Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν λάβεις συμπλήρωμα κολλαγόνου. 6 κορυφαία οφέλη που εύχεσαι να σου συμβούν.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν λάβεις συμπλήρωμα κολλαγόνου. 6 κορυφαία οφέλη που εύχεσαι να σου συμβούν.

Κορυφαία 6 οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου
Περιλαμβάνουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα για τους αναγνώστες μας. Εάν αγοράζετε μέσω συνδέσμων σε αυτήν τη σελίδα, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια. Εδώ είναι η διαδικασία μας.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα σας.

Είναι το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών που αποτελούν πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων, του δέρματος και των μυών (1Αξιόπιστη πηγή).

Το κολλαγόνο έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δομής στο δέρμα σας και ενδυνάμωσης των οστών σας (1Αξιόπιστη πηγή).

Τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν γίνει δημοφιλή. Τα περισσότερα υδρολύονται, πράγμα που σημαίνει ότι το κολλαγόνο έχει διασπαστεί, διευκολύνοντας την απορρόφησή σας.

Υπάρχουν επίσης πολλά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για να αυξήσετε την πρόσληψη κολλαγόνου, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού δέρματος και του ζωμού των οστών.

Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, από την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις έως τη βελτίωση της υγείας του δέρματος (2Αξιόπιστη πηγή, 3Αξιόπιστη πηγή).

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει 6 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη για την υγεία από τη λήψη κολλαγόνου.

1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος
Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό συστατικό του δέρματός σας.

Παίζει ρόλο στην ενδυνάμωση του δέρματος και μπορεί να ωφελήσει την ελαστικότητα και την ενυδάτωση. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα ξηρό δέρμα και σχηματισμό ρυτίδων (4Αξιόπιστη πηγή).

Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ή τα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματός σας μειώνοντας τις ρυτίδες και την ξηρότητα ( 5 , 6 ,7Αξιόπιστη πηγή, 8Αξιόπιστη πηγή).

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έλαβαν ένα συμπλήρωμα που περιείχε 2,5-5 γραμμάρια κολλαγόνου για 8 εβδομάδες παρουσίασαν λιγότερη ξηρότητα δέρματος και σημαντική αύξηση στην ελαστικότητα του δέρματος σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα (7Αξιόπιστη πηγή).

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα ρόφημα αναμεμειγμένο με συμπλήρωμα κολλαγόνου καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν αυξημένη ενυδάτωση του δέρματος και σημαντική μείωση στο βάθος των ρυτίδων σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ( 6 ).

Οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στη μείωση των ρυτίδων έχουν αποδοθεί στην ικανότητά τους να διεγείρουν το σώμα σας να παράγει μόνο του κολλαγόνο (4Αξιόπιστη πηγή, 5 ).

Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να προάγει την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών που βοηθούν στη δομή του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένης της ελαστίνης και της ινιδίνης (4Αξιόπιστη πηγή, 5 ).

Υπάρχουν επίσης πολλοί ανέκδοτοι ισχυρισμοί ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στην πρόληψη της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων, αλλά αυτοί δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

Μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα κολλαγόνου online .

2. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις
Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του χόνδρου σας, που είναι ο ιστός που μοιάζει με καουτσούκ που προστατεύει τις αρθρώσεις σας.

Καθώς η ποσότητα κολλαγόνου στο σώμα σας μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξετε εκφυλιστικές διαταραχές των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα ( 9 ).

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις συνολικά (2Αξιόπιστη πηγή, 9 ).

Σε μια μελέτη, 73 αθλητές που κατανάλωναν 10 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 24 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στον πόνο στις αρθρώσεις κατά το περπάτημα και την ηρεμία, σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν το λάμβανε (10Αξιόπιστη πηγή).

Σε μια άλλη μελέτη, οι ενήλικες έπαιρναν 2 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 70 ημέρες. Όσοι έλαβαν κολλαγόνο είχαν σημαντική μείωση στον πόνο στις αρθρώσεις και ήταν καλύτερα σε θέση να ασκήσουν σωματική δραστηριότητα από εκείνους που δεν το πήραν (11Αξιόπιστη πηγή).

Οι ερευνητές έχουν θεωρήσει ότι το συμπληρωματικό κολλαγόνο μπορεί να συσσωρευτεί στον χόνδρο και να διεγείρει τους ιστούς σας να παράγουν κολλαγόνο.

Έχουν προτείνει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή, καλύτερη υποστήριξη των αρθρώσεων σας και μειωμένο πόνο (12Αξιόπιστη πηγή).

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου για τα πιθανά αναλγητικά του αποτελέσματα, οι μελέτες προτείνουν να ξεκινήσετε με μια ημερήσια δόση 8–12 γραμμαρίων ( 9 ,13Αξιόπιστη πηγή).

 

3. Θα μπορούσε να αποτρέψει την οστική απώλεια
Τα οστά σας αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, το οποίο τους δίνει δομή και τα βοηθά να διατηρούνται δυνατά (14Αξιόπιστη πηγή).

Ακριβώς όπως το κολλαγόνο στο σώμα σας επιδεινώνεται καθώς γερνάτε, το ίδιο συμβαίνει και με την οστική μάζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών (14Αξιόπιστη πηγή, 15Αξιόπιστη πηγή).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να έχει ορισμένα αποτελέσματα στο σώμα που βοηθούν στην αναστολή της διάσπασης των οστών που οδηγεί στην οστεοπόρωση ( 9 ,13Αξιόπιστη πηγή).

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες λάμβαναν είτε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου σε συνδυασμό με 5 γραμμάρια κολλαγόνου είτε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου και χωρίς κολλαγόνο καθημερινά για 12 μήνες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι γυναίκες που έπαιρναν το συμπλήρωμα ασβεστίου και κολλαγόνου είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα που προάγουν την οστική διάσπαση από εκείνες που έπαιρναν μόνο το ασβέστιο (16Αξιόπιστη πηγή).

Μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε 66 γυναίκες που έπαιρναν 5 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 12 μήνες.

Οι γυναίκες που έλαβαν κολλαγόνο εμφάνισαν αύξηση έως και 7% στην οστική πυκνότητα (BMD), σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν κολλαγόνο.17Αξιόπιστη πηγή).

Η BMD είναι ένα μέτρο της πυκνότητας των μετάλλων, όπως το ασβέστιο, στα οστά σας. Η χαμηλή BMD σχετίζεται με αδύναμα οστά και την ανάπτυξη οστεοπόρωσης (18Αξιόπιστη πηγή).

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες προτού επιβεβαιωθεί ο ρόλος των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στην υγεία των οστών.

4. Θα μπορούσε να ενισχύσει τη μυϊκή μάζα
Μεταξύ 1-10% του μυϊκού ιστού αποτελείται από κολλαγόνο. Αυτή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να διατηρείτε τους μυς σας δυνατούς και να λειτουργούν σωστά (19Αξιόπιστη πηγή).

Μελέτες προτείνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας σε άτομα με σαρκοπενία , την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει με την ηλικία (20Αξιόπιστη πηγή).

Σε μια μελέτη, 27 αδύναμοι άνδρες πήραν 15 γραμμάρια κολλαγόνου ενώ συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης καθημερινά για 12 εβδομάδες. Σε σύγκριση με τους άνδρες που ασκούνταν αλλά δεν έπαιρναν κολλαγόνο, απέκτησαν σημαντικά μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη (20Αξιόπιστη πηγή).

Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η λήψη κολλαγόνου μπορεί να προάγει τη σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών όπως η κρεατίνη, καθώς και να τονώσει την ανάπτυξη των μυών μετά την άσκηση.20Αξιόπιστη πηγή).

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση της δυνατότητας του κολλαγόνου να ενισχύσει τη μυϊκή μάζα .

5. Προάγει την υγεία της καρδιάς
Οι ερευνητές έχουν θεωρήσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

Το κολλαγόνο παρέχει δομή στις αρτηρίες σας, οι οποίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα σας. Χωρίς αρκετό κολλαγόνο, οι αρτηρίες μπορεί να γίνουν αδύναμες και εύθραυστες (1Αξιόπιστη πηγή).

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από στένωση των αρτηριών. Η αθηροσκλήρωση έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό (21Αξιόπιστη πηγή).

Σε μια μελέτη, 31 υγιείς ενήλικες έπαιρναν 16 γραμμάρια κολλαγόνου καθημερινά για 6 μήνες. Στο τέλος, είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση στα μέτρα της ακαμψίας των αρτηριών, σε σύγκριση με πριν αρχίσουν να παίρνουν το συμπλήρωμα (22Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, αύξησαν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL κατά μέσο όρο κατά 6%. Η HDL είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης (22Αξιόπιστη πηγή).

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με το ρόλο των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στην υγεία της καρδιάς .

6. Άλλα οφέλη για την υγεία
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, αλλά αυτά δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς.

Μαλλιά και νύχια. Η λήψη κολλαγόνου μπορεί να αυξήσει τη δύναμη των νυχιών σας αποτρέποντας την ευθραυστότητα. Επιπλέον, μπορεί να διεγείρει τα μαλλιά και τα νύχια σας να μακραίνουν (23Αξιόπιστη πηγή).
Υγεία του εντέρου. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας προωθούν τη χρήση συμπληρωμάτων κολλαγόνου για τη θεραπεία της εντερικής διαπερατότητας ή του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου .
Υγεία του εγκεφάλου. Καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τον ρόλο των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στην υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους.
Απώλεια βάρους. Μερικοί πιστεύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και τον ταχύτερο μεταβολισμό . Δεν έχουν γίνει μελέτες που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Αν και αυτές οι πιθανές επιδράσεις είναι ελπιδοφόρες, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού εξαχθούν επίσημα συμπεράσματα.

Τροφές που περιέχουν κολλαγόνο


Το κολλαγόνο βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς των ζώων. Έτσι, τροφές όπως η πέτσα κοτόπουλου, η χοιρινή, το βοδινό και το ψάρι είναι πηγές κολλαγόνου (8Αξιόπιστη πηγή, 24Αξιόπιστη πηγή, 25Αξιόπιστη πηγή).

Τα τρόφιμα που περιέχουν ζελατίνη, όπως ο ζωμός των οστών, παρέχουν επίσης κολλαγόνο. Η ζελατίνη είναι μια πρωτεϊνική ουσία που προέρχεται από το κολλαγόνο μετά το μαγείρεμα (24Αξιόπιστη πηγή).

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο βοηθά στην αύξηση του κολλαγόνου στο σώμα σας . Δεν έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με το εάν τα τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο έχουν τα ίδια οφέλη με τα συμπληρώματα.

Τα πεπτικά ένζυμα διασπούν το κολλαγόνο στα τρόφιμα σε μεμονωμένα αμινοξέα και πεπτίδια.

Ωστόσο, το κολλαγόνο στα συμπληρώματα έχει ήδη διασπαστεί ή υδρολυθεί, γι’ αυτό πιστεύεται ότι απορροφάται πιο αποτελεσματικά από το κολλαγόνο στα τρόφιμα.

 

Παρενέργειες κολλαγόνου
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πολλοί γνωστοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα παρασκευάζονται από κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων , όπως ψάρια, οστρακοειδή και αυγά. Τα άτομα με αλλεργίες σε αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα κολλαγόνου που παρασκευάζονται με αυτά τα συστατικά για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης αναφέρει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου αφήνουν μια παρατεταμένη κακή γεύση στο στόμα τους (13Αξιόπιστη πηγή).

Επιπλέον, τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πεπτικές παρενέργειες, όπως αισθήματα πληρότητας και καούρα (13Αξιόπιστη πηγή).

Ανεξάρτητα, αυτά τα συμπληρώματα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr