Bakuchiol | Το συστατικό που απειλεί τα πρωτεία της ρετινόλης στην αντιγήρανση

Bakuchiol | Το συστατικό που απειλεί τα πρωτεία της ρετινόλης στην αντιγήρανση

Η φυσική εναλλακτική της ρετινόλης είναι το πιο hot ενεργό συστατικό της σεζόν.

Βίκυ Χριστοπούλου

Τα τελευταία χρόνια η ρετινόλη αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της αντιγήρανσης, με τις σπουδαίες ευργετικές του ιδιότητες να ξεκινούν από την αντιμετώπιση των ρυτίδων μέχρι την καταπολέμηση της ακμής και της βελτίωσης της υφής της επιδερμίδας. Τώρα ένα νέο ενεργό συστατικό απειλεί τα πρωτεία της, υποσχόμενο τα ίδια αποτελέσματα, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ρετινόλης. Διαβάστε παρακάτω τι είναι το bakuchiol, καθώς και ποιες οι διαφορές του με τη ρετινόλη:

Τι είναι το bakuchiol;

Πρόκειται για το εκχύλισμα των σπόρων του φυτού Psoralea Corylifolia ή αλλιώς babchi που φύεται στην Ανατολική Ασία. Στην Ελλάδα συναντάται η psoralea bituminosa, η οποία σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Εδώ και χρόνια αποτελούσε δημοφιλές συστατικό στους αγιουρβεδικούς κύκλους, αλλά πρόσφατα κατάφερε να γίνει mainstream με την αύξηση της δημοτικότητας του vegan κινήματος.

Ευεργετικές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα του 2014, το bakuchiol έχει παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες με τη ρετινόλη, αν και είναι λιγότερο ισχυρό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 12 εβδομάδες θεραπείας με bakuchiol μπορούν να μειώσουν σημαντικά την όψη των γραμμών και των ρυτίδων, τη φωτογήρανση και τη μελάγχρωση, αυξάνοντας παράλληλα την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης απο τα μυστικά ομορφιάς.

Bakuchiol vs. Retinol
Η ρετινόλη και το bakuchiol δεν είναι όμοια δομικά. Στην πραγματικότητα, η δεύτερη έχει μεγαλύτερη δομική ομοιότητα με την ρεσβερατρόλη. Ωστόσο, είναι παρόμοια στη λειτουργικότητα, καθώς ρυθμίζουν τις ίδιες πρωτεΐνες και του ίδιους τύπους κολλαγόνου στο δέρμα.

Το πλεονέκτημα του bakuchiol είναι ότι, ενώ η ρετινόλη θεωρείται το θαύμα του skincare, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται η σταδιακή αύξηση της περιεκτικότητας των προϊόντων σε ρετινόλη. Το bakuchiol, από την άλλη πλευρά, δεν έχει καμία από τις παρενέργειες που μπορεί να αποτρέψει πολλούς να δοκιμάσουν τη ρετινόλη.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε τύπο δέρματος, αλλά κυρίως για όσους παρουσιάζουν ευαισθησίες. Σε αντίθεση με τη ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την πρωινή ρουτίνα ομορφιάς, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

/www.harpersbazaar.gr

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης απο τα μυστικά ομορφιάς.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr