόνους

Ιαματικά λουτρά: Πώς και πότε μπορεί να ανακουφίσουν από πόνους

Αν έχεις συνδέσει τα ιαματικά λουτρά με τη… γιαγιά σου, να ξέρεις ότι η λουτροθεραπεία είναι ευεργετική για την υγεία αλλά και για τη διάθεσή σου.

Γράφει η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ και τριτοετής φοιτήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Το 2000 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν συνδέσει την έννοια του γιατρού με αυτόν που γνώριζε πολύ καλά το νερό. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται συχνά οι θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών και το 5ο π.Χ. αιώνα η εμπιστοσύνη αυτή προς το ιαματικό νερό εκφράζεται με την ίδρυση των Ασκληπιείων που κτίζονται κοντά στις ιαματικές πηγές.

Η αξιοποίηση των περισσοτέρων λουτροπόλεων που λειτουργούν και σήμερα έγινε την δεκαετία του 1930. Η εξέλιξη των ιαματικών πηγών είναι στενά συνδεδεμένη με τις αντιλήψεις της Ιατρικής Παθολογίας. Σε εποχές όπου η ιατρική επιστήμη εφαρμόζει φυσικά μέσα θεραπείας των διαφόρων παθήσεων παρατηρούμε και ανάπτυξη των ιαματικών πηγών.

Λουτροθεραπεία και ιαματικός τουρισμός
Στην σημερινή εποχή η “λουτροθεραπεία” στα ιαματικά λουτρά εξελίσσεται και λαμβάνει τη μορφή του “Ιαματικού Τουρισμού”, ο δε ασθενής γίνεται σταδιακά και τουρίστας. Η επαναληπτική μορφή που έχει η υδροθεραπεία (ορισμένος αριθμός λούσεων σε ορισμένο χρονικό διάστημα), για να ολοκληρωθεί η θεραπεία, θέτει στη διάθεση του ασθενούς πολύ χρόνο και για άλλες δραστηριότητες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα θέρετρα του Ιαματικού Τουρισμού, τα γνωστά μας spa, που συνδυάζουν εκτός της υγείας και την ψυχαγωγία.

Ο Τουρισμός Υγείας ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την υγεία όπως τον Ιατρικό έλεγχο, την ειδική διαιτητική, την θεραπεία με βιταμίνες, τις βοτανοθεραπείες, τη γυμναστική, τις ειδικές θεραπείες όπως αντικαπνιστική, θεραπεία τον άγχους, ψυχοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, χαλάρωση, εκμάθηση ύπνου, έρευνα της σωστής γραμμής του σώματος αισθητική κλπ.

Τα οφέλη των ιαματικών λουτρών σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα
Η λουτροθεραπεία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος αποκατάστασης (σε συνδυασμό με ασκήσεις και άλλα φυσικά μέσα όπως ηλεκτροθεραπεία με αναλγητική δράση), προσφέρει στη βελτίωση των εκδηλώσεων (του πόνου, του αριθμού των ευαίσθητων και διογκωμένων αρθρώσεων, της δυσκαμψίας, της συσφικτικής ικανότητας των άκρων χεριών, του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, κ.ά.) και της λειτουργικής ικανότητας (σχετικά με την ικανότητα επιτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων) των ασθενών με φλεγμονώδεις αρθροπάθειες όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αγκυλωτικής (αγκυλοποιητικής) σπονδυλαρθρίτιδας και ψωριασικής αρθρίτιδας. Ο αριθμός των αξιόπιστων μελετών είναι ωστόσο μικρός και απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτική αξιολόγησή τους για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Από τις ειδικές φυσικοχημικές συνθήκες του ιαματικού νερού πιο σημαντικές είναι εκείνες, στις οποίες οφείλει την χημική του σύσταση και την θερμοκρασία του.
Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ιαματικών νερών συνιστούν η χημική σύσταση, η θερμοκρασία, η ραδιενέργεια, τα τυχόν περιεχόμενα αέρια, οι φυσικοχημικές παράμετροι (το pH, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, το δυναμικό οξειδοαναγωγής, η πυκνότητα κ.ά.), τα λιγότερο γνωστά συστατικά τους και οι αποθέσεις που δημιουργούν στην έξοδό τους. Η σύσταση και οι φυσικές ιδιότητες των ιαματικών νερών διαφέρουν μεταξύ των ιαματικών πηγών. Τα συστατικά αυτά θα μπορούσαν να διακριθούν σε διάφορα άλατα (χλωριούχου νατρίου, θειούχα, διττανθρακικά, ανθρακικά, σιδήρου, κ.ά.), ραδόνιο (radon), σελίνιο, αρσενικό, κ.ά. Ανάλογα με τη θερμοκρασία των ιαματικών νερών χωρίζονται σε ψυχρά (με θερμοκρασία νερού μέχρι 20oC), υπόθερμα (με θερμοκρασία 20-30oC), θερμά (με θερμοκρασία νερού 30-38oC) και υπέρθερμα (με θερμοκρασία ανώτερη των 38oC

Η λουτροθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με τη συμβουλευτική παρέμβαση (πληροφόρηση σχετικά με τη ρευματική νόσο τόσο στους ασθενείς όσο και στα σημαντικά για αυτούς πρόσωπα, τροποποίηση του τρόπου εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων, κ.ά.) και το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης, (πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμοσμένο στην πάθηση, την κατάσταση υγείας καθώς και της καθημερινότητας των ασθενών).

Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με την πηλοθεραπεία, δηλαδή την εφαρμογή του πηλού (λάσπης) στο ανθρώπινο σώμα με ολική ή μερική εμβάπτιση του σώματος ή με τοπική επάλειψη (επιθέματα λάσπης). Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει από 10 έως 15 εφαρμογές, με διακοπή 1-2 ημερών και ο χρόνος διάρκειάς της είναι 20 λεπτά. Η θερμοκρασία του πηλού πρέπει να είναι γύρω στους 44oC. Οι επιδράσεις της λουτροθεραπείας θα μπορούσαν σχηματικά να διακριθούν σε μηχανικές, θερμικές και χημικές.

Ρευματικά νοσήματα και λουτροθεραπεία
Σχετικά με την επίδραση της λουτροθεραπείας στην αντιμετώπιση των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η λουτροθεραπεία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος αποκατάστασης (σε συνδυασμό με ασκήσεις και άλλα φυσικά μέσα όπως ηλεκτροθεραπεία με αναλγητική δράση) προσφέρει στη βελτίωση των εκδηλώσεων (του πόνου, της δυσκαμψίας, της συσφικτικής ικανότητας των άκρων χεριών, κ.ά.) και της λειτουργικής ικανότητας (σχετικά με την ικανότητα επιτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων) των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η λουτροθεραπεία σε ασθενείς με Αγκυλωτική (Αγκυλοποιητική) Σπονδυλαρθρίτιδα ιδιαίτερα σε συνδυασμό με πρόγραμμα αποκατάστασης (συμβουλευτική παρέμβαση και ασκήσεων) προσφέρει σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής των ασθενών και ενισχύει τη βελτίωση που προσφέρει η φαρμακευτική θεραπεία.

Σε ασθενείς με Ψωριασική Αρθρίτιδα η λουτροθεραπεία μπορεί να προσφέρει στην υποχώρηση των εκδηλώσεων της νόσου και τη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης.

shape.gr

Αιθ. Έλαιο μοσχοκάρυδου: μυοχαλαρωτικό, αντιρευματικό, ανακουφιστικό.

Αιθ. Έλαιο μοσχοκάρυδου: μυοχαλαρωτικό, αντιρευματικό, ανακουφιστικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr