Δείτε πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το δέρμα και τα μαλλιά σας και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.

Δείτε πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το δέρμα και τα μαλλιά σας και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.

Συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα και τα μαλλιά

Αυτή η περίοδος της ζωής, που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας, προκαλεί αλλαγές σε όλο το σώμα της. Μπορείτε να καλωσορίσετε μερικές από αυτές τις αλλαγές — όχι άλλο PMS! — και άλλες όχι καθώς δεν είναι και τόσο ευχάριστες.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα και τα μαλλιά μπορεί να αλλάξουν μετά την εμμηνόπαυση . Η δερματολόγος Kiyanna Williams, MD, αναλύει πώς το δέρμα και τα μαλλιά μπορεί να φαίνονται διαφορετικά μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας περιόδου  — και μας δίνει λύσεις αντιμετώπισης.

Πώς τα οιστρογόνα επηρεάζουν τα μαλλιά και το δέρμα
Εάν βλέπετε αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα σας μετά την εμμηνόπαυση, μπορείτε συνήθως να κατηγορήσετε τη ραγδαία μείωση των επιπέδων της ορμόνης οιστρογόνου.

«Τα οιστρογόνα προάγουν την κατακράτηση νερού και την παχύτητα στο δέρμα», λέει ο Δρ Ουίλιαμς. «Όταν πέφτουν τα οιστρογόνα, χάνετε μερικά από τα μόρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Τα οιστρογόνα συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη και την πληρότητα των μαλλιών. Χωρίς αυτά, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν πιο λεπτά».

Συχνές αλλαγές στην εμμηνόπαυση του δέρματος και των μαλλιών
Αυτές είναι οι πιο κοινές αλλαγές που μπορούν να περιμένουν οι άνθρωποι στο δέρμα και τα μαλλιά τους μετά την εμμηνόπαυση.

Χαλάρωση στους ιστούς της επιδερμίδας και απώλεια του πάχους της.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συγκρατεί τους ιστούς του σώματος. Και όταν πέφτουν τα οιστρογόνα, μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου του δέρματός. Η απώλεια κολλαγόνου σημαίνει ότι το δέρμα χάνει τον νεανικό όγκο και τη σφριγηλότητά του.

Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα κολλαγόνου ή τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, όπως ζωμό οστών. Αλλά η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική με αυτή την τακτική καθώς δεν έχει πεισθεί απόλυτα. «Δεν έχουμε αρκετές ελεγχόμενες μελέτες για να αποδείξουμε ότι η κατανάλωση κολλαγόνου θα βοηθήσει το δέρμα μετά την εμμηνόπαυση», λέει ο Δρ Ουίλιαμς.

Μην τα παρατάτε όμως. Μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της απώλειας κολλαγόνου στο σπίτι με ένα απλό μασάζ προσώπου. Ο Δρ Ουίλιαμς συνιστά να παίρνετε την αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα ή λάδι προσώπου και να κάνετε ένα τρίψιμο προσώπου κάθε βράδυ. «Η κίνηση του μασάζ διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου του δέρματός σας», λέει.

Παρακάτω σας έχουμε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα μασαζ στο σπίτι με το οποίο θα δείτε τέλεια αποτελέσματα απο την πρώτη κι όλας συνεδρία!

 

Ξηρότητα, ξεφλούδισμα και φαγούρα. Τι πρέπει να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Μπορείτε συνήθως να διαχειριστείτε την ξηρότητα του δέρματος μετά την εμμηνόπαυση με μια καλή ρουτίνα φροντίδας στο σπίτι. Ο Δρ Ουίλιαμς συνιστά:

Καθαρίστε απαλά το δέρμα: Ακόμα κι αν το δέρμα σας είναι ξηρό, καθαρίστε το δέρμα σας κάθε μέρα για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και την καθημερινή βρωμιά. Αλλά μην χρησιμοποιείτε καθαριστικό που δημιουργεί αφρό, εκτός εάν το πρόσωπό σας είναι λιπαρό. «Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό που δεν αφρίζει, σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα», λέει ο Δρ Ουίλιαμς.

Ενυδατώστε καθημερινά: Μετά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες πρέπει να βελτιώσουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας τους και να την φροντίσουν με ευλάβεια.

Τι να προτιμήσεις γι αυτό τον σκοπό:

«Οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη συγκράτηση του νερού, διατηρώντας το δέρμα ελαστικό», λέει ο Δρ Ουίλιαμς. Οροί και κρέμες με αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν. «Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση».

Αποφύγετε τα ερεθιστικά συστατικά: Δεν θέλετε να επιδεινώσετε τα προβλήματα του δέρματος με συστατικά που επιδεινώνουν το δέρμα σας. Αποφύγετε προϊόντα με άρωμα, χρώματα και αλκοόλ (συνήθως αναφέρονται ως αλκοόλη SD ή μετουσιωμένη αλκοόλη). «Αν μυρίζει ή φαίνεται όμορφο, πιθανότατα δεν είναι καλό για το ευαίσθητο δέρμα», λέει ο Δρ Ουίλιαμς.

«Προτιμήστε για την υγεία του δέρματος σας ήπια, άχρωμα προϊόντα με λίγο έως καθόλου άρωμα».

Κάντε ζεστό και όχι καυτό ντους: Κρατήστε σύντομο χρόνο στο ντους. Επίσης δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ ζεστό το νερό. Το πολύ ζεστό ντους αφαιρεί απο το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια, αφήνοντάς το στεγνό. Και ενυδατώστε αμέσως . Το δέρμα μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα συστατικά όταν είναι ακόμα υγρό και έχει προηγουμένως ταμποναριστεί απλά με μια πετσέτα.

Εάν δείτε ερυθρότητα ή εξανθήματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ένας δερματολόγος μπορεί να αποκλείσει θέματα όπως έκζεμα , ροδόχρου ακμή ή αλλεργικές αντιδράσεις και να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση.

Λεκέδες, πανάδες.
Αυτά τα ενοχλητικά σκοτεινά σημάδια, που μερικές φορές ονομάζονται κηλίδες ηλικίας, εμφανίζονται συχνά μετά την εμμηνόπαυση και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

«Τα μαύρα στίγματα μπορεί να μην ανταποκρίνονται πάντα στις κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή», λέει ο Δρ Ουίλιαμς.

«Υπάρχουν αρκετές συνταγογραφούμενες κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η τρετινοΐνη, η οποία είναι ένα ρετινοειδές με συνταγή γιατρού. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τα πίλινγκ προσώπου στο γραφείο ή οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να εξαφανίσουν μεμονωμένες κηλίδες και να ενισχύσουν τη συνολική φωτεινότητα και τη νεανική εμφάνιση του δέρματος. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για αυτές τις επιλογές.”

Ανεπιθύμητες τρίχες προσώπου
Καθώς οι ορμόνες μετατοπίζονται, μπορεί να παρατηρήσετε τρίχες στο άνω χείλος ή στο πηγούνι. Αν θέλετε να φύγουν, οι δοκιμασμένες  μέθοδοι με το τσιμπιδάκι, της αποτρίχωσης με κερί ή με κρέμες αποτρίχωσης ή ακόμη και κλωστή θα τις αφαιρέσουν — μέχρι να ξαναφυτρώσουν.

Η ηλεκτρόλυση είναι μια μόνιμη λύση αποτρίχωσης. Καταστρέφει τα κύτταρα ανάπτυξης των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν ξανά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πολλά ραντεβού για να έχουν αποτελέσματα. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, επιλέξτε έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό ή ζητήστε τη σύσταση του προσωπικού σας γιατρού.

Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να απαλλάξει από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα το πρόσωπο — αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση. «Το λέιζερ στοχεύει τη μελανίνη, η οποία δίνει στα μαλλιά και στο δέρμα το χρώμα τους», λέει ο Δρ Ουίλιαμς. «Η θεραπεία με λέιζερ λειτουργεί μόνο σε σκούρα μαλλιά. Εάν η ανεπιθύμητη τρίχα σας είναι ανοιχτή, το λέιζερ δεν θα λειτουργήσει.»

Εξάρσεις ακμής μετά την εμμηνόπαυση
Δυστυχώς, η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει το τέλος των σπυριών. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ακμή σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλες παρουσιάζουν περισσότερη ακμή όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση.

Εάν παρατηρήσετε εξάρσεις μετά την εμμηνόπαυση, μην τα αντιμετωπίζετε με το ισχυρότερο προϊόν ακμής που μπορείτε να βρείτε στα εξειδικευμένα  καταστήματα. Πολλά από τα προϊόντα ακμής στα ράφια των καταστημάτων είναι πολύ σκληρά και στεγνώνουν την επιδερμίδα των ενηλίκων η οποία έχει άλλες ανάγκες. Δοκιμάστε ένα απαλό καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ. Εάν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα δεν λειτουργούν, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για μια συνταγογραφούμενη λύση. Εναλλακτικά βάλτε επάνω στην ακμή σας διαλυμένη ασπιρίνη σε κόκκους. Μόνο φροντίστε για την ασφάλεια σας να γνωρίζετε εαν είστε αλεργικοί στην ασπιρίνη ώστε σε αυτή την περίπτωση να την αποφύγετε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εξαιρετικά αποτελεσματικό είναι και το μέλι. Βάλτε το πάνω στο σπυράκι με μια μπατονέτα.

Τριχόπτωση και αραίωση
Τα οιστρογόνα προάγουν την ανάπτυξη, την πυκνότητα και την πληρότητα των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους αραιώνουν, είναι λιγότερο πυκνά ή πέφτουν περισσότερο.

«Μεταχειριστείτε το τριχωτό της κεφαλής σας σαν λίπασμα που θέλετε να βελτιστοποιήσετε για την ανάπτυξη των μαλλιών», λέει ο Δρ Ουίλιαμς. «Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό, χρησιμοποιήστε απαλά, ενυδατικά σαμπουάν και πλύντε το λιγότερο συχνά. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι λιπαρό, ωστόσο, μπορεί να θέλετε να κάνετε λούσιμο κάθε μέρα. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.”

Και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανδρογενή αλωπεκία , που συχνά ονομάζεται φαλάκρα ανδρικού ή γυναικείου τύπου. Μπορεί να προκαλέσει συνολική αραίωση ή φαλάκρα σε σημεία. Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με το συστατικό μινοξιδίλη μπορούν να βοηθήσουν.

Τέλος, εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας:

Ξεχωριστές φαλακρές κηλίδες σε σχήμα κύκλου στο τριχωτό της κεφαλής.
Τριχόπτωση που εμφανίζεται με φαγούρα, κάψιμο ή πόνο.
Εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια στη γραμμή των μαλλιών.
Τα μαλλιά βγαίνουν σε συστάδες.
Εξάνθημα.

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη
Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις του δέρματός σας, το αντηλιακό είναι ο φίλος σας. Εφαρμόστε το κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Η αντηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει τα σημάδια γήρανσης και τον καρκίνο του δέρματος.

Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει, ώστε να είναι πιο πιθανό να το εφαρμόζετε κάθε πρωί. Εάν πρόκειται να είστε έξω, εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι, τον ιδρώτα ή το σκούπισμα.

«Οι ακτίνες του ήλιου γερνούν το δέρμα σας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», λέει ο Δρ Ουίλιαμς. «Ακόμη και το χειμώνα, οι ακτίνες UV διαπερνούν τα σύννεφα».

Να προσέχεις
Μπορεί να μην μας αρέσει αυτό που κάνουν οι αλλαγές του χρόνου και των ορμονών στο δέρμα και τα μαλλιά μας. Αλλά έχετε τη δύναμη να μεγιστοποιήσετε την ευημερία σας. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, ασκηθείτε τακτικά, μην καπνίζετε και επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν βάζετε την καλή υγεία ως προτεραιότητα, θα νιώσετε —και θα φαίνεστε— καλύτερα!

health.clevelandclinic.org

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr