Βιοτίνη: Καταπολεμά την τριχόπτωση αυξάνει τα μαλλιά.  Δίνει μαλλιά  Ραπουνζέλ.

Βιοτίνη: Καταπολεμά την τριχόπτωση αυξάνει τα μαλλιά. Δίνει μαλλιά Ραπουνζέλ.

 

Βιοτίνη για την ανάπτυξη των μαλλιών: 

Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Η.

Το σώμα σας χρειάζεται βιοτίνη για να βοηθήσει στη μετατροπή ορισμένων θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας.

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιοτίνη, μπορεί να εμφανίσετε απώλεια μαλλιών ή φολιδωτό κόκκινο εξάνθημα. Ωστόσο, μια ανεπάρκεια είναι σπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βιοτίνη που λαμβάνετε από τη διατροφή σας είναι αρκετή για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αυξάνουν την πρόσληψή τους με την ελπίδα για πρόσθετα οφέλη.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να προσθέσετε βιοτίνη στη διατροφή σας, τι να αναζητήσετε σε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης, πιθανές παρενέργειες και πολλά άλλα.

Τι λέει η έρευνα για τη βιοτίνη και την ανάπτυξη των μαλλιών
Η κερατίνη είναι μια βασική πρωτεΐνη που συνθέτει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας. Είναι σαφές ότι η βιοτίνη βελτιώνει την υποδομή κερατίνης του σώματός σας. Αλλά πέρα ​​από αυτό, οι ερευνητές δεν είναι πραγματικά σίγουροι ποιος είναι ο ρόλος της βιοτίνης στην περιποίηση των μαλλιών ή του δέρματος.

Η έρευνα για τις επιδράσεις της βιοτίνης στην ανάπτυξη των μαλλιών είναι πολύ αραιή. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Κατά την ανασκόπηση των μελετών – όπως οι δύο που παρέχονται παρακάτω – τα στοιχεία δεν είναι πειστικά ότι η βιοτίνη επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών καθώς τα συμπληρώματα που λαμβάνονται δεν περιέχουν μόνο βιοτίνη αλλά και άλλα συστατικά. Η βελτίωση της τριχοφυΐας δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη βιοτίνη.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2015 , σε γυναίκες με αραιά μαλλιά δόθηκε από του στόματος συμπλήρωμα θαλάσσιας πρωτεΐνης (MPS) που περιείχε βιοτίνη και άλλα συστατικά ή ένα χάπι εικονικού φαρμάκου (χωρίς ενεργό θεραπεία) δύο φορές την ημέρα για 90 ημέρες.

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, λήφθηκαν ψηφιακές εικόνες των προσβεβλημένων περιοχών στο τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά κάθε συμμετέχοντος πλύθηκαν επίσης και μετρήθηκαν οι τρίχες που είχαν ρίξει.

Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν MPS παρουσίασαν σημαντική αύξηση των μαλλιών στις περιοχές που επηρεάζονταν από την τριχόπτωση. Είχαν επίσης λιγότερη αποβολή.

Μελέτη 2012

Αξιόπιστη πηγή από τον ίδιο ερευνητή παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν βελτίωση στην ανάπτυξη και την ποιότητα των μαλλιών μετά από 90 και 180 ημέρες.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι σπάνια, επομένως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν προσφέρει συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA). Οι RDA μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη συνολική υγεία ενός ατόμου.

Αντίθετα, οι ειδικοί συνέστησαν τις ακόλουθες οδηγίες δοσολογίας.

Οποιοσδήποτε ηλικίας 10 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνει μεταξύ 30 και 100 mcg την ημέρα. Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν:

γέννηση έως 3 ετών: 10 έως 20 μικρογραμμάρια (mcg)
ηλικίες 4 έως 6 ετών: 25 mcg
ηλικίες 7 έως 10 ετών: 30 mcg
Τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν μπορεί να χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα βιοτίνης.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τη σωστή ημερήσια πρόσληψη για εσάς. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με το πώς να αυξήσετε με ασφάλεια τη δόση σας για να παρέχετε τα μέγιστα οφέλη.

Μπορείτε να εκπληρώσετε τη συνιστώμενη δόση βιοτίνης μέσω της διατροφής σας ή λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα βιοτίνης.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη για κατανάλωση
Πιθανότατα λαμβάνετε ήδη την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιοτίνης από το φαγητό που τρώτε. Αλλά αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψή σας, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη στη διατροφή σας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

κρέατα οργάνων, όπως το συκώτι ή τα νεφρά
κρόκος αυγού
ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια
σόγια και άλλα όσπρια
ολικής αλέσεως
μπανάνες
κουνουπίδι
μανιτάρια

Η θερμότητα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βιοτίνης, επομένως προτιμήστε ωμά ή ελάχιστα επεξεργασμένα πιάτα.

Η ποσότητα της βιοτίνης μπορεί επίσης να διαφέρει από τροφή σε τροφή, οπότε φροντίστε να διαβάζετε τις διατροφικές πληροφορίες όποτε είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε προϊόντα με την περισσότερη βιοτίνη για το χρήμα σας.

Συμπληρώματα βιοτίνης


Εάν πιστεύετε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιοτίνη από τη διατροφή σας ή εάν απλώς θέλετε να αυξήσετε τη δόση σας, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια επιλογή.

Αν και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ρυθμίζει τα συμπληρώματα διατροφής, είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τη συσκευασία και να αγοράζετε μόνο από έναν προμηθευτή που εμπιστεύεστε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιοτίνης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις, αλλά είναι πιθανές μικρές παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

ναυτία
κράμπες
διάρροια

Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για παρενέργειες παίρνοντας το συμπλήρωμά σας με το φαγητό. Τα συμπληρώματα δεν είναι για όλους, γι’ αυτό μιλήστε με το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Μπορούν να μιλήσουν μαζί σας για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη, καθώς και για τη σωστή δοσολογία. Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις πληροφορίες δοσολογίας στην ετικέτα, εκτός εάν ο γιατρός σας υποδείξει διαφορετικά.

Άλλα οφέλη της βιοτίνης
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των επιπτώσεών της στην ανάπτυξη των μαλλιών, η βιοτίνη έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη.

Για παράδειγμα, η βιοτίνη είναι μία από τις πολλές βιταμίνες Β που υποστηρίζουν έναν υγιή μεταβολισμό. Η βιοτίνη μετατρέπει τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες σε ενέργεια για το σώμα και βοηθά τα αμινοξέα να εκτελούν φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες.

Η βιοτίνη θεωρείται επίσης ότι:

μειώσει τη φλεγμονή
βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας
βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη
αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL και μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL
Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της βιοτίνης.

Κίνδυνοι και προειδοποιήσεις
Η προσθήκη περισσότερων τροφών πλούσιων σε βιοτίνη στη διατροφή σας δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε ένα νέο συμπλήρωμα στη ρουτίνα σας.

Η βιοτίνη δεν έχει γνωστές αλληλεπιδράσεις, αλλά ο γιατρός σας θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη χρήση συμπληρωμάτων μαζί με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παρέχει περισσότερες ατομικές πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία και τις πιθανές παρενέργειες.

Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, επομένως οποιαδήποτε επιπλέον βιοτίνη στο σώμα σας θα ξεπλυθεί μέσω των ούρων σας. Αυτό καθιστά απίθανη πιθανή υπερδοσολογία.

Εάν εμφανίσετε ένα ασυνήθιστο ή απροσδόκητο δερματικό εξάνθημα μετά την αύξηση της πρόσληψης βιοτίνης, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό είναι σημάδι υπερδοσολογίας βιοτίνης.

Ο γιατρός σας θα ελέγξει για τα ακόλουθα για να επιβεβαιώσει την υπερδοσολογία:

χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C
χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6
υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
μείωση της παραγωγής ινσουλίνης
Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα βιοτίνης, θα μειώσει τη συνιστώμενη δόση σας.

Πόσο καιρό μέχρι να δείτε αποτελέσματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα δουν αξιοσημείωτα οφέλη έως ότου αυξήσουν την πρόσληψή τους για αρκετούς μήνες. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να είστε συνεπείς στην πρόσληψή σας.

Εάν αυξάνετε την πρόσληψή σας μέσω της τροφής, θα χρειαστεί να τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε βιοτίνη σε καθημερινή βάση για να καταναλώνετε πραγματικά αρκετή βιοτίνη για να κάνετε τη διαφορά.

Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να το λαμβάνετε καθημερινά ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, μελέτες από 2012Αξιόπιστη πηγήκαι το 2015 υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν σε μόλις 90 ημέρες.

Αυτό περιλαμβάνει αύξηση της ανάπτυξης και της λάμψης. Θεωρείται ότι όσο περισσότερο καταναλώνετε μεγαλύτερη δόση, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά σας.

Μάθετε για περισσότερους τρόπους για να κάνετε τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Εάν αντιμετωπίζετε αραίωση μαλλιών ή απώλεια μαλλιών, η βιοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένου του πάχους και της λάμψης.

Μπορεί να λαμβάνετε ήδη τη βιοτίνη που χρειάζεστε μέσω της διατροφής σας, επομένως μιλήστε με το γιατρό σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς. Μπορεί να σας συστήσουν ορισμένες διατροφικές αλλαγές ή ένα συμπλήρωμα βιοτίνης. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας που παρέχουν οι εταιρείες.

Εάν αρχίσετε να έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα ενώ παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης, διακόψτε τη χρήση και επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr