Ψευδάργυρος: Γιατί είναι απαραίτητος για ένα υγιές δέρμα

Ψευδάργυρος: Γιατί είναι απαραίτητος για ένα υγιές δέρμα

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ψευδάργυρος για την υγεία της επιδερμίδας μας;
Ψευδάργυρος: Γιατί είναι απαραίτητος για ένα υγιές δέρμα | vita.gr

Αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας προκειμένου να λειτουργεί ομαλά. Ωστόσο είναι και ένας εξαιρετικός καλλυντικός παράγοντας. Πιο συγκεκριμένα, όπως όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζει καθοριστικό ρόλο για την καταπολέμηση και τον έλεγχο των φλεγμονών και την ενδυνάμωση του ευερέθιστου δέρματος. Επιπλέον επιταχύνει την ανάπλαση και επούλωση, τη σύνθεση του κολλαγόνου και καταπολεμά αποτελεσματικά τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Οι καλλυντικές ιδιότητες του ψευδάργυρου
* Ίσως έχετε ακουστά το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide). Θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αντηλιακά συστατικά που υπερασπίζεται το δέρμα ενάντια στις βλαβερές UV ακτίνες. Για την ακρίβεια δημιουργεί ένα φυσικό προστατευτικό φιλμ που μπλοκάρει τον ήλιο και αντανακλά τις ακτίνες του, εμποδίζοντάς τις να διεισδύσουν στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Πλέον συναντάται πολύ συχνά σε εξελιγμένα αντηλιακά προσώπου και σώματος, που δεν αφήνουν λευκά υπολείμματα και ίχνη στην επιδερμίδα.

* Εμπλουτίζει πολλά λιπ μπαλμς, τα οποία προστατεύουν τα ξηρά χείλη και επουλώνουν τα σκασίματα.

* Χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο ψευδάργυρος συστήνεται για την αντιμετώπιση της ακμής. Σύμφωνα με μελέτες έχει την ικανότητα να μειώνει τα σπυράκια και να καταπραϋνει τις κοκκινίλες.

* Επίσης θεωρείται σημαντικό συστατικό ενάντια στη γήρανση μειώνοντας τις φλεγμονές που προκαλούν την καταστροφή του κολλαγόνου η οποία οδηγεί στις ρυτίδες και στη χαλάρωση.

Από ποιες πηγές τον προσλαμβάνουμε
Επειδή ο οργανισμός μας δεν παράγει ψευδάργυρο είναι σημαντικό να τον προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι οι εξής: Οστρακοειδή, κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, γαλακτοκομικά , αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά όπως μανιτάρια, λάχανο, μπιζέλια και σπαράγγια.

Παράλληλα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες του μέσω των καλλυντικών, όπως:

-Αντηλιακά

Πολλά εξελιγμένα αντηλιακά περιέχουν οργανικά φίλτρα όπου πρωτοστατεί το οξείδιο ψευδαργύρου.

Συνθέσεις ενάντια στην ακμή

Μία σειρά από μελέτες έδειξαν ότι όταν απλώνουμε τοπικά στο δέρμα συνθέσεις με ψευδάργυρο αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις ακμής.

-Αντιγηραντικοί οροί και κρέμες

Όπως και η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία και την προστασία του κολλαγόνου, της βασικής πρωτεϊνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και νεανικό.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr