Λεύκη και διατροφή: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες πρέπει να αποφύγετε. Ποια συμπληρώματα πρέπει να παίρνετε.

Λεύκη και διατροφή: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες πρέπει να αποφύγετε. Ποια συμπληρώματα πρέπει να παίρνετε.

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας μπορούν να περιοριστούν με την κατάλληλη διατροφή.
Τα κύτταρα των πασχόντων που παράγουν τις χρωστικές ουσίες προσβάλλονται και καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στο δέρμα. Σύμφωνα με τη Vitiligo Support International, τα άτομα με λεύκη μπορεί να μην έχουν επαρκή επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών και γι’ αυτό να παρουσιάσουν αυτή την αυτοάνοση πάθηση. Κάποιες δημοφιλείς τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

ένα μείγμα λεμονιού με βασιλικό
ginkgo biloba
μείγμα κουρκούμης και μουστάρδας
Λεύκη και σωστή διατροφή

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη «δίαιτα λεύκης», τα καλύτερα διατροφικά βήματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά και να πίνετε πολύ νερό. Και, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε αυτοάνοση νόσο, μπορεί να επωφεληθείτε από τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και περιέχουν φυτοχημικά, όπως το βήτα-καροτένιο και τα αντιοξειδωτικά .

Μερικές από τις τροφές που τα άτομα με λεύκη έχουν αναφέρει ως χρήσιμες για την κατάστασή τους είναι:

οι μπανάνες
τα μήλα
τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο
τα ρεβίθια
οι ρίζες, όπως τα τεύτλα, τα καρότα και τα ραπανάκια
τα σύκα και τα δαμάσκηνα
Οι ασθενείς με λεύκη έχουν συχνότερα ανεπάρκεια Β12 από τον μέσο πληθυσμό. Εάν παρατηρήσετε κάποια τέτοια ανισορροπία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να πάρετε συμπληρώματα έως ότου τα επίπεδα Β12 επανέλθουν. Μπορείτε να βρείτε τη βιταμίνη Β12 σε ζωικές τροφές ή σε τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12.

Ορισμένα μέταλλα έχουν επίσης θεωρηθεί χρήσιμα για την πρόληψη της υποτροπής της λεύκης, όπως:

Χαλκός
Σίδηρος
Ψευδάργυρος

Λεύκη και τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται έξαρση της λεύκης όταν καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες εσπεριδοειδών
Ακριβώς όπως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σωστή διατροφή για τη λεύκη, έτσι δεν υπάρχουν και ιατρικά επιβεβαιωμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται έξαρση της λεύκης όταν τρώνε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα που περιέχουν υδροκινόνες. Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου βέβαια είναι διαφορετικός και μπορεί να αντιδρά διαφορετικά σε ορισμένα τρόφιμα.

Μερικά από τα πιο «προβληματικά» τρόφιμα που σχετίζονται με τη λεύκη είναι:

αλκοόλ
βατόμουρα
εσπεριδοειδή
καφές
γαλακτοκομικά
ψάρι
χυμός φρούτων
φραγκοστάφυλα
σταφύλια
τουρσί
ρόδι
αχλάδι
κόκκινο κρέας
ντομάτες
προϊόντα σίτου

Η λεύκη είναι συχνά μια διά βίου κατάσταση. Αν και δεν μπορεί να θεραπευτεί, οι πάσχοντες που ακολουθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως σωστή διατροφή, μπορούν να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων της λεύκης. Θα πρέπει βέβαια να συμβουλεύεστε πάντοτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σχεδιάσει το κατάλληλο πρόγραμμα για τη δική σας περίπτωση.

health4u.gr/

Βιταμίνες και συμπληρώματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με λεύκη έχουν συχνά έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες, όπως το φολικό οξύ, η Β12, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Αυτά, μαζί με άλλα όπως το CoQ10, η βιταμίνη Ε, μερικές φορές η βιταμίνη C και μια υψηλής ποιότητας πολυβιταμίνη συνταγογραφούνται από ορισμένους γιατρούς για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βιταμίνες/συμπληρώματα χρησιμοποιούνται γενικά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το φολικό οξύ, το Β-12 και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να βοηθήσουν στην επαναχρωστική του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις κατάλληλες δόσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστάται η λήψη της βιταμίνης Β-12 και του φυλλικού οξέος μαζί Αυτά τα 2 θρεπτικά συστατικά αντιμετωπίζονται μαζί γιατί όταν συμπληρώνεται το ένα, θα πρέπει να συμπληρώνεται και το άλλο. Εάν υπάρχει ανεπάρκεια Β12 και λαμβάνεται μόνο φολικό οξύ, μπορεί να καλύψει ορισμένες από τις αλλαγές στο αίμα και ενδείξεις ότι υπάρχει ανεπάρκεια Β12. Μια τέτοια κάλυψη μπορεί να επιτρέψει την προοδευτική και μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα περιφερικά νεύρα. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει φολικό οξύ για τη σωστή χρήση της Β12.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ Ή ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΟΥ. Μερικοί συνδυασμοί συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνοι όταν συνδυάζονται ή όταν βγαίνουν εκτός ισορροπίας μεταξύ τους. Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται έτσι ώστε να μπορείτε να ερευνήσετε μόνοι σας για να καθορίσετε με το γιατρό σας την καλύτερη προσέγγιση στη θεραπεία σας.

vitiligosupport.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

 

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr