Βαρβάρα ή Ασουρέ συνταγή.

Βαρβάρα ή Ασουρέ συνταγή.

Σιτάρι, ξερά φρούτα και καρποί σε μπολ γεμάτο ενέργεια και γεύση.

Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τίνα Webb

Είναι ένας γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, που φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.

10′ προετοιμασία
50′ βράσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8 – 10
500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο σε μπόλικο νερό αποβραδίς
4 κουτ. σούπας σταφίδες
4 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1/2 ποτήρι νερό
3 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροκοπανισμένα
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, για 2-3 λεπτά

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα κρύο νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε το σιτάρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε καλά για περίπου 5 λεπτά.
Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μέλι, την κανέλα και το ξύσμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά για 3-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί ένας υδαρής χυλός.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε ένα βαθύ μπολ. Σκορπίζουμε την καρυδόψιχα, το σουσάμι και αφήνουμε να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Πηγή: www.gastronomos.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr