Πανάδες σκούρα σημεία και κηλίδες .Ποιές φυσικές θεραπείες στο σπίτι, συστήνουν οι δερματολόγοι  για να τις εξαφανίσουμε.

Πανάδες σκούρα σημεία και κηλίδες .Ποιές φυσικές θεραπείες στο σπίτι, συστήνουν οι δερματολόγοι για να τις εξαφανίσουμε.

Η μελάγχρωση του δέρματος μπορεί να είναι αντιαισθητική για ορισμένα άτομα και να τα επιβαρύνουν σε ψυχολογικό επίπεδο. Για τα μπαλώματα του δέρματος, υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες για τη μελάγχρωση με τις συστάσεις των δερματολόγων που μπορουν να βοηθήσουν.

Μελάγχρωση είναι ο χρωματισμός του δέρματος. Η μελανίνη είναι ένας τύπος χρωστικής ουσίας στο δέρμα. Τα κύτταρα του δέρματος δημιουργούν μελανίνη για να προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Διαφορετικοί  άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα μελανίνης στο δέρμα τους, τα οποία ευθύνονται για το συνολικό χρώμα του δέρματός τους. Ωστόσο, το δέρμα μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική ποσότητα μελανίνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα το δέρμα να σκουρύνει. Αυτό είναι υπερμελάγχρωση.

Η υπερμελάγχρωση τείνει να επηρεάζει μόνο κηλίδες του δέρματος στο πρόσωπο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα.

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση, και υπάρχουν επίσης φορές που ένα άτομο πρέπει να επισκεφτεί γιατρό για πλήρη διάγνωση και ιατρική θεραπεία.

Οι ειδικοί έκαναν έρευνες για το πως μπορούμε να διώξουμε τις πανάδες σε πρόσωπο και σώμα με φυσικά μέσα.

 

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα φυσικών προϊόντων που μπορούν να μας βοηθήσουν να τις εξαφανίσουμε.

Σπιτικές θεραπείες για τη μελάγχρωση

Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να ανταποκρίνεται καλά σε απλές θεραπείες στο σπίτι.

Οι σπιτικές θεραπείες στοχεύουν είτε στην αναπλήρωση και προστασία των κυττάρων είτε στην αντικατάσταση των υπερχρωματισμένων κυττάρων με φρέσκα, νέα κύτταρα.

Οι περισσότερες οικιακές θεραπείες περιλαμβάνουν οξέα και αντιοξειδωτικά σε ορισμένα προϊόντα οικιακής χρήσης, τα οποία μπορεί να προστατεύουν και να εξισορροπούν το δέρμα.

Μια μελέτη

Αξιόπιστη πηγή σημειώνει ότι οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν πολλά οξέα ως χημικό πίλινγκ για να βοηθήσουν σε δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή και η μελάγχρωση.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν:

γαλακτικό οξύ
κιτρικό οξύ
γλυκολικό οξύ
σαλικυλικό οξύ

Τα προϊόντα οικιακής χρήσης δεν εκθέτουν το δέρμα σε τόσα από αυτά τα οξέα όσο ένα χημικό πίλινγκ στο ιατρείο του δερματολόγου. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να έχουν ήπια αποτελέσματα και να βοηθούν στη βελτίωση της εμφάνισης της υπερμελάγχρωσης.

Μηλόξυδο


Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μηλόξυδο στο δέρμα για να προσπαθήσουν να ελαφρύνουν την ανεπιθύμητη μελάγχρωση. Το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο χημικό ξεφλούδισμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ως μελέτη στο περιοδικό Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική Βασισμένη σε ΣτοιχείαΑξιόπιστη πηγήσημειώσεις, το μηλόξυδο περιέχει επίσης πολυφαινόλες. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να προστατεύσουν τα κύτταρα του δέρματος.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες άμεσες ενδείξεις σχετικά με τη χρήση μηλόξυδου για την υπερμελάγχρωση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρουν χρήσιμο, αλλά πρέπει να φροντίσουν να χρησιμοποιούν το προϊόν σωστά.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, εφαρμόστε 1 μέρος μηλόξυδο και 1 μέρος νερό στη μελαγχρωστική περιοχή για λίγα λεπτά, δύο φορές την ημέρα. Ξεπλύνετε καλά την περιοχή μετά. Προσέχετε για τυχόν σημάδια ερεθισμού και σταματήστε να χρησιμοποιείτε το ξύδι εάν εμφανιστεί ερεθισμός στην περιοχή.

Γιαούρτι ή γάλα


Το γιαούρτι και το γάλα περιέχουν και τα δύο γαλακτικό οξύ , το οποίο είναι ένα κοινό συστατικό στο χημικό peeling για το δέρμα. Οι μικρές ποσότητες σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ήπια υπερμελάγχρωση.

Η εφαρμογή γιαουρτιού ή γάλακτος απευθείας στη χρωματισμένη περιοχή ή το μούλιασμα ενός βαμβακιού σε γάλα και η εφαρμογή του στην περιοχή μπορεί να είναι και οι δύο χρήσιμες σπιτικές θεραπείες.

Οι άνθρωποι πρέπει να αφήνουν το γιαούρτι ή το γάλα να καθίσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλένουν καλά την περιοχή και να εφαρμόζουν ενυδατική κρέμα. Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να βελτιώσουν τις κηλίδες στο δέρμα τους.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι και το κύριο ενεργό συστατικό του, η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της μελάγχρωσης του δέρματος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ως κριτική στο Journal of Cutaneous and Aesthetic SurgeryΑξιόπιστη πηγήΣημειώσεις, το EGCG είναι μια αντιοξειδωτική ένωση που θα μπορούσε να βοηθήσει να μπλοκάρει τις διεργασίες στα κύτταρα που οδηγούν σε υπερβολική μελάγχρωση. Τα ίδια τα φύλλα πράσινου τσαγιού περιέχουν επίσης γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του δέρματος.

Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να υποστηριχθούν αυτές οι θεωρίες.

Για άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το φάρμακο, η λήψη ενός από του στόματος συμπληρώματος EGCG ή η εφαρμογή ενός υγρού φακελίσκου πράσινου τσαγιού στη μελάγχρωση περιοχή για λίγα λεπτά κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει.

Βιταμίνη C
Η κριτική στο Journal of Cutaneous and Aesthetic SurgeryΑξιόπιστη πηγήυπογραμμίζει πιθανές θεραπείες για την υπερμελάγχρωση, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Σε μορφές όπως το ασκορβικό οξύ ή το κιτρικό οξύ, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της εμφάνισης του δέρματος.

Ωστόσο, η ανασκόπηση σημειώνει επίσης ότι τα διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης C στα τρόφιμα καθιστούν πολύ δύσκολο τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεών της. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η βιταμίνη C δεν έχει ουσιαστικά παρενέργειες και ότι ο συνδυασμός της με άλλες επιλογές μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της.

Η εφαρμογή προσβάσιμων πηγών βιταμίνης C, όπως γκρέιπφρουτ, λεμόνι ή παπάγια , στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αντιοξειδωτικών στην επιφάνεια και να φωτίσει τα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου.

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πηγές μαζί με άλλες οικιακές θεραπείες για τη μελάγχρωση για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C δεν διεισδύει όμως πολύ καλά στο δέρμα.

Κόκκινο κρεμμύδι


Τα κόκκινα κρεμμύδια , ή το Allium cepa , μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος παράγοντας λεύκανσης του δέρματος για μερικούς ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2011 στο περιοδικό Έρευνα Φυσικών ΠροϊόντωνΑξιόπιστη πηγή σημειώσεις ότι απομονώσεις από κόκκινο κρεμμύδι μπλοκάρουν τις κυτταρικές δράσεις που οδηγούν σε υπερβολική μελάγχρωση.

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές εξέταζαν μεμονωμένες ενώσεις και όχι το ίδιο το κρεμμύδι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν το ίδιο το κρεμμύδι είναι αποτελεσματικό, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το κρεμμύδι ως σπιτική θεραπεία για τη μελάγχρωση.

Ένας απλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το κόκκινο κρεμμύδι είναι να τρίψετε το κρεμμύδι και να το προσθέσετε σε ένα άδειο φακελάκι τσαγιού. Εφαρμόστε τη σακούλα στην περιοχή της υπερμελάγχρωσης, χρησιμοποιώντας ιατρική ταινία για να την κρατήσετε στο δέρμα εάν είναι απαραίτητο.

Αλόη


Η εφαρμογή τζελ αλόης βέρα απευθείας στο χρωματισμένο δέρμα μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για τη μείωση της μελάγχρωσης με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη στο περιοδικό Planta MedicaΑξιόπιστη πηγή, που αφορούσε κύτταρα γυρίνου, σημειώνει ότι το ενεργό συστατικό της αλόης βέρα, που ονομάζεται αλοεσίνη ή αλοΐνη, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της μελάγχρωσης του δέρματος.

Ενώ περισσότερες μελέτες για το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων, τα αρχικά στοιχεία σε ζωικά μοντέλα φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Εκχύλισμα γλυκόριζας
Το εκχύλισμα γλυκόριζας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της μελάγχρωσης φυσικά.

Η κριτική στο Journal of Cutaneous and Aesthetic SurgeryΑξιόπιστη πηγήσημειώνει ότι η glabridin, η οποία είναι το κύριο ενεργό συστατικό της γλυκόριζας, προστατεύει το δέρμα από τη μελάγχρωση λόγω των ακτίνων UVB. Και πάλι, οι συγγραφείς ζητούν περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να αποδείξουν αυτή τη δράση.

Πολλές τοπικές κρέμες που περιέχουν γλυκόριζα ή το εκχύλισμα της μπορεί να διατίθενται χωρίς συνταγή και θα έχουν τις δικές τους οδηγίες χρήσης.

Μούρο


Τα φύλλα μουριάς και τα εκχυλίσματά τους μπορεί επίσης να είναι φυσικές θεραπείες για τη μελάγχρωση.

Ως κριτική στο The Journal of Clinical and Aesthetic DermatologyΑξιόπιστη πηγή Σημειώνεται ότι το δραστικό συστατικό στα φύλλα μουριάς μπλοκάρει τους παράγοντες που προκαλούν μελάγχρωση και διασπείρει τη μελανίνη.

Η έρευνα γύρω από το φυτό χρησιμοποιεί εξαιρετικά καθαρές μορφές του εκχυλίσματος. Ωστόσο, το μούλιασμα των αποξηραμένων φύλλων μουριάς και η εφαρμογή τους στο δέρμα κάθε μέρα μπορεί επίσης να εκθέσει το σώμα σε μικρότερες ποσότητες αυτών των ίδιων συστατικών, τα οποία μπορεί να προσφέρουν ήπια αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

Τύποι μελάγχρωσης
Μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες ηλικίας στο δέρμα που εκτίθεται συχνά στον ήλιο.

Οι συνήθεις μορφές υπερμελάγχρωσης περιλαμβάνουν αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν συχνά κηλίδες ηλικίας, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές του σώματος με συχνή έκθεση στον ήλιο.

Πολλές μορφές υπερμελάγχρωσης είναι αβλαβείς και δεν είναι τίποτα άλλο από υπερπαραγωγή μελανίνης.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης.

Αυτές οι προϋποθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

άμεσο τραύμα από ατύχημα ή πάθηση δέρματος
ορμονικές ανισορροπίες
αντίσταση στην ινσουλίνη
προβλήματα με το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο παράγει ορμόνες
ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης
θεραπείες καρκίνου  όπως φάρμακα χημειοθεραπείας
Σε όλες τις περιπτώσεις, η ίδια η υπερμελάγχρωση δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τον οργανισμό. Ωστόσο, μια υποκείμενη πάθηση μπορεί να απαιτεί κατάλληλη θεραπεία.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

 

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr