Ποιές τροφές προκαλούν τριχόπτωση.

Ποιές τροφές προκαλούν τριχόπτωση.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινών τροφίμων ή ανεπαρκών ποσοτήτων θρεπτικών τροφών μπορεί να επιδεινώσει την απώλεια μαλλιών.

Μέσα απο 24 μελέτες φαίνεται ότι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή , μπορούν να προάγουν την υγεία των μαλλιών και να αποτρέψουν την τριχόπτωση. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο.

Ωστόσο, ενώ τα θρεπτικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα θα μπορούσαν να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών, υπάρχουν στοιχεία μέσα απο τα οποία φαίνεται ότι τα λιγότερο θρεπτικά φλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Σύμφωνα με τις έρευνες τι η υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων θα μπορούσε έμμεσα να οδηγήσει σε φλεγμονή που μπορεί να επιδεινώσει την υπερβολική τριχόπτωση στις γυναίκες.

Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως επεξεργασμένα σάκχαρα και δημητριακά.

Επίσης άλλη έρευνα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, έδειξε ότι η απώλεια μαλλιών που εμφάνισαν είχε πιθανούς δεσμούς με την κατανάλωση τόνου. Ενός ψαριού με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για αυτό.

Επί του παρόντος, η υπάρχουσα έρευνα δείχνει περισσότερο ότι ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών παρά να προκαλέσουν απευθείας τριχόπτωση.

Τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την τριχόπτωση

Οι τροφές με δυνητικά αρνητική επίδραση στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών περιλαμβάνουν:

Απλούς υδατάνθρακες

Δίαιτες πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Οι συγγραφείς ερευνών υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων αυξάνει την παραγωγή σμήγματος , μια λιπαρή ουσία που απελευθερώνουν οι αδένες οι οποίοι συνδέονται με τους θύλακες των τριχών. Τονίζεται πως ενώ το σμήγμα είναι ευεργετικό για την υγεία των μαλλιών, η υπερβολική ποσότητα του, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που είναι επιβλαβής για την υγεία των μαλλιών.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα προκαλούν επίσης το πάγκρεας να αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης , η οποία επηρεάζει αρνητικά τα αιμοφόρα αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πάρα πολλούς απλούς υδατάνθρακες, όπως καραμέλες, κέικ και μπισκότα. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν επίσης επεξεργασμένα δημητριακά, όπως λευκό ρύζι, ζυμαρικά ή ψωμί. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι μια πιο θρεπτική εναλλακτική που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και λαχανικά.

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Σε γυναίκες που παρουσίασαν απώλεια μαλλιών διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα τους από την κατανάλωση ψαριών. Η τριχόπτωση βελτιώθηκε αφού μείωσαν την πρόσληψη ψαριών πλούσια σε υδράργυρο.

Συστάσεις.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξακολουθεί να συνιστά την κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριού την εβδομάδα λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Ως εκ τούτου, η προσκόλληση σε ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, όπως  τα μικρά ψάρια λ.χ.σαρδέλες, γαύρος, αλλά και ο μπακαλιάρος, θα μπορούσε να είναι ευεργετική επίδραση στα  άτομα που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση.

Τηγανητά και κόκκινο κρέας
Παλαιότερη μελέτη του 2010 πρότεινε τηνν αποφυγή των τηγανιτών καθώς και του κόκκινου κρέατος για την υγεία των μαλλιών. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μαλλιών, επειδή προκαλούν υπερδραστηριότητα του σμήγματος και του λίπους στους αδένες.

Τροφές που προάγουν την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών
Οι μελέτες που διερευνούν την επίδραση της δίαιτας στην τριχόπτωση βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Ωστόσο,σχετική έρευνα επισήμανε ε ότι μια μορφή απώλειας μαλλιών που ονομάζεται telogen effluvium μπορεί μερικές φορές να προέρχεται από μια δίαιτα με σοβαρή έλλειψη θερμίδων , πρωτεΐνης ή ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών.

Ακολουθούν μερικές από τις διατροφικές συστάσεις:

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Παραδείγματα πηγών πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

τυρί κότατζ
γιαούρτι
φασόλια
πουλερικά
σπόρους και ξηρούς καρπούς
αυγά
ψάρι

Υγιή λιπαρά: Τα ακόρεστα λιπαρά ενυδατώνουν τα μαλλιά και μπορεί να αποτρέψουν την τριχόπτωση. Μερικές πηγές περιλαμβάνουν:
λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός
λιναρόσποροι
καρύδια
ελαιόλαδο

Βιταμίνη C: Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημιουργία αξόνων στα μαλλιά. Οι πηγές της:
πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
φράουλες
εσπεριδοειδή

Φολικό οξύ: Αυτή η μορφή βιταμίνης Β διεγείρει την αναδόμηση των μαλλιών. Παραδείγματα πηγών φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:
αρακάς
παντζάρια
σπαράγγι

Βιοτίνη: Η βιοτίνη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών . Οι πηγές περιλαμβάνουν:
κρόκος αυγού
γλυκοπατάτες
σολομός
ηλιόσποροι
αμύγδαλα

Νιασίνη: Αυτή η βιταμίνη Β είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών. Μερικές πηγές περιλαμβάνουν:
σολομός
τόνος
σάλτσα μαρινάρα
ολικής αλέσεως
φιστίκια
σπόρους

Σίδηρος: Ανεπαρκής σίδηρος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών . Οι πηγές περιλαμβάνουν:
βοδινό κρέας
πουλερικά
σπανάκι
λευκά φασόλια
φακές
αποξηραμένα βερίκοκα

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr