6 ύπουλα συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη βιταμίνης Α

6 ύπουλα συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη βιταμίνης Α

 

Ίσως η ήπια ξηροφθαλμία σου να θέλει να σου πει κάτι

Ναταλία Πετρίτη

Ηβιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού βελτιώνει την όρασή μας, ενισχύει το ανοσοποιητικό, τη γονιμότητα και το μεταβολισμό μας, ενώ είναι επίσης υπεύθυνη για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος και του εγκεφάλου. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις καταστροφές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Βασικές πηγές βιταμίνης Α είναι τροφές όπως ο σολομός, το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα, το τυρί, ο κρόκος του αβγού, το μοσχαρίσιο συκώτι, το μπρόκολο, η κολοκύθα, το καρότο, το μάνγκο και το βερίκοκο. Επιπλέον, ορισμένα δημητριακά είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α.

Η προτεινόμενη δόση βιταμίνης Α για τις ενήλικες γυναίκες συνίσταται σε 700 μικρογραμμάρια την ημέρα, ενώ για τους άνδρες διαμορφώνεται στα 900 μικρογραμμάρια. Η έλλειψή της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σπάνια, μιας που εντοπίζεται σε πολλές τροφές, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι και απίθανη. Αν λοιπόν τα παρακάτω συμπτώματα σας φαίνονται γνώριμα, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τη διενέργεια ενός checkup που θα σας δώσει το απαραίτητο feedback σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης Α στον οργανισμό σας. Και μην ξεχνάτε: η βιταμίνη Α αποτελεί μια βιταμίνη από την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δύναται να πάθει overdose. Γι’ αυτό ποτέ μην καταναλώνετε συμπληρώματα χωρίς τη σύσταση γιατρού.

 

1/6
Ξηρά Μάτια
Τα ξηρά μάτια μπορούν να είναι η πρώτη ένδειξη έλλειψης βιταμίνης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε περίπτωση που στις γωνίες των ματιών σας εντοπίζετε ταυτόχρονα με την ξηροφθαλμία μικρές, αφρώδεις αλλοιώσεις, αναζητήστε τη γνώμη ενός οφθαλμίατρου.

2/6
Περιορισμός της νυχτερινής όρασης
Ο περιορισμός της νυχτερινής όρασης είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ίσως πάσχετε από έλλειψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α αποτελεί κρίσιμο τμήμα της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης που απορροφά το φως του αμφιβληστροειδούς. Χωρίς αυτή, η ανθρώπινη όραση δυσχεραίνεται κατά πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3/6
Πληγές που καθυστερούν να αποκατασταθούν
Η βιταμίνη Α βοηθά στην αποκατάσταση των σωματικών πληγών. Κι αυτό καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της αντιφλεγμονώδους δράσης του οργανισμού. Σε περίπτωση που αυτή δεν επαρκεί, το ανθρώπινο σώμα θα δυσκολευτεί να επουλώσει τυχόν πληγές στην επιφάνειά του.

4/6
Αύξηση των λοιμώξεων στο στήθος, το λαιμό και το αναπνευστικό
Η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση λοιμώξεων στο λαιμό, το αναπνευστικό σύστημα και το στήθος. Σε περίπτωση που υποφέρετε συχνά από αυτές, απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.

5/6
Ξηρό Δέρμα
Η έλλειψη βιταμίνης Α σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την ύπαρξη ξηροδερμίας και άλλων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, ωστόσο μπορεί να παίζει ως ένα βαθμό ρόλο στην επιδείνωσή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα περιέχουν ρετινόλη, μια ουσία που προέρχεται από τη βιταμίνη Α και βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, τη μείωση των ρυτίδων και στη λείανση του δέρματος. Σε περίπτωση λοιπόν που νιώθετε το δέρμα σας πιο ξηρό από ό,τι συνήθως, αναζητείστε καλλυντικά προϊόντα με παράγωγα βιταμίνης Α όπως η ρετινόλη.

6/6
Προβλήματα γονιμότητας
Κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα υποδεικνύουν πως η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται άμεσα με ζητήματα γονιμότητας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι σπάνια, όμως αν η δίαιτά σας είναι περιορισμένη ως προς την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που την εμπεριέχουν, τότε καλό θα ήταν να λάβετε τη γνώμη γιατρού και να διενεργήσετε αιματολογικές εξετάσεις στην περίπτωση που είστε στη διαδικασία προσπάθειας σύλληψης.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr