Να κάνω μπότοξ η πληρωτικό; Ποιό είναι το καλύτερο;

Να κάνω μπότοξ η πληρωτικό; Ποιό είναι το καλύτερο;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Botox και των δερματικών πληρωτικών;

Το μπότοξ και τα δερματικά πληρωτικά είναι καλλυντικές θεραπείες που γίνονται με ενέσεις, συνήθως στο ιατρείο. Είναι ελάχιστα επεμβατικές, που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση. Εκεί όμως τελειώνουν οι ομοιότητές τους.

Οι θεραπείες botox και δερματικών πληρωτικών είναι δημοφιλείς, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από 9 εκατομμύρια επεμβάσεις το 2015, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS).

Το Botox περιέχει καθαρισμένα βακτήρια που παγώνουν τους μύες. Με αυτόν τον τρόπο, το Botox μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των γραμμών και των ρυτίδων που προκαλούνται από τις εκφράσεις του προσώπου.

Τα δερματικά πληρωτικά περιέχουν συστατικά που προσθέτουν πληρότητα σε περιοχές που έχουν αραιώσει λόγω της γήρανσης. Αυτή η αραίωση είναι κοινή στα μάγουλα, τα χείλη και γύρω από το στόμα.

Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν το κόστος και τους κινδύνους των θεραπειών και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορούν να κάνουν.

Τι είναι το Botox;

Το Botox μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση των δυναμικών ρυτίδων, όπως τα πόδια της χήνας γύρω από τα μάτια και οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο.
Το Botox είναι μια καθαρισμένη μορφή της αλλαντοτοξίνης που λαμβάνεται από βακτήρια. Αν και είναι θανατηφόρο σε μεγαλύτερες ποσότητες, η μικροσκοπική, ρυθμισμένη ποσότητα Botox που δίνεται για τη διόρθωση των ρυτίδων χρησιμοποιείται με ασφάλεια εδώ και δεκαετίες.

Το Botox δρα μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα στους μύες όπου γίνεται η ένεση. Όταν αυτά τα νευρικά σήματα διακόπτονται, ο προσβεβλημένος μυς παραλύει προσωρινά ή παγώνει. Χωρίς κίνηση αυτών των επιλεγμένων μυών στο πρόσωπο, ορισμένες ρυτίδες μπορεί να μαλακώσουν, να μειωθούν ή ακόμα και να αφαιρεθούν.

Το μπότοξ και άλλες θεραπείες που γίνονται με τοξίνη αλλαντίασης ονομάζονται μερικές φορές νευροδιαμορφωτές ή νευροτοξίνες.

Οι θεραπείες που γίνονται με τοξίνη αλλαντίασης πωλούνται με τις εμπορικές ονομασίες Botox Cosmetic, Dysport και Xeomin.

Τι μπορεί να διορθώσει το Botox;

Το Botox λειτουργεί μόνο στις ρυτίδες που προκαλούνται από την κίνηση των μυών. Αυτές είναι γνωστές ως δυναμικές ρυτίδες και ονομάζονται συχνά «γραμμές έκφρασης».

Οι πιο κοινές δυναμικές ρυτίδες που μπορεί να αντιμετωπίσει το Botox είναι οι γραμμές στο πάνω μέρος του προσώπου, όπως το «11» ανάμεσα στα φρύδια, οι οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο και τα πόδια της χήνας γύρω από τα μάτια. Αυτές οι γραμμές προκαλούνται από το χαμόγελο, το συνοφρυωμένο πρόσωπο, το στραβισμό και άλλες εκφράσεις του προσώπου.

Το Botox δεν θα λειτουργήσει σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες που προκαλούνται από χαλάρωση ή απώλεια παχώματος στο πρόσωπο. Αυτές είναι γνωστές ως στατικές ρυτίδες. Οι στατικές ρυτίδες περιλαμβάνουν γραμμές στα μάγουλα, το λαιμό και τις περιοχές του ποδιού.

Το μπότοξ δεν είναι μόνιμη θεραπεία. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες είναι απαραίτητες για συνεχή δράση μείωσης των ρυτίδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το μυοχαλαρωτικό αποτέλεσμα του Botox διαρκεί 3 έως 4 μήνες.

Παρενέργειες και εκτιμήσεις του Botox
Η ASPS θεωρεί ότι το Botox είναι ασφαλές ενώ  ενδεικτικό είναι ότι 6,7 εκατομμύρια επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν το 2015. Καθώς το Botox εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μόνο προσωρινές.

Οι πιθανές παρενέργειες του Botox περιλαμβάνουν:

πτώση του βλεφάρου ή του φρυδιού εάν γίνει ένεση κοντά στο μάτι
αδυναμία ή παράλυση των κοντινών μυών
κνίδωση , εξανθήματα ή φαγούρα
πόνος, αιμορραγία, μώλωπες, πρήξιμο, μούδιασμα ή ερυθρότητα
πονοκέφαλο
ξερό στόμα
συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
ναυτία
δυσκολία στην κατάποση, την ομιλία ή την αναπνοή
προβλήματα χοληδόχου κύστης
θολή όραση ή προβλήματα όρασης
Η θεραπεία μπορεί επίσης να αποτύχει λόγω των αντισωμάτων που καταπολεμούν την τοξίνη. Αυτό συμβαίνει σελιγότερο από το 1 τοις εκατό των ανθρώπων

Η ASPS συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην τρίβουν ή να κάνουν μασάζ στην περιοχή της ένεσης μετά τη θεραπεία με μπότοξ. Αυτό θα μπορούσε να εξαπλώσει την τοξίνη στο περιβάλλον δέρμα, προκαλώντας πτώση των μυών και άλλα προβλήματα.

Τι είναι τα δερματικά πληρωτικά;


Τα δερματικά πληρωτικά μπορεί να βοηθήσουν στο να γεμίσουν τα λεπτά χείλη.
Τα δερματικά πληρωτικά, που μερικές φορές ονομάζονται πληρωτικά μαλακών ιστών, είναι ουσίες σχεδιασμένες να εγχέονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να προσθέσουν όγκο και πληρότητα.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δερματικά πληρωτικά περιλαμβάνουν:

Υδροξυλαπατίτης ασβεστίου , που είναι μια ένωση η οποία  μοιάζει με μέταλλα που βρίσκονται στα οστά.
Υαλουρονικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε ορισμένα υγρά καθώς και ιστούς του σώματος που προσθέτουν σφριγηλότητα στο δέρμα.
Πολυαλκυλιμίδιο, ένα διαφανές τζελ που είναι συμβατό με το σώμα.
Πολυγαλακτικό οξύ, το οποίο διεγείρει το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο .
Μικροσφαίρες πολυμεθυλομεθακρυλικού (PMMA), ένα ημιμόνιμο πληρωτικό
Κάθε ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει διαφορετικά σημάδια γήρανσης ή άλλα καλλυντικά προβλήματα.

Ο χρόνος που χρειάζονται για να εργαστούν, καθώς και το πόσο διαρκούν, ποικίλλουν επίσης. Ορισμένα fillers διαρκούν 6 μήνες, ενώ άλλα διαρκούν έως και 2 χρόνια ή περισσότερο.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητήσουν τις ατομικές τους ανάγκες και προσδοκίες με το γιατρό τους για να καθορίσουν ποιο πληρωτικό θα ήταν η καλύτερη επιλογή για αυτούς.

Τι μπορούν να διορθώσουν τα δερματικά πληρωτικά;

Διαφορετικοί τύποι δερματικών πληρωτικών έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία διαφόρων σημαδιών γήρανσης. Ανάλογα με το επιλεγμένο υλικό πλήρωσης, μπορεί:

γεμίζουν τα λεπτα  χείλη
ενισχύουν τις άδεις περιοχές και δίνουν όγκο.
μειώνουν η αφαιρούν ρυτίδες κάτω από τα μάτια που προκαλείται από το κάτω βλέφαρο
γέμισμα των ουλών ακμής ή άλλων 
γέμισμα των στατικών ρυτίδων ειδικά στο κάτω μέρος του προσώπου
Οι στατικές ρυτίδες περιλαμβάνουν αυτές γύρω από το στόμα και κατά μήκος των μάγουλων. Αυτές οι ρυτίδες είναι συνήθως αποτέλεσμα απώλειας κολλαγόνου και ελαστικότητας στο δέρμα.

Κίνδυνοι και προβληματισμοί για τα δερματικά πληρωτικά
Τα δερματικά πληρωτικά θεωρούνται ασφαλή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες. Ένας εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να εκτελεί όλες τις διαδικασίες δερματικού πληρωτικού χρησιμοποιώντας μόνο πληρωτικά εγκεκριμένα από την FDA με ένεση με σύριγγα. Τα πιο κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν:

δερματικό εξάνθημα, κνησμός ή εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια
ερυθρότητα, μώλωπες, αιμορραγία ή πρήξιμο
ανεπιθύμητη εμφάνιση, όπως ασυμμετρία, εξογκώματα ή υπερδιόρθωση των ρυτίδων
βλάβη του δέρματος που προκαλεί πληγή, μόλυνση ή ουλή
ικανότητα να αισθάνονται την ουσία πλήρωσης κάτω από το δέρμα
τύφλωση ή άλλα προβλήματα όρασης
θάνατος των κυττάρων του δέρματος λόγω απώλειας της ροής του αίματος στην περιοχή
Το κόστος των θεραπειών δερματικού πληρωτικού ποικίλλει και εξαρτάται από τον πάροχο που το εκτελεί, την περιοχή που θεραπεύεται και τον τύπο του πληρωτικού που επιλέγεται. 

Τα κόστη στην Ελλάδα μπορεί να είναι περισσότερο ή μικρότερα των 250 ευρώ ανάλογα με το πόσο υλικό πλήρωσης χρησιμοποιείται. Η χρήση λιγότερης από μια γεμάτη σύριγγα πληρωτικού μπορεί να είναι φθηνότερη από τη χρήση μιας γεμάτης σύριγγας ή περισσότερων από μία.

Ο πάροχος μπορεί επίσης να χρεώσει πρόσθετες χρεώσεις για τις επαγγελματικές του υπηρεσίες, επίσκεψη γραφείου ή άλλα έξοδα.

Συνοπτικά, οι διαφορές μεταξύ Botox και fillers είναι:

Botox : Αυτό παγώνει τους μύες για να σταματήσει τις πτυχές και τις ρυτίδες που προκαλούνται από τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτά εντοπίζονται συνήθως στο άνω μέρος του προσώπου, όπως το μέτωπο και γύρω από τα μάτια.
Δερματικά πληρωτικά : Αυτά χρησιμοποιούν υαλουρονικό οξύ και παρόμοιες ουσίες για να «γεμίσουν» ή να γεμίσουν περιοχές που έχουν χάσει όγκο και απαλότητα. Αυτό περιλαμβάνει τις ρυτίδες γύρω από το στόμα, τα λεπτά χείλη και τα μάγουλα που έχουν χάσει την πληρότητα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ρυτίδες μετώπου, ουλές και άλλες περιοχές που χρειάζονται επιπλέον όγκο για πιο ομαλή εμφάνιση.
Τα αποτελέσματα του Botox διαρκούν 3 έως 4 μήνες. Τα αποτελέσματα του δερματικού πληρωτικού ποικίλλουν, ανάλογα με το ποιο υλικό πλήρωσης χρησιμοποιείται.
Επειδή το Botox και τα fillers είναι διαφορετικές ουσίες σχεδιασμένες για διαφορετικές χρήσεις, μερικές φορές μπορούν να συνδυαστούν σε μία θεραπεία. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει Botox για να διορθώσει τις γραμμές μεταξύ των ματιών και ένα filler για να διορθώσει τις γραμμές χαμόγελου γύρω από το στόμα.

Το Botox και τα fillers θεωρούνται ασφαλή, με παρενέργειες να εμφανίζονται σε λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ληπτών.
Εκατομμύρια επεμβάσεις Botox και filler πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και έχουν καλό ιστορικό ασφάλειας.

Μια μελέτηΑξιόπιστη πηγήστο JAMA Dermatology διαπίστωσε ότι οι διαδικασίες Botox και filler είναι πολύ ασφαλείς όταν εκτελούνται από έμπειρους δερματολόγους με πιστοποίηση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ληπτών και οι περισσότερες από αυτές ήταν ήσσονος σημασίας.

Αν και το Botox και τα fillers είναι ελάχιστα επεμβατικά, εξακολουθούν να εγκυμονούν κάποιους κινδύνους. Ένα άτομο θα πρέπει να γνωρίζει όλους τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη πριν κάνει αυτές τις θεραπείες.

Το μπότοξ και τα fillers δεν συνιστώνται σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Άτομα που έχουν ορισμένες παθήσεις υγείας ή που παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συζητήσουν εάν το Botox ή τα fillers είναι ασφαλή για αυτούς.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν ρεαλιστικά το Botox και τα fillers για την εμφάνισή τους. Αν και μπορούν να ενισχύσουν μια πιο νεανική εμφάνιση, τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι τόσο ισχυρά όσο η χειρουργική επέμβαση, όπως το λίφτινγκ .

Η χρήση ειδικευμένου ιατρού, όπως πιστοποιημένου από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό ή κοσμητικό χειρουργό βοηθά να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα γίνει με ασφάλεια και σωστά. Οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητήσουν την εμπειρία και την εκπαίδευση του παρόχου στα δερματικά πληρωτικά και το μπότοξ πριν λάβουν μια απόφαση.

 

Πόσο διαρκεί το Botox;

Το Botox είναι μια ενέσιμη ουσία που αναστέλλει την κίνηση των μυών. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας και μερικοί άνθρωποι το ζητούν για αισθητικούς λόγους. Συνήθως, το καλλυντικό Botox διαρκεί 3-6 μήνες.

 

Πόσο διαρκεί?
Μια θεραπεία Botox συνήθως διαρκεί 3-6 μήνες.
Το αποτέλεσμα και η διάρκεια εξαρτάται από:

την ηλικία του ατόμου
το φύλο τους
η μυϊκή τους μάζα
την τεχνική της ένεσης
την αραίωση της τοξίνης
τον όγκο του διαλύματος
την τοποθέτηση της ένεσης

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη πολλαπλών ενέσεων Botox στην ίδια περιοχή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Για ένα άτομο που ελπίζει να κάνει τα αποτελέσματα του Botox να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σημαντικό:

Λάβετε τις ενέσεις από έναν έμπειρο και πιστοποιημένο ιατρό που είναι γνώστης των πιο αποτελεσματικών τεχνικών.
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες μετέπειτα φροντίδας.
Τι είναι το Botox;
Botox είναι η εμπορική ονομασία της τοξίνης Botulinum. Είναι έναάκρως επικίνδυνοΑξιόπιστη πηγή ουσία που μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα.

Μια φαρμακευτική ή καλλυντική δόση Botox μπλοκάρει ορισμένα νευρικά σήματα που προκαλούν συστολή των μυών, οδηγώντας στη χαλάρωση του μυός που έχει λάβει την ένεση.

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν Botox για να μειώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων. Ωστόσο, οι γιατροί το χρησιμοποιούν επίσης για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως:

σπασμοί των βλεφάρων
πεσμένα βλέφαρα

υπερβολικός ιδρώτας
μια εξασθενημένη κύστη
αυχενική δυστονία
διαβητική νευροπάθεια
ημικρανία

Πότε αρχίζει να λειτουργεί;
Μερικοί άνθρωποι βλέπουν αποτελέσματα από την αρχή δηλαδή σε 12 ώρες. Τα πλήρη αποτελέσματα, ωστόσο, θα εμφανιστούν τις πρώτες 14 ημέρες.

 

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Η Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Χειρουργικής περιγράφει τη διαδικασία ως εξής:

Πρώτον, το ενδιαφερόμενο άτομο συναντά το γιατρό του ώστε  να συζητήσει για την θεραπεία που θα ακολουθήσει και κυρίως, για να ενημερώσει τον γιατρό για τυχόν προβλήματα υγείας ή τρέχοντα φάρμακα.
Στο επόμενο ραντεβού, ο γιατρός κάνει ένεση Botox στα επιθυμητά σημεία, συνήθως με μια πολύ λεπτή βελόνα.
Ο αριθμός των ενέσεων εξαρτάται από τα επιθυμητά αποτελέσματα και την εμπλεκόμενη περιοχή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη.
Μερικοί γιατροί προσφέρουν ένα ακόμη ραντεβού παρακολούθησης μετά απο 15 ημέρες ώστε  να ελέγξουν ότι η περιοχή θεραπεύεται καλά.

Ο γιατρός θα πρέπει να συστήσει τεχνικές μετέπειτα φροντίδας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

δεν ξαπλώνετε για 4 ώρες μετά τη θεραπεία
μην κάνετε μασάζ ή εφαρμόζετε θερμότητα στην περιοχή για 24 ώρες
αποφυγή βαριάς άσκησης για 24 ώρες
αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ για 24 ώρες

Ο στόχος αυτών των στρατηγικών είναι να αποτραπεί η εξάπλωση του Botox σε άλλες περιοχές και να μην αραιώσει το αίμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των ακριβών μηχανισμών που λειτουργούν και για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικής καθοδήγησης.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Ανάλογα με την περιοχή που εμπλέκεται και τον ουδό πόνου του ατόμου, μια ένεση Botox μπορεί να είναι επώδυνη. Ωστόσο, η διαδικασία δεν απαιτεί συνήθως αναισθητικό.

Επίσης, το Botox είναι προσωρινό και η διατήρηση των αποτελεσμάτων μπορεί να είναι ακριβή. Το μέσο κόστος μιας ένεσης Botox είναι 408 $ , σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών. Στην Ελλάδα ανέρχεται στα 270 ευρώ.

Αν και το Botox είναι συνήθως ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει :

δυσκολία στην κατάποση
δυσκολία αναπνοής
γενικευμένη μυϊκή αδυναμία
μόλυνση
Αυτά τα ζητήματα μπορεί να προκύψουν λίγο μετά το ραντεβού ή να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να εμφανιστούν.

Μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν Botox, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν πρέπει:

είναι οι έγκυες
γυναίκες που θηλάζουν
όσοι-όσες είναι κάτω των 18 ετών, εκτός εάν είναι ιατρικά απαραίτητο
όσοι είναι αλλεργικοί σε οποιοδήποτε συστατικό του διαλύματος
ή είχαν ποτέ μια ανεπιθύμητη αντίδραση στο μπότοξ.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr