Δέρμα λιπαρό, ξηρό, θαμπό ή ώριμο. Κορυφαίες συστάσεις απο δερματολόγους αύξησης κολλαγόνου, για κάθε τύπο επιδερμίδας

Δέρμα λιπαρό, ξηρό, θαμπό ή ώριμο. Κορυφαίες συστάσεις απο δερματολόγους αύξησης κολλαγόνου, για κάθε τύπο επιδερμίδας

 

Η απόλυτη δίαιτα για τον μοναδικό τύπο επιδερμίδας σας

.

Μεγαλώνοντας, μπορεί να έχετε ακούσει ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό. Και είναι αλήθεια — το ποιός  είσαι είναι απείρως σημαντικότερο από το πώς φαίνεσαι.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αυτοφροντίδα , συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας του δέρματος, είναι εγωιστική. Το παλιό κλισέ μπορεί επίσης να ισχύει όταν εργάζεστε με όπλο σας και προαπαιτούμενο την εξωτερική σας εμφάνιση.

«Όσον αφορά το δέρμα και την επιφάνεια του δέρματος, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν με τοπικές αλοιφές», λέει η Lisa Moskovitz, RD, CDN, Διευθύνων Σύμβουλος του New York Nutrition Group και συνεργάτης με το Seeds of Change . «Πολλά από αυτά που βλέπουμε εξωτερικά είναι προϊόν αυτού που συμβαίνει μέσα. Το φαγητό είναι μέρος αυτού.»

Η Michele Green , MD, κοσμητική δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, συμφωνεί.

«Η διατροφή επηρεάζει κυρίως τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα και οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές από τις φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα», λέει ο Green. «Αυτό σημαίνει ότι η γενική υγεία και η εμφάνιση του δέρματος συνδέονται, αναπόφευκτα, στενά με τις ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζονται από τη διατροφή».

Ο Green λέει ότι η επιλογή κάποιων τροφίμων και η απόρριψη άλλων  άλλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματός .

Τούτου λεχθέντος, οι καλύτερες τροφές για εσάς θα εξαρτηθούν από τον τύπο του δέρματός σας. Αυτή η στρατηγική είναι παρόμοια με το πώς μπορείτε να επιλέξετε μια διαφορετική ενυδατική κρέμα από τη φίλη σας με άλλο τύπο δέρματος.

Δείτε τι προτείνουν τρεις ειδικοί για το τι πρέπει να φάτε με βάση τις ανάγκες του δέρματός σας.

Είτε πρόκειται για μια δοκιμασμένη και αληθινή αγωγή περιποίησης του δέρματος, πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας ή για τα καλλυντικά που σας ενδιαφέρει, η ομορφιά είναι προσωπική.

Γι’ αυτό βασιζόμαστε σε μια διαφορετική ομάδα συγγραφέων, εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών για να μοιραστούν τις συμβουλές τους για τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο ποικίλλει η εφαρμογή του προϊόντος έως την καλύτερη μάσκα φύλλου για τις ατομικές σας ανάγκες.

 

Πώς να διαγνώσετε τον τύπο του δέρματός σας

Πριν ξεκινήσετε να γεμίζετε το καλάθι ειδών παντοπωλείου σας, θα πρέπει να υπολογίσετε τον τύπο δέρματος που έχετε.

Η Green προτείνει να αρχίσετε να μην χρησιμοποιείτε κανένα προϊόν μετά τον καθαρισμό του δέρματός σας και να προσέχετε την εμφάνισή του μετά από αρκετές ώρες. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τον τύπο που έχετε.

Γενικά, οι κύριοι τύποι δέρματος είναι:

ξηρός
κανονικός
ελαιώδης
συνδυασμός

Σε αυτούς τους τύπους δέρματος, μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως ακμή, ξεφλούδισμα ή θαμπάδα.

Σύμφωνα με τον Green, αν το δέρμα σας φαίνεται:

-λαμπερό, έχεις λιπαρό δέρμα
-ξεφλουδισμένο, κόκκινο ή ερεθισμένο, έχετε ξηρό δέρμα
-λιπαρό σε ορισμένες περιοχές και ξηρό σε άλλες, έχετε μικτό δέρμα

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για ξηρό δέρμα
Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, μπορεί να διψάει.

«Θέλουμε να σκεφτόμαστε την ενυδάτωση», λέει ο Moskovitz. Το να πίνετε 2 λίτρα νερό κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά ο Moskovitz λέει ότι μπορείτε επίσης να πάρετε νερό από φρούτα, όπως το καρπούζι.

Ο Green λέει ότι μπορείτε επίσης να ενυδατώσετε το δέρμα σας μέσω λιπαρών οξέων, όπως αυτά που βρίσκονται σε:

αβοκάντο
ελαιόλαδο
σολομός
Σκόπιμο επίσης και ωφέλημο θα είναι  να περιορίσετε στο ελάχιστο την πρόσληψη τροφών και ποτών που αφυδατώνουν.

«Η υπερβολική καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να στεγνώσουν», λέει ο Moskovitz.

Τα επίπεδα ανοχής του καθενός είναι διαφορετικά, αλλά προτείνει να περιορίσετε τον εαυτό σας σε 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα (περίπου δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ των 8 ουγγιών) και να ακολουθήσετε τις οδηγίες από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)Αξιόπιστη πηγή όταν πρόκειται για αλκοόλ.

Αλλά το ξηρό δέρμα δεν είναι απλώς προϊόν αφυδάτωσης.

«Οι ελλείψεις σε [ βιταμίνες Α και C ] μπορούν να συμβάλουν στην ξηροδερμία», λέει ο Green. Προτείνει να αυξήσετε την πρόσληψη:

σπανάκι
μπρόκολο
γλυκοπατάτα

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για λιπαρό δέρμα

Ο Moskovitz λέει ότι είναι δελεαστικό να αφαιρέσετε λάδι από τη διατροφή σας εάν έχετε λιπαρό δέρμα. Αλλά αυτή δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη διαδρομή.

«Οι άνθρωποι υποθέτουν αυτόματα ότι το λάδι παράγει περισσότερο λάδι», λέει. «Τα αντιφλεγμονώδη έλαια… μπορούν πραγματικά να το μειώσουν».

Ορισμένες τροφές με αντιφλεγμονώδη έλαια περιλαμβάνουν:

αβοκάντο
ελιά
ψάρι
λιναρόσπορος

Αλλά η Moskovitz συμβουλεύει τους πελάτες της να περιορίσουν τα λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, και να διατηρήσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης στο ελάχιστο (ή κάτω από το 10 τοις εκατό την ημέρα).

Ο Green συμφωνεί και λέει ότι μερικές απλές εναλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ στον έλεγχο του λιπαρού δέρματος.

«Η πρόληψη της υπερπαραγωγής σμήγματος και η καταπολέμηση των φραγμένων πόρων μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με δημητριακά ολικής αλέσεως και η επιλογή πουλερικών ή ψαριών αντί για… κόκκινο κρέας», λέει ο Green, προσθέτοντας ότι η αντικατάσταση των τροφών με ζάχαρη για εκείνα με φυσικά σάκχαρα. όπως τα φρούτα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για μικτές επιδερμίδες

Δεδομένου ότι το μικτό δέρμα είναι ένας συνδυασμός ξηρού και λιπαρού, ο Moskovitz λέει ότι η ενσωμάτωση των προγραμμάτων γευμάτων και για τους δύο τύπους είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Τα άτομα με μικτό δέρμα δεν χρειάζεται να χάσουν εντελώς τους υδατάνθρακες. Αλλά ο Green λέει ότι είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε ποια είδη δημητριακών και σιταριού τρώτε.

«Οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μπορούν να αποβάλουν την ευαίσθητη ισορροπία κάποιου με μικτό δέρμα», λέει. «Όταν επιλέγετε υδατάνθρακες, επιλέξτε [αυτούς που έχουν] υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό , όπως καστανό ρύζι ή κινόα».

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για δέρμα με τάση ακμής
Αν και η ακμή θεωρείται συχνά ως θέμα της εφηβείας, δεν είναι.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας ορίζει την «ακμή ενηλίκων» ως ακμή που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε άτομα όταν είναι ενήλικες. Η εμμηνόπαυση είναι ένας κοινός ένοχος.

«Είναι ένας συνδυασμός λιπαρότητας, φλεγμονής και βακτηρίων», λέει ο Moskovitz.

Ο Moskovitz συμβουλεύει τα άτομα με ακμή να μηδενίζουν τα μικροθρεπτικά συστατικά αντί να ακολουθούν απλώς ένα πρόγραμμα διατροφής για λιπαρό δέρμα.

«Λάβετε άφθονη βιταμίνη C μέσω μιας ποικιλίας μούρων και φρούτων», λέει. «Ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος για την ακμή και μπορείτε να τον βρείτε σε οστρακοειδή και άπαχη ζωική πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο».

Μπορείτε επίσης να βρείτε φυτικές πηγές ψευδαργύρου σε τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι σπόροι κολοκύθας.

Ο Green λέει ότι ορισμένοι πελάτες έχουν την τύχη να ελαχιστοποιούν ή να κόβουν τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα ζαχαρούχα ή λιπαρά τρόφιμα.

«Αυτές οι τροφές έχουν [βρεθεί] ότι προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και προκαλούν αιχμές στις ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος», λέει ο Green. «Μια αύξηση στην ποσότητα του σμήγματος που παράγεται μπορεί να σχετίζεται με την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων και την ανάπτυξη ακμής».

Αλλά ο Moskovitz λέει ότι τα προβιοτικά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελληνικό γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσουν την ακμή. Προτείνει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν αποκλείσετε τροφές που έχουν επίσης διατροφικά οφέλη, όπως τα γαλακτοκομικά, καθώς το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για θαμπό δέρμα

Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι το μαύρισμα δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αποκτήσετε φυσικά λαμπερό δέρμα, καθώς είναι μια μορφή βλάβης από τον ήλιο. Αλλά η προσθήκη ορισμένων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ηλιόλουστη εμφάνιση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Ο Moskovitz λέει ότι το θαμπό δέρμα προκαλείται συχνά από το οξειδωτικό στρες από το περιβάλλον μας, όπως μέσω της έκθεσης σε ρύπους και φυτοφάρμακα.

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το σώμα μας από το οξειδωτικό στρες και ένας τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε είναι μέσω των αντιοξειδωτικών», λέει. «Αυτό είναι όταν ακούς, «Φάε το ουράνιο τόξο»».

Και, όταν πρόκειται για αντιοξειδωτικά, ο Paul Jarrod Frank, MD, κοσμητικός δερματολόγος και συγγραφέας του “The Pro-Aging Playbook », προτείνει να βελτιώσετε τη μικροθρεπτική ουσία λυκοπένιο .

Τα τρόφιμα με λυκοπένιο περιλαμβάνουν πολλά κόκκινα ή ροζ φρούτα και λαχανικά, όπως:

ντομάτα
γκουάβα
παπάγια
κόκκινο πιπέρι

Μερικές ένοχες απολαύσεις επιτρέπονται να προστεθούν στο τραπέζι, λέει ο Moskovitz, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού (με μέτρο) και της σοκολάτας.

«Το κακάο είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών», λέει ο Moskovitz. «Τρώτε επιπλέον μαύρη σοκολάτα (ή πάνω από 75 τοις εκατό). Διαφορετικά, παίρνετε περισσότερη ζάχαρη από κακάο».

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για ώριμο δέρμα

Πρώτα πράγματα πρώτα: Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, ανεξάρτητα από το τι τρώτε, το δέρμα όλων θα γεράσει τελικά.

Οι ρυτίδες συμβαίνουν, και αυτό είναι εντάξει.

Αλλά ο Moskovitz λέει ότι η αναζήτηση τροφής πλούσιας σε κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει  τη διαδικασία.

«Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας», λέει. «Είναι η κόλλα που κρατά το σώμα μας ενωμένο. Αλλά αρχίζουμε να χάνουμε αυτό το κολλαγόνο ήδη από τα 20 μας».

Μπορείτε να αναπληρώσετε το κολλαγόνο με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως:

αυγά
ψάρι
άπαχα κρέατα

Λέει επίσης ότι η βιταμίνη C που βρίσκεται στα βατόμουρα και τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει το κολλαγόνο.

Ο Green λέει ότι καλό είναι να  περιορίσετε τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες και πατατάκια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και “σπάσιμο”.

«Όταν το ώριμο δέρμα αφυδατώνεται, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να φαίνονται πιο έντονες», λέει. «Ορισμένες τροφές μπορούν να τραβήξουν την υγρασία από το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα και επιδείνωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων».

Αλλά ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην τρώτε αρκετά.

«Το δέρμα χρειάζεται πρωτεΐνες και λίπος για να παραμείνει παχουλό καθώς και να υποστηρίξει τους μυς», λέει ο Frank.

Αν και η διατροφή σας δεν είναι μια θεραπεία για όλα τα δερματικά προβλήματα, οι ειδικοί λένε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για τη φροντίδα του δέρματος.

Οι καλύτερες τροφές για το δέρμα σας εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματός σας. Αφού καταλάβετε τον τύπο του δέρματός σας, μπορείτε να επιλέξετε τροφές που αναδεικνύουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας και μετριάζουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν περιορίσετε ή αφαιρέσετε οτιδήποτε από τη διατροφή σας. Γενικά, για βέλτιστη υγεία του δέρματος, είναι καλύτερο να τρώτε τηγανητά και ζαχαρούχα τρόφιμα με μέτρο και να περιορίζετε την πρόσληψη αλκοόλ.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr