Μόνος και ευτυχισμένος γίνεται;

Μόνος και ευτυχισμένος γίνεται;

Η ευτυχία στη σχέση βρίσκεται στην αντίληψή μας για αυτήν.
Με την πάροδο των ετών, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται σε σχέση, τείνουν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν σύντροφο.

Αυτό όμως, αντικατοπτρίζει μόνο το μέσο όρο των ανθρώπων ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η εργένικη ζωή μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα, όπως οι στενότερες σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια.

Μία μελέτη υποστηρίζει ότι και η ιδιοσυγκρασία, ένα γονιδιακό στοιχείο, παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση της ευτυχίας στους ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε μία συντροφική σχέση.

Η μελέτη προσθέτει ένα άλλο επίπεδο: οι αδέσμευτοι άνθρωποι μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ακριβώς όσο πλήρεις όσο και τα ζευγάρια, αλλά αυτή η αντίληψη να εξαρτάται εν μέρει από τον τρόπο που προσεγγίζουν γενικά τις σχέσεις.

Το κλειδί στην προσέγγιση των σχέσεων, είναι αν ένα άτομο προτιμά να αποφεύγει τη σύγκρουση στις σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η εργένικη ζωή εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, εξίσου ικανοποιητική όσο και η ζωή στη σχέση.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που μένουν ανεπηρέαστοι από τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της σχέσης, τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχείς όταν είναι μόνοι, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Psychological και Personality Science.

Διαβάστε σχετικά: Μιλώντας για Μοναξιά και όχι Μοναχικότητα

Η οδός για την ευτυχία δεν κρύβεται μόνο στη συντροφική σχέση
Για μερικούς ανθρώπους, διαφαίνεται από την έρευνα, ότι το να μη βρίσκονται σε μία σχέση, τους αποφορτίζει από ένα μεγάλο βάρος άγχους. Νομίζω ότι μέσα από αυτή τη μελέτη υπογραμμίζεται το γεγονός ότι στις σχέσεις δεν ισχύουν τα ευρήματα για όλους. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να φτάσει κανείς στην ευτυχία, δήλωσαν συνεργάτες των ερευνητών.

Ταυτόχρονα, όμως, οι άνθρωποι που προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν τη σύγκρουση στις σχέσεις, ενδέχεται να τείνουν προς τη νευρωτική πλευρά. Και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αλλαγή της αντίληψής τους.

Αυτός είναι συχνά ένας από τους στόχους στη συμβουλευτική ζευγαριών. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις αρνητικές πτυχές της σχέσης τους και να επικεντρωθούν περισσότερο στις θετικές πτυχές.

Έτσι οι άνθρωποι που μισούν τις διαφωνίες, δεν θα πρέπει να προεξοφλούν μια ελπιδοφόρα ρομαντική σχέση», σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Μπορείτε να αλλάξετε, δεν είστε κολλημένοι.

Οι τρέχουσες διαπιστώσεις βασίζονται σε περισσότερους από 4.000 ενήλικες που ρωτήθηκαν δυο φορές, με διαφορά ενός χρόνου. Το 1/5 εκ αυτών δεν βρίσκονταν σε συντροφική σχέση και στα δύο χρονικά σημεία μέτρησης και οι υπόλοιποι ήταν παντρεμένοι, ζούσαν με κάποιον ή είχαν σχέση.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αντικατόπτριζαν ό, τι οι άλλες μελέτες έχουν δείξει: Οι άνθρωποι σε σχέσεις ήταν πιο ευτυχισμένοι, κατά μέσο όρο, από τους εργένηδες. Αλλά η εικόνα έγινε πιο περίπλοκη, όταν οι ερευνητές ψυχολόγοι έσκαψαν πιο βαθιά.

Οι αδέσμευτοι άνθρωποι που ήθελαν να είναι σε σχέση χωρίς εντάσεις, ήταν εξίσου ευτυχείς χωρίς σχέσηόσο και τα άτομα σε σχέση. Από την άλλη πλευρά, οι εργένηδες που εκτιμούσαν ιδιαίτερα την οικειότητα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε σύγκρουση, ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι.

Το ζήτημα του κατά πόσον οι εργένηδες είναι ευχαριστημένοι γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, είπε η ομάδα που έκανε την αρχική μελέτη. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν το γάμο ή παίρνουν διαζύγιο, οι αδέσμευτοι ενήλικες αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού στις δυτικές χώρες.

Οι μελέτες όμως μπορούν να ζωγραφίσουν μόνο «αδρές ​​γραμμές, επεσήμαναν οι ψυχολόγοι. Η ικανοποίηση στη ζωή μας είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα. Και όσο περισσότερο το μελετάμε, τόσες περισσότερες αποχρώσεις βλέπουμε. Επίσης, η σχέση ή η έλλειψή της, είναι μόνο ένας παράγοντας προς τη συνολική ικανοποίηση. Η έρευνα δείχνει ότι και τα γονίδια ευθύνονται για πολλά: Δηλαδή, γεννιόμαστε με ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι άνθρωποι, για παράδειγμα, που είναι φυσικά ανήσυχοι ή απαισιόδοξοι, δε νιώθουν ότι η ζωή είναι καλή.

Ωστόσο, τα ‘πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε’ κάνουν μια μεγάλη διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή. Και οι επιδιωκόμενοι στόχοι, είτε στις σχέσεις, την καριέρα ή τον τρόπο ζωής όλα παίζουν τη σημασία τους. Η κατάστασή σας ως εργένης ή σε σχέση συμβάλλει μόνο σε ένα μικρό μέρος στη συνολική εικόνα της ζωή σας», δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

Μία γονιδιακή εξήγηση της ευτυχίας στη συντροφική σχέση
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι συνήθως επωφελούνται από τις ρομαντικές σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τους άνδρες, συνεχίζουν. Είμαστε πιο υγιείς και ζούμε περισσότερο αν είμαστε παντρεμένοι.

Τέλος υποστήριξαν, ότι δεν αισθάνονται όλοι καλύτερα αν και μόνο βρίσκονται σε μία σχέση και ότι η ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από το ρομαντισμό. Στην πραγματικότητα, τα γονίδια είναι ίσως πιο σημαντικά. Οι άνθρωποι που είναι αρκετά ικανοποιημένοι σε νεαρή ηλικία είναι συνήθως αρκετά ικανοποιημένοι και αργότερα στη ζωή ως ενήλικες.

www.psychologynow.gr/

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr